Column

Aan mevrouw Zuhal Demir, minister van compensaties

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Zuhal Demir

© ID / Christophe De Muynck

Geachte mevrouw,

Het Grondwettelijk Hof vindt dat alle Belgen gelijk voor de wet moeten zijn en heeft daarom besloten dat de regeling die eigenaars van zonnepanelen geld laat verdienen via terugdraaiende tellers uit de wetboeken moet worden geschrapt. Ik kan me voorstellen dat u danig gesakkerd hebt toen uw kabinetschef u voorzichtig het nieuws kwam meedelen.

Uw partij loopt van de ene tegenslag naar de andere. Jan Jambon die de pompiers pas belt wanneer zijn huis half afgebrand is, Bart De Wever die in zijn onderbroek op de radio komt, Theo Franken die een goede kameraad in de gevangenis moet gaan bezoeken en tenslotte een groep zonnepanelenbezitters die u een proces wil aandoen omdat – godbetert – net voor de vorige verkiezingen een liberale minister hen een ‘win for life’ had beloofd. Mijn grootvader, die al vijftig jaar dood is, noemde liberalen niet voor niks glibberalen.

Als armoezaaier bezit ik geen dak waar ik als investering zonnepanelen op kan leggen. Mijn investeringen zitten in een ander segment van de economie.

Gelukkig heeft corona de wereld veranderd. Er kan nu sneller geld worden bijgedrukt dan dat ze bij Pfizer in Puurs vaccinflesjes kunnen vullen. En dus kon u, daadkrachtig als steeds, binnen de 24 uren alle sukkelaars met een zonnepanelendak een compensatie beloven. U gaat ervoor zorgen dat ze een rendement van 5 procent op hun investering krijgen en u trekt daar een half miljard voor uit. Daarmee zou, om maar iets te zeggen, ook het leefloon van alle leefloontrekkers in Vlaanderen gedurende een half jaar betaald kunnen worden.

Laat duidelijk zijn dat ik die misleide mensen hun compensatie van harte gun. Maar toch voel ik mij enigszins misdeeld. Als armoezaaier bezit ik helaas geen dak waar ik als investering zonnepanelen op kan leggen. Mijn investeringen zitten in een ander segment van de economie.

Bij Spullenhulp heb ik geïnvesteerd in schoenen omdat er een irritant gat in de zool van het vorige paar was. Bij de Kringloopwinkel heb ik geïnvesteerd in een elektrisch kookplaatje opdat ik de rijst en de macaroni die ik bij de Voedselbank krijg zou kunnen opwarmen. Bij Zeeman heb ik in drie paar sokken geïnvesteerd (ik moest wel nieuwe kopen want noch bij Spullenhulp, noch bij de Kringloopwinkel hebben ze tweedehandse sokken in de aanbieding). Mijn beleefde vraag is nu of ik eveneens compensaties zou kunnen krijgen die ervoor kunnen zorgen dat voormelde investeringen 5 procent opbrengen.

Ik ga ervan uit dat u welwillend op mijn vraag zal ingaan. Het zal mij de last besparen om een brief naar de liberale rechters van het Grondwettelijk Hof te moeten schrijven teneinde hen te vragen alle Belgen gelijk te behandelen.

Inmiddels groet ik u met de meeste Hoogachting,

Frederik De Meester,
Op diverse kabinetten ook gekend als Dikke Freddy.

Reacties [10]

  • René

    Volledig akkoord met uw artikel, ik heb ook al aan het kabinet van minister Demir een mail gestuurd dat dit discriminatie is tegenover de mensen die geen zonnepanelen hebben en dat het niet kan om rendementen te bieden op een investering die voor eigen gebruik is. Als iemand rendement wil halen moet hij in andere zaken investeren en mogen deze niet betaald worden door de gemeenschap. Kan je aub effectief een klacht indienen bij het Grondwettelijk Hof vermits deze compensatie niet wijst op gelijkheid voor iedereen!
    Ik ontving een nietszeggende reactie van het kabinet.

  • Sandra

    Beste er moet. Nog veel veranderen. De huurprijs gaat de lucht in op de private markt als je een laag inkomen hebt en je schrijft je in voor een sociale huurwoning. Moet je vier a zeven jaar wachten als je naar de sociale dienst hulp vraagt voor hulp voor een huursubsidies zeggen ze dat je niet in aanmerking komt terwijl je maar 900eur hebt in een maand hoe moet je daar op de private markt een huur van 690. Eur. Betalen als het OCMW en de sociale dienst je niet wel helpen wat moet je dan doen met een zoon van 17 en vijf katten en twee vogels. Op straat leven. Er moet ook hulp zijn voor mensen die in een scheiding zetten en een woning in een scheiding zetten en een woning zoeken waarom hebben wij geen recht op een huursubsidies en huurvermindering. Moeten wij in de miserie blijven zetten zo kan dat niet verder. Er moet dirigent verandering komen. .

  • An Meert

    Hallo, dikke Freddy, ik heb dit jaar geen nieuwjaarskaartje gekregen van jou. Tja, de prijs van de postzegels schiet ook de hoogte in hé! Maar ja, wij de onderwereld van de luxe maatschappij: wij moeten met hetzelfde geld ons winkelkarretje vullen. Dus het is bijna leeg als we terug buiten gaan. Met ons 25 euro weekgeld, komen we niet ver meer. We kunnen ook geen gebruik maken van de 1+1 aanbiedingen, want dit zijn ook de luxeproducten. Aan iedereen wordt gedacht, behalve aan ons, want ja: wij kunnen naar de voedselbank en dat is gratis. Ik heb 20 dozen rode bonen staan. Maar ik kan toch niet alle dagen van die bonen eten? Ik heb al een e-mail gestuurd naar alle tv zenders, maar niemand is geïnteresseerd in mijn verhaal over armoede. Laat staan dat mijn buren mij een gratis maal aanbieden. Dus dikke Freddy, ik begrijp jouw frustratie maar al te goed! Het systeem is gewoon niet eerlijk voor mensen in armoede. Wij zijn het slachtoffer: niet die rijken: zij krijgen premies, wij niet!!!

  • van brandt

    Dikke Freddy,
    bedankt voor uw verhaal, dat ik als waarachtig ervaar.
    Al in m’n jeugdjaren ontmoette ik mensen als gij, dikke Freddy’s, met een pint aan de toog van een café op een uur dat de meesten nog aan de koffie zitten, of alleen bij het raam rond een uur of drie, kijkend naar de passanten. Ze weten zonder veel te lezen waar de klepel hangt, en vloeken af en toe als het onrecht hen teveel wordt, maar in plaats van verder te strijden lachen ze hun eigen overtuiging onmiddellijk weg, alsof het om een slok bier gaat.
    Er woont meer vrede in u dan waar men het vandaag overal gaat zoeken, en nergens verbittering.
    Waarvoor dank.

  • Ivan Beyaert

    En wat met de afschaffing van het nachttarief voor diegene die verwarmen met elektriciteit????

  • stine

    zoals altijd, ook gaten in mijn sloffen, hielen nodig op de schoenen, en dikke freddy, subliem weeral, een artikel om naar uit te kijken, weeral soep, met gelukkig wat spekjes erin, ach ja, de huur van deze studio vergeet de gemeente niét op te slaan, voor onze nieuwjaar…

  • Dolf

    Het zal altijd zo blijven! Wacht tot de zonnepanelen niet meer rendabel zijn en ze moeten vervangen worden…..Bovendien is het onredelijk dat degenen die geen zonnepanelen bezitten ook weeral moeten opdraaien hoe dan ook. De politici WISTEN dat er opmerkingen zouden komen van het grondwettelijk hof en toch drijven ze hun zin door. WAT MOET JE DAARVOOR ZIJN??????

  • gevaert kathy

    De waarheid, mooi geschreven. Volledig mee eens

  • Christine Achten

    Geweldig, dikke Freddy. Ik mag je toch tutoyeren…?

  • Henri VANDENBERGHE

    Het was van bij het begin al een rare situatie met die zonnepanelen: zelfs mèt subsidies moet je nog over de nodige middelen beschikken om die op je dak te kunnen plaatsen. En een koppel gepensioneerden, dat voor wat betreft hun ‘pensioentje’ ook al niet echt het deel van ‘Gelijkwaardige Belgen’ krijgen, is er op het einde van de maand zelden of geen overschot waarmee ze in wat zon kunnen investeren, noch op hun dak, noch op reis. Dan kan je alleen maar kijken hoe onze ministers er telkens weer voor zorgen dat ‘de kloof’ tussen arm en rijk steeds groter wordt. Op alle gebied: nu weer met die zonnepanelen. Het doet mij aan een vaste uitspraak van mijn overleden schoonvader denken: “een ezel schijt altijd op de grootste hoop”.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.