Column

Aan Hilde Vautmans, drijvende kracht achter BTW-verlagingen

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Hilde Vautmans

© ID / Bart Dewaele

Geachte mevrouw Vautmans,

Ik herinner me nog hoe u, zo’n dertig jaar geleden, als jonge spring in ’t veld in Antwerpen in de hulpverlening kwam werken. Het was in de tijd dat de trajectbegeleiding werd uitgevonden. U behoorde tot de eerste ploeg trajectbegeleiders die ik mocht leren kennen. Ik weet nog dat u mij de raad gaf om, gaandeweg op mijn traject, alle kansen te grijpen die zich voordeden. Voor zover ik uw traject via de dagbladen heb kunnen volgen hebt u die regel ook voor uw eigen traject plichtsbewust gevolgd. Het siert u daarenboven dat u ook altijd anderen voluit kansen hebt gegeven.

‘Stel dat de oorlog onze contreien bereikt, dan eten wij tenminste paardenvlees aan verlaagd BTW-tarief.’

Nu steunt u ten volle de hardwerkende paardenhandelaars door ervoor te pleiten om de BTW op de verkoop van paarden drastisch te verlagen. Direct zijn er natuurlijk politieke tegenstanders die u op uw paard proberen te krijgen door uw plannen te verketteren. Zij begrijpen niet dat uw plannen verder reiken dan hun kortzichtige zicht. Zij begrijpen niet dat u ons land onafhankelijk wil maken van de import van olie uit oorlogszuchtige landen. Zij zien de opportuniteiten niet van woon-werkverkeer per paard (bedrijfspaarden in plaats van bedrijfswagens!). Zij begrijpen niet dat pakjesleveranciers met paard en kar alle diesellucht uit de steden zullen verjagen. En stel dat de oorlog onze contreien zou bereiken, dan zullen wij tenminste paardenvlees aan verlaagd BTW-tarief eten.

Misschien is het mogelijk om tegelijkertijd nog een aantal andere BTW-verfijningen door te voeren. Ik denk bijvoorbeeld aan kwaliteitsvolle merkhorloges. De dragers ervan geraken in de problemen nu ze hun horloges door straatboeven dreigen te verliezen. Verlaag de BTW op die horloges, zo niet gaan de ceo’s die onze economie schragen niet meer weten hoe laat het is. En dan?

‘Het jacht van koning Albert geraakt niet verkocht. Mogelijk kan ook de BTW op luxe-jachten naar beneden.’

Mogelijk kan ook de BTW op luxe-jachten naar beneden. Niet alleen het jacht van koning Albert geraakt niet verkocht, maar ook de talrijke jachten van rijke Russen blijven troosteloos aan de kade dobberen. Verlaag de BTW op die boten en misschien kan onze overheid ze dan aankopen. Er kunnen vluchtelingen in worden ondergebracht en mensen die op de wachtlijsten voor sociale woningen staan. Ondergetekende zou bijvoorbeeld meteen bereid zijn om op een jacht te gaan wonen.

Wetend dat u alle kansen benut die zich op uw traject aandienen, groet ik u met meeste Hoogachting,

Nog altijd dezelfde Dikke Freddy als in 1993.

Reacties [6]

 • Pieter

  grandioos, zoals altijd. Hoe wéét die man toch waar ik metéén aan dacht op het moment dat ik de BTW op mijn energierekening zag…

 • Bruno Verhasselt

  Ook haar vader was geëngageerd en stond mee aan de wieg van het 1ste crisisinterventiecentrum in Vlaanderen. Ik vraag me af wat hij hier van vindt.
  Macht, politiek, geld corrumpeert altijd. Hoe goed de bedoeling ook was.
  En 35j geleden was ik reeds in gesprek met de rva om trajectbegeleiding op te starten. Wat trouwens gebeurd is binnen de Atelier-werking van vzw wegwijzer. Jongeren die echt niet meer de kans kregen of het aankonden naar school te gaan werden daar begeleid en met begeleidingscontracten aan het werk gezet.
  Effe puntjes op de i…
  En verder paardesteak, ik weet het nog niet, ook niet aan 6% BTW.

 • Stefaan Boel

  Mooi stuk …

 • Vingerhoets jean

  Altijd leuk om dankzij armoede op een boot te mogen wonen met stromend water .

 • Louis

  Graag een reactie nadat je van je roze wolk bent gedaald a u.b.

  • Vingerhoets Jean

   Roze wolken zijn er niet voor niets ;-)

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.