Column

Dikke Freddy aan Stephanie D’Hose, die de deur achter zich gaat sluiten

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Stephanie D'Hose

© ID / Katrijn Van Giel

Beste Stephanie,

Ik durf u zo aan te spreken omdat u mij – het moet voor corona geweest zijn – royaal en uitermate vrolijk getrakteerd hebt tijdens de Gentse Feesten en toen hebt u heel liberaal gezegd: “Zeg maar Stephanie.” U was toen weliswaar nog niet wat u nu wel bent: de jongste senaatsvoorzitter ooit!

‘Wat ik niet begrijp is dat er bij de Senaat zo’n 170 personeelsleden in dienst zijn om zestig senatoren tijdens acht vergaderingen te bedienen.’

Ik vernam dat u dat record absoluut niet wil kwijtspelen en dat u daarom van plan bent om de Belgische Senaat voorgoed af te schaffen. Het moet te doen zijn. Tenslotte komen uw senatoren elk jaar maar een keer of acht bij elkaar en als er dan veertig van de zestig aanwezig zijn, wordt er van een succes gesproken.

Wat ik daarbij wel niet begrijp is dat er bij de Senaat ook nog zo’n 170 personeelsleden in vaste dienst zijn om die zestig senatoren tijdens die acht vergaderingen te bedienen, maar er zijn wel meer dingen in het Belgische staatsbestel die voor een leek niet echt te doorgronden zijn.

Wetend dat u altijd de daad bij het woord voegt, staat het als een paal boven water dat u de Senaat gaat afschaffen. Maar in een gazetteninterview hebt u gezegd dat het grootste probleem is dat u nog niet weet wat u dan met het Paleis der Naties, waar de Senaat gehuisvest is, moet doen. Het is in dat verband dat ik u een voorstel wil bezorgen. Ik heb begrepen dat het enige waar de Senaat nog min of meer mee bezig is, de Grondwet is. Welnu, daarin staat in artikel 23: Iedereen heeft recht op een behoorlijke huisvesting.

‘Ik heb horen vertellen dat er in ons landje van melk en honing meer dan 4.000 kinderen dakloos zijn.’

Ik heb horen vertellen dat er in ons landje van melk en honing meer dan 4.000 kinderen dakloos zijn. Zou het geen gedacht zijn om een deel daarvan onder te brengen in het Paleis der Naties? Van volwassenen die dakloos zijn, wordt dikwijls beweerd dat ze het zelf hebben gezocht, maar bij die kinderen kan dat toch niet bij allemaal het geval zijn… Geef ze dus een rode pluchen zetel! Laat ze spelen in het halfrond! En slaapkamers moeten er genoeg zijn als de burelen van die 170 personeelsleden worden leeggemaakt. Die mensen hoeven trouwens niet ontslagen te worden.  Ze kunnen die kinderen de zorgen geven die ze nu aan de senatoren geven.

Indien er bij dat alles toch een postje vrij zou komen, wil ik daar graag voor postuleren. Naar ik vernam beschikt het senaatsgebouw ook over een uitzonderlijke beiaard. Ik meld mij graag aan als beiaardier. In ruil voor kost en inwoon kan ik dan ter ontspanning van de kinderen bijvoorbeeld – want dat heb ik op school op de blokfluit leren spelen – ‘Daar komt het loze vissertje’ of ‘Een jager uit Kurpfalz’ ten beste geven.

Met de meeste Hoogachting,
Freddy De Meester,

Maar toen op de Gentse Feesten heb ik gezegd: ‘Zeg maar Dikke Freddy’.

PS: Vanwege hun drukke vergaderagenda hebben al onze senatoren “recht op vrij verkeer op alle verkeerswegen door de openbare overheden geëxploiteerd of in concessie gegeven binnen de grenzen van België”.  Een kennis van mij beweert dat dit betekent dat zij dag en nacht gratis met de tram, de bus en de trein mogen rijden. Het toeval wil dat ik een gelijkaardige agenda heb: ik moet namelijk acht keer per jaar naar mijn trajectbegeleider bij het OCMW. Denkt u dat ik daardoor ook een gratis abonnement kan krijgen? En hoe moet ik dat dan aanvragen?

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.