Column

Dikke Freddy aan Lydia Peeters, minister met passie en ambitie

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Lydia Peeters

© ID / Kristof Vadino

Geachte Mevrouw,

Omdat ik mijn afspraak heb gemist bij de maatschappelijk werkster die mijn dossier beheert, wordt de uitbetaling van mijn leefloon geschorst. Hoewel ik goed op tijd aan de tramhalte stond, was ik toch een half uur te laat bij de dame die beslist of ik iets of niets in mijn portemonnee heb.

‘Ergens op tijd geraken met uw bussen en uw trams is verworden tot een gokspel waarbij een mens minder kansen heeft dan bij EuroMillions.’

Ze ging juist de deur uit toen ik arriveerde. Ik heb haar proberen uitleggen dat ik drie kwartier bij de tramhalte heb staan wachten, dat twee trams die op het scherm werden aangekondigd nooit zijn gepasseerd (desondanks blijft iedereen naar die schermen kijken…), dat de tram die uiteindelijk arriveerde zo vol zat dat ik er niet meer bij kon, dat ik vervolgens… Enfin, zij heeft mij niet laten uitspreken.

Ik moet haar tegen volgende week een attest bezorgen dat bewijst dat er overmacht in het spel was en dan wil zij bekijken of ik eventueel toch een nagel krijg om mijn gat te krabben.

Ergens op tijd geraken met uw bussen en uw trams is, ondanks het feit dat uw Vlaamse regering het gokken aan banden wil leggen, verworden tot een gokspel waarbij een mens minder kansen heeft dan bij EuroMillions. Er worden aanhoudend tram- en buslijnen afgeschaft of ingekort en op de lijnen die niet worden afgeschaft of ingekort, vermindert het aantal haltes en rijdt vaak maar de helft van de aangekondigde rijtuigen.

Uw Vlaamse bussen en trams concurreren inzake onbetrouwbaarheid met de Belgische treinen. En dat wil wat zeggen. Het eigenaardige daarbij is dat honderd jaar geleden alle openbaar vervoer wel stipt en op tijd reed.

Laadpalen

Bij de actuele problemen vrees ik dat uw kabinetsmedewerkers u, zoals het vaker met straffe leiders voorvalt, niet voldoende op de hoogte houden van de miserie die uw niet rijdende bussen en trams veroorzaken. Anders zou u allang hebben ingegrepen. Tenslotte bent u toch de minister die ervoor gaat zorgen dat elke burger op minder dan 250 meter van zijn deur een laadpaal voor een elektrische auto gaat krijgen. Is het trouwens niet mogelijk om bij elke laadpaal ook een bus- of tramhalte te voorzien?

‘Is het niet mogelijk om bij elke laadpaal ook een bus- of tramhalte te voorzien?’

Hoe dan ook, ik heb een attest nodig voor mijn maatschappelijk werkster, maar de loketten van De Lijn zijn permanent onbemand of gesloten; waarschijnlijk omdat uw loketbedienden niet op hun werk geraken vanwege trams en bussen die niet rijden.

Daarom richt ik mij in uiterste wanhoop tot u. Zou u mij a.u.b. een attest van overmacht kunnen bezorgen teneinde mijn recht op leefloon te vrijwaren? De kwestie is redelijk dringend maar vermits uw ministeriële lijfspreuk “met passie en ambitie” is, kijk ik in vertrouwen en met Hoogachting uit naar uw antwoord,

Fr. De Meester,
Bij uw administratie ook gekend als Dikke Freddy.

PS: Kwatongen beweren dat u, als uitzondering op de regel, in Limburg een nieuwe lijn met een elektrische trambus gaat aanleggen, louter en alleen omdat die dwars door uw kiesgebied loopt. Zoiets kan ik echt niet geloven.

Reacties [10]

 • Frans De Schryver

  Is het niet al te gemakkelijk, gratuit en hypocriet
  om ons individueel en collectief disfunctioneren
  te projecteren op of te reduceren
  tot de verantwoordelijkheid van één minister.
  Zou het niet gewenst zijn dat wij als burger
  ook eens in de spiegel kijken
  met betrekking tot de uitdagingen en problematieken
  die zich lokaal en wereldwijd aandienen?
  Als het de bedoeling is om de geloofwaardigheid van de journalistiek te ondergraven of te ridiculiseren, dan zijn publicaties zoals de brief aan mevrouw Peeters daarbij een voltreffer.

 • christiane Molleman

  Raak artikel. Niet alleen de realiteit maar zoals steeds zo mooi verwoord door dikke Freddy

 • Sonja Mathijs

  Prachtig verwoord. De politieke incompétentie met humor aan de kaak gesteld.

 • FREDDY vd Brande

  Door het nieuwe decreet wordt het openbaar vervoer gewoon de nek omgedraaid. Zij die de beslissing nemen,gebruiken nooit een bus. Zij denken niet aan bv. ouderen, die het openbaar vervoer nodig hebben. Ze geven wel grote woorden, om de vereenzaming tegen te willen gaan, maar duwen mensen nog meer in de eenzaamheid, vooral het” platteland “. Men zou de beleidsmakers, hun kabinetten en medewerkers voor 1 jaar hun auto moeten afnemen, zodat ze na dat jaar kunnen spreken van ondervinding

 • Bart (psc-open huis)

  Laten we vooral het belang van betrouwbaar openbaar vervoer benadrukken. Het belang hiervan voor mensen die niet de keuze hebben tussen auto, taxi, huurstep, fiets, cambio, poppy, velo, blue-bike,… of trein, tram en bus omdat dit ontoegankelijk of onbetaalbaar is. Openbaar vervoer is meer dan van A naar B reizen, het is noodzakelijk om eten te gaan kopen, administratie op orde te houden, sociale contacten te onderhouden of op te bouwen, hulpverlening te krijgen, naar een concert of theater te gaan,…
  Groetjes PSC Open Huis

 • Frans

  Prachtig hoe Freddy zijn machteloosheid beschrijft. Ik heb eenzelfde ervaring niet me het leefpensioen maar met mijn pogingen om contact te krijgen met een officiele of publieke dienst .
  Het is een structureel probleem niet voor de hulp zoekende maar voor de betrokken diensten. Het voordeel ligt aan de kant van de zogezegde hulpdienst.
  Je belt een telefoonnummer, na lang wachten is er uiteindelijk een stem die je vraagt om een keuze te maken tussen één van de mogelijke toetsen. Dan komt er een muziekje en je wacht , je kan de hele voormiddag wachten. Ik heb het geprobeerd. Uiteindelijk zegt een stem dat die lijnen dicht gaan om 12.30u en dat er geen afspraken gemaakt worden
  In de namiddag ga ik een kijkje nemen op de zetel van de hulpdienst. In de hall staan er dan enkele automaten die je zeggen dat de dienst gesloten is.
  Dat is het dan of het bij ING bankservice, of Samu Social, of de diensten van de gemeenten betreft, maakt niets uit. Velen hebben het systeem ontdekt.

 • Ingrid de Bie

  het verhaal klopt helemaal. Mijn broer moet zijn zoon regelmatig met de auto naar school brengen omdat er gewoon geen bus is geweest. Ook heeft al vrienden moeten inschakelen om zijn zoon naar school te brengen. een echte schande is het.

 • Erik Vlaminck

  Ik ontving een serene reactie van een maatschappelijk werkster die me meldt dat in het OCMW waar zij werkt nooit iemand een leefloon zou kwijtspelen omdat die niet op de afspraak verschijnt. Bij het OCMW waar zij werkt wordt tenandere niet met afspraken gewerkt en staat de deur altijd open. Bij dezen: mijn excuus aan alle maatschappelijk werk(st)ers die ik in mijn column onterecht schoffeerde. Voor de soort maatschappelijk werkers zoals die die het dossier van Dikke Freddy beheert, gelden deze excuses uiteraard niet.

  • Heidi Degerickx

   Blij te horen dat er nog OCMW’S zijn die dicht bij zijn kwetsbare burgers staan. Daar organisatorisch bewust voor kiezen omdat zij het recht op menswaardig leven doorheen maatschappelijke dienstverlening willen garanderen. 💚👍 Armoede is een on-recht. Dikke Freddy heeft gesproken…❤️👌

  • Silke De Pauw

   Het lijkt me vreemd dat iemand omwille van één afspraak missen geschorst zou worden. Normaliter worden heel wat extra kansen gegeven. Kan natuurlijk ook niet blijven duren aangezien een leefloon gekoppeld is aan een GPMI en de voorwaarde werkbereidheid. De MW dient zich ook aan de wet te houden maar haar kant en/of standpunt kennen we echter niet. Een drastische beslissing als schorsing wordt niet zomaar genomen.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.