Column

Dikke Freddy aan prinses Astrid van België

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Prinses Astrid

© ID / Carlo Coppejans

Aan hare Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, Aartshertogin van Oostenrijk-Este en Keizerlijke Prinses van Oostenrijk.

Geachte Mevrouw,

Ik kan mij voorstellen dat uw echtgenoot u ’s morgens aan de ontbijttafel regelmatig om raad vraagt. De vele banken waar uw Lorenz een vinger in de pap heeft, kreunen onder de last van wispelturige schuldenaars en roekeloze regeringen die sneller geld rondstrooien dan het gedrukt kan worden. Het kan niet anders of uw man vertrekt elke ochtend met lood in de schoenen naar een vergadering waar het hoofdpunt op de agenda andermaal het aanhalen van de buikriem is.

En dat, terwijl u lichtvoetig naar een koffiegesprek vertrekt bij de banken die onder uw Hoge Bescherming floreren als nooit tevoren; de Belgische voedselbanken hebben immers meer klanten dan ze ooit hadden. In 2018 kon jubelend gemeld worden dat er bij de voedselbanken maandelijks 150.000 unieke klanten passeerden. In 2019 werd het record ruimschoots opgetrokken naar 165.000 hongerlijders. Vorige maand stond de teller op 195.000. De banken van uw Prins Lorenz kunnen alleen jaloers zijn op een dergelijke groeicurve.

‘De Belgische voedselbanken hebben meer klanten dan ze ooit hadden. De banken van uw Prins Lorenz kunnen alleen jaloers zijn op een dergelijke groeicurve.’

Ik schrijf u deze brief omdat ik u een verfrissend plan wil voorstellen om uw voedselbanken nog meer populariteit te geven. Zou het geen idee zijn om de 200.000ste klant die zich ongetwijfeld kort na de Nationale Feestdag zal aandienen te verrassen met een geschenkenpakket? De officiële televisiezenders kunnen daarbij aanwezig zijn om de heuglijke gebeurtenis luister bij te zetten.

Uiteraard wordt het feestelijke pakket door u overhandigd, maar u kan zich protocollair laten omringen door mevrouw Sophie Wilmès en meneer Wouter Beke, onze daadkrachtige ministers van armoedebestrijding.

De cadeaumand zou bijvoorbeeld opgevuld kunnen worden met fleurig voedselbankfruit met daartussen enkele enveloppen die de echte extra’s zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld voorrangsbonnen zijn waarmee men binnen de maand naar een tandarts of een oogarts kan gaan (u moet maar eens proberen om, zonder voorspraak, dit jaar nog een plekje op een tandartsstoel te krijgen!).

Ik wil mijn schrijven eindigen met de beleefde vraag of u mij misschien kan laten weten waar en wanneer het verrassingspakket zal worden uitgereikt. Deze voorkennis zou soelaas kunnen brengen voor de kloppende kiespijn die ik rechts achteraan heb en voor de troebele blik in mijn linkeroog. Het zou mij ook in de gelegenheid kunnen stellen om zowel mevrouw Wilmès als meneer Beke enkele persoonlijke vragen te stellen.

Met de meeste Hoogachting,

Frederik De Meester,

Ten paleize ook gekend als Dikke Freddy.

Reacties [6]

 • blockx tony

  mijn volgend werk in gedicht en kunstwerk.
  Voedselbank = opvangcentrum voor wegwerpcomsumptie waar mensen als niets is goed genoeg worden bestempeld om het te mogen verkrijgen …. ( schrijnend).

 • Rita Van Aerde

  Geweldig de oplossingen telkens van dikke freddy 😀 groetjes van dikke bertha (getroffen door hashimoto en daardoor dik, maar ook door de belgische lekkere frietjes ) 😀

 • Vingerhoets Jean

  Het zouden de woorden kunnen zijn van s’Malle=Rik

 • Victor

  Hmm, deze tekst is gedrenkt in zwarte gal. De situatie is pijnlijk en verontrustend, maar het heeft geen zin om met vingers te wijzen. Alsof Astrid De Grote Schuldige is.

  Meer dan ooit hebben we nood aan verbeeldingskracht. Aan ideeën hoe het wel moet. Wat is de oorzaak en wat kan een oplossing zijn. Don’t complain, suggest what’s better.

  • Nicky

   Oplossingen liggen op tafel, maar de onwil is te groot om die in overweging te nemen. Dat moet je durven aanklagen en dat is iets heel anders dan ‘klagen’. Mensen ik armoede zijn bijzonder creatief of ze overleven niet. Maar verbeeldingskracht helpt je niet door een muur lopen.

 • Bieke Stengos

  Ach, Dikke Freddy, wat zeg je het toch weer zo goed!

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.