Column

Dikke Freddy aan Matthias Diependaele, de man die in stilte verder werkt

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Matthias Diependaele

© ID / Kristof Vadino

Geachte heer,

Omdat ik al meer dan vijf jaar op een wachtlijst voor een sociale woning stond en omdat ik op die wachtlijst voortdurend langs links en langs rechts werd voorbijgestoken, heb ik enkele weken geleden – ook maar een mens zijnde – geroepen dat ze mij mochten schrappen van die wachtlijst.

Ik heb lang gedacht dat u, om in het Guinness Book of Records te geraken, opzettelijk de wachtlijsten voor sociale woningen langer en langer maakte. Maar nu verneem ik dat u een oplossing hebt gevonden om ze drastisch in te korten en tegelijkertijd de diepe putten van de Vlaamse begroting te vullen.

Wie in een sociale woning woont en niet gaat werken zal binnen de kortste keren werk moeten zoeken, zo niet krijgt hij of zij een boete van 5.000 euro. Met dat boetegeld zullen vervolgens de premies worden betaald die worden toegekend aan de mensen die voldoende geld hebben om een elektrische auto te kopen.

‘Ik heb lang gedacht dat u opzettelijk de wachtlijsten voor sociale woningen langer en langer maakte.’

Wie in een sociale woning woont, niet gaat werken en wel werk vindt zal moeten verhuizen omdat zijn of haar inkomen verhoogt. Op die manier zullen de wachtlijsten voor sociale woningen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Hopelijk sturen de nieuwe gewoontes die Bart Somers lanceerde uw plannen niet in de war. Hij heeft, naar het schijnt, per ministerieel besluit beslist dat opzegperiodes voortaan zijn afgeschaft. Wie zijn werk beu is, mag voortaan meteen vertrekken. Er moet zelfs geen opzegbrief meer worden verstuurd, een facebookbericht volstaat. Als al die profiterende bewoners van sociale woningen dit door krijgen zullen ze ongetwijfeld op die manier een ontsnappingsroute vinden om toch niet in de inkomensval te trappen.

Maar ongetwijfeld zal u, krachtdadig als altijd, dit niet laten gebeuren en zal er zeer binnenkort plaats in overvloed zijn in uw sociale woningen. Daarom durf ik u, nu er licht gloort aan het einde van de tunnel en de daden van Gwendolyn Rutten indachtig, te vragen of u mij per direct terug op uw wachtlijst zou willen plaatsen.

In afwachting van uw verlossende antwoord, groet ik u met de meeste Hoogachting,

De Meester Frederik,
Uit eerdere dossiers ook gekend als Dikke Freddy.

Reacties [7]

 • Laura

  De minister heeft art 23 van de Grondwet naar zijn hand gezet. Ipv dat Iedereen recht heeft op een menswaardig bestaan en degelijke woning heeft hij vervangen door ‘kapitaalkrachtigen’ hebben recht op een kast van een huis en de rest moet maar op straat slapen. Volgens hem is het niet omwille van zijn beleid dat er hoge woonnood is, maar de schuld van al die luilakken die onvoldoende inkomen hebben om een huis te betalen. Hij vergeet dat hij minister is voor alle burgers en niet voor alleen voor de vastgoedsector die hem zeer nauw aan het hart ligt. Volgens mij moet je incompetent zijn om minister te kunnen worden.

 • Sylvain Cuypers

  Sociale woningen: laat een toekenning over aan de Gemeentelijke OCMW met onafhankelijke medewerkers maar zeker geen politiekers.

 • johan de troyer

  Het is er de minister enkel om te doen om zichzelf als streng rechtvaardig en
  doortastend te profileren.
  Wie kan er nu tegen zoiets zijn?
  Alleen is het een drama voor alle mensen aan de onderkant dat hij hen als prooi neemt.
  Dat hij het Mattheus-effect perfect weet toe te passen en bovenal zijn achterban daarmee weet te bedienen.
  Hij maakt Zuckerberg stinkend rijk met ons belastinggeld door een niet aflatende hetze te onderhouden op sociale media die nog eens door duizenden wordt ‘geliked’
  Echter het werkelijke drama van zijn hypocriete beleid is dat hij uiteindelijk niet alleen de sukkelaar maar iedereen treft in onze maatschappij.
  Alleen beseft terug een groot deel nog niet dat men zoals konijnen naar een lichtbak aan het kijken is.
  Nochtans in de nabije geschiedenis zijn er legio voorbeelden.

 • Anick

  Hallucinant, wat gaat deze onbekwame prutser nog uit zijn mouw schudden. Hij heeft z’n postje en zal het niet verlaten, heeft echter geen enkel greintje emphatie en inlevingsvermogen met de medemens die het minder getroffen heeft. Zeer met zichzelf ingenomen en hij loodst de huurders die sowieso al jetsbaar zijn, nog dieper het duistere dal in. God geef ons alsjeblieft een rechtvaardigere, integere politieker op deze post, dendeze is het compleet aan het verkankeren.

 • BB

  Zoals steeds legt Dikke Freddy de hypocrisie bloot in onze samenleving. Het is hallucinant om dit te lezen en daarnaast word ik intriest van deze columns want het raakt je recht in het hart. Vlaanderen is een kille plaats aan het worden en daar heeft deze partij zijn steentje ruimschoots aan bijgedragen.

 • MaJoLe

  Mijns inziens zou men dan de inkomens hierdoor gegenereerd weer beter terug in de 4e wereld investeren ipv in elektrische auto’s.
  Neem de fiets, dat is gezonder! Investeer in mensen, investeer in het geven van onze grond rechten.
  En realiseer u aub, dat 98% van de mensen in sociale woningen, geen 5000€ heeft, en de meeste jobs waar ze aan de slag kunnen, pas na 3/4 maanden werken dat bedrag opleveren.

 • Heidi Degerickx

  Meesterlijk! 😁👍

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.