Column

Aan Vincent Van Quickenborne, minister van te kleine gevangenisruimtes

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Dikke Freddy

© ID / Bart Dewaele

Geachte heer,

Het toeval wil dat een kameraad van mij in een van uw gevangenissen woont. Hij kan niet lezen of schrijven, hij heeft geen rotte cent, hij is dakloos, en hij hoort en ziet soms dingen die er niet zijn. Waarschijnlijk moet daar de reden worden gezocht dat hij op een knalrode Ferrari heeft staan springen. Hij heeft ook lelijke woorden geroepen tegen de politieagenten die hem van die knalrode Ferrari hebben gehaald. En zo is van het ene het andere gekomen. Hij zit nu geïnterneerd in de gevangenis van Antwerpen en daar ben ik hem gaan bezoeken.

‘Mijn kameraad slaapt op een matras die onder het bed van een celgenoot is geschoven.’

Hij heeft geluk dat een grote groep bommenleggers en valsspelende projectontwikkelaars voorlopig nog niet aangehouden is, want in de gevangenis van Antwerpen is het kot letterlijk te klein. Mijn kameraad slaapt op een matras die onder het bed van een celgenoot is geschoven. Tijdens hittegolven is het in zijn cel gemiddeld vijf graden warmer dan buiten. Kunt u het zich voorstellen? En over hoe hij zijn gevoeg moet doen, durf ik hier niet te schrijven.

Nu wil het geval dat uw altijd overijverige collega Ben Weyts zich, nu de scholen gesloten zijn, met dierenwelzijn is gaan bezighouden. Hij heeft zijn vakantie gebruikt om een nieuw reglement voor de dierentuinen te schrijven. Alle beren, katachtigen, buideldieren, hoefdieren en knaagdieren zullen erop vooruitgaan. Ze gaan drastisch meer binnen- en buitenruimte krijgen. Diverse beesten, zoals bijvoorbeeld de tijgers, zullen alleen nog mogen worden opgesloten, indien ze een privaat zwembad ter beschikking hebben. En alle gedierte dat het wenst, moet een apart slaaphok krijgen. Alstublieft!

‘Is het geen gedacht om dat reglement voor de dierentuinen gewoon over te schrijven voor de gevangenissen?’

Zou het geen gedacht kunnen zijn om dat reglement voor de dierentuinen gewoon over te schrijven voor de gevangenissen waarvoor u bevoegd bent. Op die manier hoeft u het warm water niet opnieuw uit te vinden.

Bovendien liggen de middelen voor het grijpen om grotere binnen- en buitenruimtes, zwembaden en aparte slaaphokken in de gevangenissen te realiseren. Uw collega Matthias Diependaele heeft een miljard in zijn schuif liggen. Hij heeft die centen gekregen om sociale woningen te bouwen, maar hij wordt bij dat bouwen langs alle kanten tegengewerkt en dus krijgt hij zijn geld niet op. Het moet toch mogelijk zijn om in de wetgeving en de reglementen een paar wijzigingen aan te brengen zodat gevangenissen voortaan ook onder de noemer sociale woningen kunnen vallen.

Is het mogelijk om, indien u er op die manier in zou slagen om ook minister van sociale woningen te worden, mijn persoonlijk dossier ook even ter hand te nemen. Ik sta nu al vier jaar op een wachtlijst voor een sociale woning en mijn huisbaas heeft mij mijn opzeg gegeven omdat hij van een andere huurder dubbel zo veel kan krijgen als van mij. Ik begin het allemaal redelijk uitzichtloos te vinden en ik heb al van gedroomd dat ik op een knalrode Ferrari stond te springen.

Desalniettemin groet ik u met de meeste Hoogachting,

Fr. De Meester,

U correspondeerde eerder al met mij en noemde mij toen vriendschappelijk Dikke Freddy.

Reacties [18]

 • huguette verwimp

  Hoop voor u maar vooral voor velen dat uw brief op de goede plaatsen terecht komt. Hoop dat – al is het maar één iemand – dan een evolutie ten goede in gang zal gezet worden! Niet alleen door overleg in commissies en subcommissie, maar praktijkgericht.. 🍀🍀

 • Vlaminckx Wim

  Het valt te betwijfelen dat het ter sprake is gekomen onder de excellenties in de VIP-ruimtes van Francorchamps dit weekend.

 • Christiane

  Ik deel de mening van deze reactie op de brief van Dikke Freddy.” Wat is Dikke Freddy toch een schitterende briefschrijver. Nagels met koppen, vriendelijk verwoord.
  LEG DIE BRIEF OP mister Q. ZIJN BUREAU én laat een parlementslid zich nuttig maken door deze brief in het openbaar parlementair debat te brengen.”

  • sabine maene

   Ik steun uw voorstel volledig!

  • Andrée

   Ik ook !

 • Ludwina

  Leest – zeer aangenaam – als een trein en is zeer duidelijk. Ik duim met m´n 10 vingers dat dit schandaal snel wordt opgelost !!

 • Karel Casaer

  Wat is Dikke Freddy toch een schitterende briefschrijver. Nagels met koppen, vriendelijk verwoord.
  LEG DIE BRIEF OP mister Q. ZIJN BUREAU én laat een parlementslid zich nuttig maken door deze brief in het openbaar parlementair debat te brengen.

 • Frans Chanterie sj

  Beste,
  Je brief is qua stijl en taal pittig en origineel. Het leest vlot en hopelijk is de reactie op jouw vraag even pittig en ad rem. Wat je voorstelt is meer dan rechtvaardig en moet zeker kunnen. Ik sluit me aan bij uw suggestie.

 • Constant van Schelven

  Het lijkt Nederland wel: oplossingen worden bedacht maar niet uitgevoerd.

 • Freddy

  Ik was daar helaas ook …..6 m Vorst en 6 m St Gilles
  Dit na een vruchtvolle carrière tot m’n 53 !!!
  In 2021 wist ik niet dat de hel bestond en dat dit nog mogelijk was ….alles wat ik zag! Had iemand mij dit voordien allemaal verteld zou ik hem nooit gebleven en denken dat hij grandioos overdrijft,
  Een jaar lang schreef ik een boek en bevindingen …velen wachten tot hij uitkomt.
  Vandaag ben ik alles kwijt door advocaten, curators die zich royaal hebben bediend…..meer dan 3 milj euro verdween na 30 j carrière, zaken werden onderling verkocht met waarde van 800.000 € voor amper 30.000€ …..en eenmaal vrij kan je toch niets doen tegen curatoren en advokaten die zoals gewoonlijk de buit verdelen…..en ja tijdens dat je dit ziet gebeuren moet je inderdaad je behoeften met 3 in dezelfde emmer doen en dit op 6 vierkante meter.
  Met een sterke sociale vrienden kring kan de sphinx terug uit z’n as rijzen …..maar 90% nooit , want hulp bestaat er gewoon niet of is belachelijk helaas , zelfs met g

 • Cornelis Ashly

  Ik werd geïnterneerd door een psycholoog die ik nooit te zien kreeg . Onvindbaar voor de buitenwereld gezien het veelvuldige verslepen van mijn ” grondmatras” in gevangenis Gent….ik leef nog steeds in de waanzin van justitie.Men heeft mij inmiddels opgesloten in een pvt waar privacy niet bestaat.One flew over the coocouksnest….de bewindvoerder vult haar zakken en stopt mij in de schulden .Bewijsmateriaal is niet nodig voor justitie.Schijnproces ,heksenjacht Olsene 2020

  • Ilse

   O ja meneer Freddy, uw brief was zeer to the point, mocht u even tijd hebben : een brief IVM met de schuldenindustrie in België zou zwaar gewaardeerd worden. U mag me contacteren ik kan u alvast wat inspiratie bezorgen
   Gr

  • Erik Vlaminck

   Dikke Freddy zal de schuldenindustrie bij gelegenheid ook nog wel eens aanpakken.

   e.v.

 • Stefanie Delaere

  CORRECT en prachtig jedoch sarcastisch (I ❤ it want elke ander manier van ‘schoon hoffelijk..’ werkt gelijk al jaren niet meer). Kan ik meneer V Q deze meningen zelf lezen aub ? Kan ik meneeer persoonlijk aanschrijven ? Meneer met zijn “ik heb ooit ook een jointje gerookt” -campagne hierover ‘ interpelleren ?

 • terryn Marie-Rose

  Geduld, ik heb 8j op een mutatie van huis naar appartement moeten wachten. En vanaf dag 1 had ik problemen met condensatieketel en verluchtingsysteem. Nu zit ik al 1 1/2j zonder verwarming en zonder warm water. En omdat ik de enige ben in de bouw, gaan ze er niks aan doen, ik ga nu douchen en mijn haar wassen in openbaar zwembad.

 • Annemie

  Groot gelijk Freddy!

 • Kaat Hermans

  Zoals wel vaker: heerlijk geschreven en BOENK erop.

 • myriam van de velde

  prachtig sarcasme en rauw sociaal rechtvaardig zeer goed idee maar daar komt geen volk naar kijken ach ja tis waar mensenrechten tellen ook voor geinterneerden en voor mijn part ook voor gedetineerden gevangen zitten alleen al is een erge straf een ervaringsdeskundige partner bedankt

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.