Column

Dikke Freddy aan Koen Geens

Minister van Faillissementen

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

© ID/ Gil Plaquet

© ID/ Gil Plaquet

Geachte heer,

Vanwege een begrotingstekort werd mijn water en mijn elektriciteit afgesloten. Daarom vlucht ik ’s ochtends al zeer vroeg naar een deurwaarderskantoor dat ik bij toeval heb leren kennen en waar volop water en elektriciteit voorhanden zijn. Een vriendelijke poetsvrouw laat mij daar al voor de openingsuren binnen. Om haar niet in verlegenheid te brengen verlaat ik het gebouw net voor de deurwaarder dreigt te arriveren. Enfin, het is in dat kantoor dat ik u vanmorgen op de radio heb horen spreken.

‘U steekt nooit de schuld op een ander.’

Het is spijtig dat u niet op de kieslijst staat van de stad waar ik moet stemmen want u bent een van de weinige politiekers die met rustige en vastberaden stem uw uitleg doet. U scheldt niet op collega’s en u steekt ook nooit, wat de meeste van uw collega’s wel doen, de schuld op een ander.

Toen ik u vanmorgen hoorde spreken zag ik daarenboven meteen licht aan het einde van mijn begrotingstunnel. U hebt helder uitgelegd hoe een aannemer failliet kan gaan, kwijtschelding van schulden kan krijgen, en vervolgens binnen de week opnieuw kan beginnen door een vennootschap op naam van een vriend te openen. U voegde daar letterlijk aan toe dat de vrijheid van ondernemen een belangrijk grondrecht is. En ook, even letterlijk, dat een bedrijfsleider de kans moet krijgen om te falen en opnieuw te beginnen. U bent een man naar mijn hart.

Ik schrijf u nu om toch wat extra informatie te krijgen want ik zou, nadat ik u zo enthousiast heb horen spreken, inderdaad graag voor korte tijd aannemer en bedrijfsleider worden zodat ik kan falen en opnieuw beginnen; iets wat mij als gewone armoezaaier niet gegund wordt.

U had het erover dat de magistraten van verschillende arrondissementen op verschillende manier omspringen met financiële malversaties. Sommigen zouden zeer veel door de vingers zien. Is het mogelijk om een lijst te bekomen van die arrondissementen waar veel door de vingers wordt gezien? Niet dat ik van plan ben om mij op het pad van de malversaties te begeven, maar ik weet uit ervaring dat er snel misverstanden ontstaan, en ik plaats de zetel van mijn aannemersbedrijf toch liefst in een arrondissement van een rechter met grote gaten tussen zijn vingers. Ik ga ervan uit dat u mij snel de gevraagde lijst kan bezorgen want ik hoorde u op de radio ook zeggen dat u openheid van bestuur hoog in het vaandel draagt.

Ik hoop oprecht dat u op 14 oktober grote successen zult behalen en ik verblijf met de meeste hoogachting,

Dikke Freddy.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.