Column

Dikke Freddy aan Eddy Merckx, de allergrootste

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Eddy Merckx

© ID / Johannes Vande Voorde

Geachte heer Eddy Merckx,

Wellicht herinnert u zich nog dat wij elkaar op 19 maart 1978 in Kemzeke ontmoet hebben. U had daar meegereden in de kermiskoers en omdat u in de sprint geklopt werd door Pierre Sonnet en Jean Vanderstappen en -ei zo na- zelfs door José De Cauwer hebt u ter plekke besloten om voorgoed te stoppen met wielrennen.

Ik ben degene die toen op uw fiets gelet heeft terwijl u zich in café De Zwaan ging omkleden. Ik heb u toen ook uitgelegd dat u mij het geluk van het roken hebt leren kennen. Ik vind het echt spijtig dat het sigarettenmerk R6 waarvoor u destijds reclame maakte van de markt verdwenen is, want ik heb er smakelijke herinneringen aan.

‘Andermaal blijkt u de man die ons land recht houdt.’

Ik verneem nu dat u ervoor gezorgd hebt dat de Tour de France in Brussel van start gaat. Andermaal blijkt dat u de man bent die ons land recht houdt nu we, wellicht voor een paar jaar, zonder regeringen zitten. Bovendien doet de tourstart onze economie kolossaal draaien.

In de maalstroom van het gebeuren werd eindelijk ook een oplossing gevonden voor de vele daklozen die de straten van Brussel ontsierden. Ze zijn allemaal weg! Verdwenen! Foetsie! Naar het schijnt kregen ze van de organisatoren van de Tour de France een dak boven hun hoofd en werd ervoor gezorgd dat ze op televisieschermen het verloop van de wielerwedstrijd kunnen volgen. Zelfs voor de zwarte mannen die aan het Noordstation rondhingen en die allemaal hun kozijn in Londen wilden gaan bezoeken, werden oplossingen gevonden. Ook allemaal weg! Verdwenen! Foetsie! Ze slapen nu in echte bedden, krijgen warm eten, doen hun gevoeg op toiletten en zullen binnenkort bezoek krijgen van hun familieleden die in Engeland verblijven.

Het is in dat verband dat ik u wil vragen of het niet mogelijk is om ervoor te zorgen dat de tour volgend jaar ook andere Belgische steden aandoet. Het zou voor vele daklozen en zwarte mannen die hun kozijn in Londen willen bezoeken echt een oplossing en een hefboom kunnen zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van een tourrit die start op de Groenplaats in Antwerpen en dan via de Muidebrug in Gent naar de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende gaat? Onderweg kunnen er tussensprints georganiseerd worden op de snelwegparkings van Kruibeke, Kalken en Jabbeke.

Wetend dat voor u geen berg te hoog is, groet ik u met de allergrootste Hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.