Column

Aan Lydia Peeters, minister van stilstaande bussen en lege metrokokers

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Lydia Peeters

© ID / David Legrève

Geachte mevrouw,

Ik kan mij voorstellen dat u amper de slaap nog kan vatten nu de bazen van De Lijn u zijn komen vertellen dat ze wellicht de Antwerpse metro een half jaar lang zullen moeten sluiten omdat de gangen er dreigen in te storten en de rails dermate kromgetrokken zijn dat er geen tram meer op kan rijden. Dat de roltrappen er al jaren vastgeroest en door vuil dicht geklonterd dienst weigeren, dat wist u al, maar nu komt deze miserie er nog bovenop.

Bovendien moeten overal te lande busritten worden geschrapt omdat de bussen door hun assen zakken of dermate vuil zijn dat ze oorzaak dreigen te worden van nieuwe besmettelijke ziektes. Deelname aan Euromillions geeft meer kans op succes dan wachten bij een bus- of tramhalte.

‘U bent minister van mobiliteit en alles staat stil… Deelname aan Euromillions geeft meer kans op succes dan wachten bij een bus- of tramhalte.’

U bent minister van mobiliteit en alles staat stil… Uiteraard heeft dat zijn redenen maar daar zal het morrende volk geen rekening mee houden wanneer het volgend jaar naar de stembus zal gaan.

Petra De Sutter

Misschien moet u dezelfde doortastendheid aan de dag leggen als minister Petra De Sutter. Zij heeft voor een echte trendbreuk gezorgd.

Decennialang was het de gewoonte dat een nieuwe baas van de Belgische Posterijen eerst een jaar moest ruziemaken met de vakbonden en vervolgens betrapt moest worden op sjoemelen vooraleer hij recht had op een premie van enkele honderdduizenden euro’s. Minister De Sutter heeft met groene doortastendheid dit verwerpelijke systeem op zijn kop gezet. De nieuwste baas van de Belgische Posterijen heeft zijn superpremie al mogen ontvangen terwijl hij nog voor een andere baas werkt. Hij hoeft zelfs niet te sjoemelen of ruzie met de vakbonden te maken vooraleer hij een pak geld krijgt dat ongeveer overeenkomt met het bedrag dat nodig is om in een provinciestad voldoende kinderopvang goed te organiseren.

‘De nieuwste baas van de Belgische Posterijen heeft zijn superpremie al mogen ontvangen.’

Misschien moet u ook voor een gelijkaardige trendbreuk zorgen. Schaf de trams en de bussen gewoon af. Er zal meer plaats op de wegen zijn! Er zal niet langer gezeur zijn over vertragingen of over krakkemikkig materieel. Beloon bovendien de mensen die het jarenlang hebben aangedurfd om van de diensten van De Lijn gebruik te maken. Geef ze geld! Deel de subsidies die De Lijn nu ontvangt gewoon uit aan de reizigers. Geef ze bijvoorbeeld 43 euro per week.

U zal gegarandeerd opnieuw verkozen worden. Mij zou het ook goed uitkomen. Momenteel moet ik wekelijks bij mijn schuldbemiddelaar verschijnen om er 43 euro leefgeld te ontvangen maar ik ben daar al drie weken niet meer geraakt omdat de tram het liet afweten…

Met de meeste Hoogachting,
Frederik De Meester,
Ook gekend als Dikke Freddy.

Reacties [2]

 • Marc Van den Branden

  Gebruikersfout!
  Net zoals bij IT, ligt bij mobiliteit het probleem bij de gebruiker.
  Schaf die lastige treinreiziger af, en je zal zien dat de NMBS, Infrabel & co minder negatief in het nieuws verschijnen!
  Jaag de vervelende en zeurende bus- en tramgebruiker terug de wagen in, en je zal merken dat De Lijn veel vlotter bolt!

 • Sylvain Cuypers

  Waarom moet een Minister alles zogezegd naar zijn (haar) hand zetten. Waarom kan een Directie niet zelf zorgen dat zijn of haar bedrijf optimaal functioneert en luistert naar de door de gebruiker gestelde problemen.
  Waarom zou de Overheid, met goed werkend personeel, niet zelf kunnen zorgen dat bv. het vervoer op wieltjes draait. Het zou perfect mogelijk zijn daar ben ik van overtuigd.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.