Column

Dikke Freddy aan Johan Vande Lanotte

Burgemeester van de enige stad aan zee

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Vande Lanotte

Vande Lanotte

© ID/ Bart Dewaele

Geachte heer Vande Lanotte,

Ik kwam u deze zomer reeds te schrijven nadat uw politieagenten mij in hun camionette gestoken hadden omdat ik zat te bedelen in uw Kapellestraat. Ik heb met hand en tand geprobeerd om uw agenten ervan te overtuigen dat bedelen officieel een internationaal mensenrecht is maar zij hebben mij er zonder veel vijven en zessen van overtuigd dat sommige internationale mensenrechten in sommige Belgische steden officieel niet gelden.

Uw dienders hebben bovendien de 2 euro en 62 eurocent, die ik in uw Kapellestraat zittend van gulle gevers ontvangen had, in beslag genomen. Ik heb u toentertijd aangeschreven met de vraag waarvoor mijn 2 euro en 62 eurocent alstublieft besteed zouden worden, maar ik heb helaas geen reactie op mijn schrijven ontvangen. Wellicht heeft uw welwillende antwoord mij niet bereikt omdat ik niet echt over een vast adres beschik.

‘Mijn geld is goed voor één feeëriek kerstlampje.’

De onzekerheid over de besteding van mijn 2 euro en 62 eurocent werd echter met de slag weggewist toen ik per toeval een exemplaar van Het Laatste Nieuws van gisteren onder ogen kreeg. Daarin stond zwart op wit dat uw stadsbestuur in grote gulheid beslist heeft om het schamele bedrag van 262.000 euro uit te geven aan onovertroffen, feeërieke en onmisbare kerstverlichting. Het zou gaan om 100.000 flikkerende lampjes die van Allerheiligen tot carnaval (drie volle maanden kerstsfeer!) alle winterdepressies en zeenevels uit de straten van Oostende zullen verbannen.

Het kan geen toeval zijn dat mijn in beslag genomen bedelgeld exact overeen komt met de prijs van één onovertroffen, feeëriek en onmisbaar kerstlampje. Ik ga er dus van uit dat één lampje, bijvoorbeeld datgene dat boven de bewegende pissijnen van het Marie-Joséplein zal komen te hangen, het mijne is. Ik zal daar van Allerheiligen tot carnaval dagelijks met vochtige ogen naar kijken. Het besef dat zijn geld goed besteed is, maakt een mens diep gelukkig.

Ik wil graag de eerste zijn die u, nu de eerste kerstlampjes in Oostende worden opgehangen, dankbaar vrolijke feesten toewenst.

Met de meeste hoogachting,

 

Dikke Freddy

Reacties [3]

 • Jef Lingier

  Proficiat voor dit mooi stukje. Zijn die stukjes ook gebundeld in een boekje?

  • Nico Bogaerts

   beste Jef, de brieven van Dikke Freddy zijn inderdaad gebundeld. De laatste bundel ‘Dikke Freddy aan zee’ verscheen bij Uitgeverij Vrijdag. Veel plezier.

 • Bruno Maestripieri

  Ik ben verwonderd dat een bedelaar over de kennis van dergelijk mooi Nederlands bschikt. Proficiat. Heb je dat met je eigen PC/Tablet wereldkundig gemaakt. Verder wens ik U een mooie job nog voor de eindejaars feesten.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.