Column

Dikke Freddy aan Koningin Mathilde: ‘Het gaat goed in uw koninkrijk’

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Koningin Mathilde

© ID / Frederiek Vande Velde

Majesteit,

Ik heb een uitzonderlijk evenement meegemaakt. Ik kon namelijk een dag meerijden met een pakjesbezorger. Biniam is een tandarts uit Eritrea en hij woont in de kelder van het huis waar ik een zolderkamer betrek. Ik leerde hem kennen in de wachtrij bij het enige toilet in ons huis. Met zijn rolletje toiletpapier in de hand vertelde hij me dat de schooljongen die normaal met hem meerijdt om pakjes aan te reiken met zijn moeder als tolk mee naar het bureau van een sociale woningmaatschappij moest waar ze als elfendertigste op de wachtlijst staan.

‘In talloze voortuintjes flikkeren vrolijke slingers met kerstlampjes. Er staan lichtgevende namaakreebokjes, arrensleeën en levensechte kerstmannen.’

Direct heb ik mijn diensten aangeboden. Het was een koude dag en dan krijgt mijn elektrisch kacheltje – het zou nochtans de toekomst zijn – de temperatuur in mijn zolderkamer niet boven de tien graden. Een warme bestelwagen was dus een mooi vooruitzicht. Ik moest wel danig vroeg opstaan want Biniam stond al om zeven uur voor de deur te claxonneren. Hij kwam dan al van het sorteercentrum waar hij zijn camionette had volgeladen.

“Bij mij is het alle dagen Boxing Day”, zei hij. “Vandaag hebben we 354 pakjes. Voor tien uur vanavond zullen we niet thuis zijn.” Met een Red Bull in de hand zijn we naar de Kempen vertrokken.

Het gaat goed in uw koninkrijk

Majesteit, ik heb met eigen ogen gezien dat het goed gaat op het platteland in uw koninkrijk. In talloze netjes geplaveide of proper geasfalteerde voortuintjes flikkeren vrolijke slingers met kerstlampjes. Er staan lichtgevende namaakreebokjes, arrensleeën en levensechte kerstmannen.

Buitengewoon rijkelijk zijn ook de stevig getimmerde kerststallen die de dorpspleinen sieren. Zowel Biniam als ik vinden dat ze, na de feestdagen, best niet worden verwijderd. We kennen beiden veel daklozen voor wie zo’n robuust en waterdicht bouwsel een geschenk uit de hemel zou zijn. Zou het geen christelijke daad van naastenliefde zijn om de kerststallen permanent te gebruiken? De gemeentediensten hoeven er dan ook geen tijd meer in te steken om dat culturele erfgoed telkens weer op te bouwen en af te breken. De wachtlijsten voor sociale woningen zouden bovendien met de klap worden ingekort.

‘Zou het geen christelijke daad van naastenliefde zijn om de kerststallen permanent te gebruiken?’

Ook het landschap waar we door reden was prachtig. We bewonderden in alle gemeentes florissante industrieterreinen en daar tussenin hadden we schitterende uitzichten op reusachtige koeien- en varkensstallen en op torenhoge windmolens waarvan de meeste niet draaien omdat de kerncentrales nog werken.

Waar er langs de wegen nog schaarse openingen tussen de huizen zijn, staan uitnodigende bordjes met “bouwgrond te koop”. De betonstop zal gelukkig lang voor 2040 een feit zijn want er zal al gauw geen plek meer zijn om nog beton te gieten.

Vuurwerk

Uw bevolking is optimistisch, Majesteit. Dat valt af te leiden uit de grote hoeveelheden vuurwerk die we bezorgden. Wie door tegenslag terneergeslagen is, denkt er toch niet aan om zevenslagers en vlamfonteinen te bestellen.

‘We hebben veel feestkleren afgeleverd. Nadien worden die grotendeels gratis teruggestuurd. Het heeft mij op ideeën gebracht om op extra koude dagen aan een gewatteerde winterjas te geraken.’

Toch hoort Biniam ook klagende mensen. Velen vinden dat hun pakje te laat arriveert. Tegelijk zijn er toeteraars die zich opwinden omdat de bestelwagen twee minuten op de rijweg staat te staan.

Opvallend is dat veel van die toeteraars een gepersonaliseerde nummerplaat hebben. Zo hebben we woordenwisselingen gehad met figuren met de nummerplaten ‘LUGER’, ‘COVID-19’ en ‘DARLING’. Biniam weet alles van gepersonaliseerde nummerplaten. Iets meer dan mijn leefloon kost zoiets. Als Biniam ooit aan een eigen auto zou geraken, zou hij graag ‘POST-NL’ op de nummerplaat hebben. Misschien lukt het hem ooit als zijn tandartsdiploma uit Eritrea in België erkend zou worden.

Hoewel het niet op de pakjes vermeld wordt, weet Biniam blindelings wat ze bevatten. Zo hebben we veel schoenen en feestkleren afgeleverd. Volgens Biniam worden die na de feestdagen grotendeels gratis teruggestuurd. Het heeft mij op ideeën gebracht om op extra koude dagen aan handschoenen en een gewatteerde winterjas te geraken.

Een echte vent is niet ingeënt

Op een bepaald adres moesten we twee spandoeken leveren. Ik heb het niet kunnen nalaten om ze even open te rollen. Er stonden doordachte leuzen op: “online kopen doet het klimaat overkoken” en “een echte vent is niet ingeënt”. Biniam en ik zijn dus echte venten. Niet dat we tegen de vaccinatie zijn, maar door omstandigheden zijn we geen van beiden in het bezit van een paspoort en wie in uw koninkrijk geen eenzelvigheidskaart kan voorleggen geraakt moeilijk aan een spuit.

‘Voetballers en pakjesbezorgers; ze worden gepluimd door makelaars.’

Het straffe is dat Biniam geen paspoort heeft, maar wel een rijbewijs. Anders had hij geen pakjesbezorger kunnen worden. De makelaar die hem aan zijn job heeft geholpen, bezorgde hem ook zijn rijbewijs.

Hoewel Biniam er nooit is geweest, werd het afgestempeld in Ukkel. Het kostte duizend euro, exact de prijs van een gepersonaliseerde nummerplaat. Biniam betaalt zijn rijbewijs, samen met zijn andere makelaarskosten, maandelijks af. Voetballers en pakjesbezorgers; ze worden gepluimd door makelaars.

Schoolvervoer van kinderen met een beperking

Daarom hoopt Biniam snel een andere broodwinning te hebben. Hij moet werken gelijk een beest en hij verdient het zout op zijn patatten niet.

‘Biniam moet werken gelijk een beest en hij verdient het zout op zijn patatten niet.’

Hij heeft ergens opgevangen dat er vanaf eind januari tientallen chauffeurs nodig zijn voor het schoolvervoer van kinderen met een beperking. Die kinderen zitten al jaren elke dag langer op de bus dan op de schoolbanken. Uw altijd goedwillende ministers hebben dat pas recent vernomen, maar ze gaan er uiteraard direct verandering in brengen. Zo hoopt Biniam chauffeurspromotie te maken.

Majesteit, u stuurde mij in antwoord op eerdere nieuwjaarsbrieven altijd vorstelijke wenskaarten. Zou het mogelijk zijn om uw wenskaart dit jaar naar Biniam te sturen? Hij kan die kaart als referentie tonen bij zijn nakende sollicitatiegesprek en ikzelf kan hem op die manier bedanken voor de prachtige warme dag in zijn bestelwagen.

Ik groet u met Hoogachting en wens u het beste voor het nieuwe jaar,

Freddy De Meester,
maar U weet dat u mij Dikke Freddy mag noemen.

 

PS: U zal in 2022 vaker brieven van mijn hand krijgen. Vermits de postzegels vanaf Nieuwjaar de gasprijzen achterna gaan, zal ik het mij niet meer kunnen veroorloven om uw ministers aan te schrijven (ze antwoorden bovendien toch raar of zelden). Gelukkig wordt er niet gemorreld aan het democratische recht om op enveloppen voor het koningshuis geen postzegel te moeten kleven.

Reacties [3]

 • Constant van Schelven

  Wat is dit toch ook weer van een opgewekte droefheid. Wat doen we elkaar toch aan. Emotionerend. Blijf schrijven Freddy. Het is zo Vlaams maar krek hetzelfde als in Nederland. Het is zo nodig om niet te vergeten.

  • Anna

   Ben het volledig eens met Freddy : we kunnen juist toekomen tot de volgende maand en dan mag er niks speciaal aan komen van rekening, dus een goed idee om een al die tierlantijntjes bij te houden en ze uitdelen

  • Gert

   Schitterend verwoord en pijnlijk realistisch tegelijk ! Zie ook de film “Sorry we missed you” van Ken Loach over de werkomstandigheden van de pakjesbezorgers…

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.