Column

Aan Petra De Sutter, minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Petra De Sutter

© ID/ Jimmy Kets

Geachte Mevrouw,

Ik weet niet of men u ooit van hogerhand verplicht heeft om samen te werken met een budgetbeheerder, maar ik kan u verzekeren dat het geen lachertje is.

‘Hebt u al eens ooit geprobeerd om met 6,5 euro de dag rond te komen?’

Het is mijn budgetbeheerder die mij elke week de straat opstuurt met het fantastische bedrag van 45,5 euro. Dat bedrag dient voor eten, drinken, kleren en andere dagelijkse kosten. Hebt u al eens ooit geprobeerd om met 6,5 euro de dag rond te komen? Bij mij heeft het ertoe geleid dat ik o.a. geen keer- en geen tandenborstel, geen lamp in mijn toilet, geen shampoo op mijn lavabo en sinds kort ook geen nagelknipper meer heb. En zo mis ik nog wel een paar kleinigheden die ik vroeger vanzelfsprekend vond.

In een poging om de cirkel te doorbreken heb ik vorige week 15 euro ingezet op de Lotto. Het is helaas tegengevallen en omdat ik de volgende dagen van de honger niet meer naar de koer kon gaan, heb ik bij een goede vriendin een lening aangegaan. Deze kwestie is helaas bij mijn budgetbeheerder op de tafel beland. Hij verwijt mij nu een gebrek aan transparantie en hij dreigt met een ontslag als leefloontrekker.

‘U hebt deze dagen veel kopzorgen omdat de grote baas van bpost, net zoals ik, verder gesprongen is dan zijn stok lang is.’

Ik kom te vernemen dat u deze dagen veel kopzorgen hebt omdat de grote baas van bpost, net zoals ik, verder gesprongen is dan zijn stok lang is. Ook hem wordt een gebrek aan transparantie verweten. Er zouden nu grote vergaderingen plaatsvinden om te bepalen met welke ontslagvergoeding de goede man zich de volgende maanden zal moeten redden.

Denkt u dat ik, vanwege mijn gebrek aan transparantie, ook in aanmerking kom voor een ontslagvergoeding wanneer mijn budgetbeheerder het zo ver zou drijven om mij mijn ontslag als leefloontrekker te geven? Het zou mij alleszins goed uitkomen want naast de voormelde tekorten in mijn huisgerief zou ik ook wel eens graag naar de kapper gaan. En eventueel wil ik toch ook de Lotto nog eens proberen.

In afwachting van uw antwoord, groet ik u met de meeste Hoogachting,

Freddy De Meester,
Ook gekend als Dikke Freddy.

Reacties [12]

 • stine

  altijd blij om dit te lezen, de lotto zou ik maar laten
  maar ik weet wat het is met weinig, zeer creatief moet men zijn; toch ben ik altijd blij uw cursief te lezen.. IK ben er uit maar inventief nr prijzen toe van ik altijd gebleven, en blij met elke dag, ook al is die arm, ik zeg de planten in huis, goeiedag, geef ze eten en drinken, schrijf naar mijn eenzame bewoners, en alst niet kan, drie in één envelop kan ook
  een reisje naar de kringloop brengt een geoefend oog voor twee euro kippen konijn en pasen in huis, beter dan de lotto

 • Rik defraeye

  Vind dit triest voor jou , langs de andere kant heeft prof dezuttere zich door lange harde studies zich reeds jaren ingezet voor duizenden patiënten, om nu zo kort door de bocht te gaan haar alle schuld te geven?? Ze heeft volgens mij het pad ven de politiek gekozen om nog meer mensen te helpen, dat dit niet lukt voor iedereen is jammer maar begrijpelijk. Hoop voor jou dat je een uitweg vindt zonder te hopen op de loterij, grts

 • Jean Romain

  Beste Freddy,
  Ik ben blij dat de vraag hier ook is gevallen ” hoe kom je zover?” Dat is nu de typerende opmerking die de doorsnee Belg voor je heeft! Iedereen denkt dat je het opzettelijk doet, je centen niet kan beheren etc. Ikzelf zit in hetzelfde bootje, ex werkgever gaat failliet, na verschillende jaren geleefd te hebben alsof het niet meer op kon. Geen loon meer betaald, alle verplichte betalingen met betrekking op de werknemer waren niet in orde. Dan ga je hulp vragen bij organisaties die beloven je te kunnen helpen, op hun mooie websites ja! Van het kastje naar de muur en geen resultaten, uiteindelijk donder je in een zware depressie en het hek is helemaal van de dam. En dan komt er een bewindvoerder aan te pas, met als enig voordeel, geen deurwaarders aan je bel, dat is alles! De wereld draait nog alleen om rijkdom en macht, wie niet mee kan wordt vergeten. Door de corona zijn er nu rijke armen bijgekomen, beter? neen ik sta er nog alleen voor. Sterkte iedereen!

 • Gyselinck

  Beste, dit is inderdaad niet te doen, maar hoe bent u in deze Situatie terecht gekomen?En eigenlijk stelt het mij teleur uw laatste te zin te moeten lezen dat u nog eens graag met de Lotto zou willen spelen, misschien eerst de attributen kopen die u nu must in plaats van te gokken…

 • An Meert

  het loon van de budgetbeheerder wordt elke maand zowiezo betaald, ongeacht de inzet voor hun cliënt, dus waar moeten die mensen hun motivatie halen: nog iemand erbij, en meestal tegen hun goesting. MAAR werk beloont hé!!! … . En mensen die nood hebben aan budgetbeheer krijgen dat niet, omdat ze geen leefloon hebben. Hoe vierkant draait dit apenland? Ik leef ‘ongewild’ in het ‘armenland’ en ik hoor bijna elke dag van die schrijnende verhalen. Dus als dikke Freddy er niet zou over praten en schrijven, wie durft het dan aan?

 • Lydie

  Beste Freddy,
  Als je met zo’n klein budget moet rondkomen elke week opnieuw en opnieuw en opnieuw, is het niet verwonderlijk dat je eens naar een uitweg zoekt. Het spijt mij dat je niet gewonnen hebt op de Lotto… De droom om uit de problemen te zijn was van korte duur… (Bijna) iedereen heeft het al eens meegemaakt… Maar het daarvoor afgestraft dreigen te worden door je hulpverlener: dat maakt mij echt boos! En waarom mag jij geen geld lenen van een vriendin? Hebben we dit (bijna) allemaal ook al eens niet gedaan in ons leven? Omdat jij leefloon krijgt en onder budgetbeheer staat, mag je toch wel nog zelf je leven bepalen en vorm geven?
  Wat MACHT met mensen doet is dikwijls niet ok. Een goede tip aan iedereen die beslissingen moet nemen met een impact op het leven van een ander: probeer eens te bedenken wat jij zou doen als je in de schoenen van die andere staat. Je zult verbazend milder worden…

 • Marc Rosseel

  Beste Dikke Freddy.
  Nog zo iets. Mij lijkt een brievenbus wat overbodig te worden. Iets waarmee U wellicht niet opgezadeld zit. Om de twee dagen eens kijken zo er iets gebracht werd door de dienstdoende facteur, begint erop te gelijken dat een brievenbus nog meestal geldig is voor omslagen met een ruitje en veel reclame. De wereld draait wat op zijn kop. Toch zielig die reclame. Van de brievenbus naar de papiermand. Zaken waarmee U, Dikke Freddy, wellicht niet opgezadeld zit. Maar hoe een logische oplossing dan nog te vinden?
  De nieuwe baas zal er misschien wat op gevonden hebben om de zaken wat te reorganiseren. Maar een nieuwe baas dient in ieder geval de dienstdoende brievenbesteller nog wat in ere te houden. De beeltenis op een oude postkaart met Nieuwjaarbeeltenis lijkt me nog steeds aan te spreken.
  Al lijken pakjes-bedelers met een Nederlands kenteken op de wagen voor menig inwoner uit de straat gewone zaken te zijn.

 • Johan Jaspers

  Dikke Freddy, jongen toch! In plaats van brieven te schrijven naar Petra, die ook geen nagel heeft om aan haar gat te krabben, stuur uw brief nu eens naar dikke Fernand. Die heeft misschien nog wel wat over van zijn “subsidies” voor zijn zonnepanelen. Zoveel gaat die Boerentoren toch ook niet gekost hebben.

  • Tania Lens

   ❤️

 • Bernette Wostyn

  Beste, wat ik persoonlijk nog erger vind dan dit verhaal is de ongevoeligheid van sommige budgetbeheerders. Ik heb als hulpverlener regelmatig contact met hen gehad wegens wantoestanden door hen gepleegd. Oa. op reis vertrekken zonder weekbudget uit te betalen (2x meegemaakt). Mensen die niet konden verhuizen uit een krot omdat ze hiervoor geen extra budget kregen. Weigeren te antwoorden op mails die wij als HV schreven ipv onze cliënt omdat ze ook geen reactie terugkregen, enz. Ik kan zo nog eventjes doorgaan.
  Ik vraag mij hierbij af hoe budgetbeheerders gescreend en verder opgevolgd worden of doen zij alles zoals hun dit uitkomt?

  • Octavia

   Van een budgetbeheerder mag toch verwacht worden dat hij 100% correct handelt. Zoniet zou hij direct beboet moeten worden en een schadevergoeding betalen aan zijn cliënt. De rechten van de onbemiddelde moeten ten allen tijde gerespecteerd.

  • Leen Rombouts

   Beste dikke Freddy,
   Ik herken spijtig genoeg mezelf in uw verhaal! Ik ben 20 jaar onder bewindvoering geweest nadat ik zolang geleden even was opgenomen in de psychiatrie!
   Alhoewel ik geen schulden had moest ik het ook doen met 50 euro per week, 4,5 euro meer dan u! Ik kocht ook soms met mijn schamele centjes een win for life, maar kwam spijtig genoeg nog bekaaider van af! Geen geld voor kleding, geen geld wanneer mijn koffiezetapparaat weer kapot was door de kalk, en ook geen geld voor gazet, internet, een gsm etcetera! Ik werd wereldvreemd en dom gehouden, ja, zonder geld heb je ook praktisch geen vrienden, kun je ook nooit eens op café of restaurant gaan, en kun je ook niet zien hoe extreem deze situaties zijn, soit! Na 20 jaar terreur beleid, heb ik de koe bij de horens gepakt en naar de psychiater geweest voor een positief verslag te maken om mij onder beheer weg te halen en dat was de grootste strijd die ik ooit gevoerd heb! Ik wens je veel sterkte toe !!

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.