Column

Aan de Eerste Minister en de Minister-Presidenten van dit land

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Energierekening

© ID / Kris Van Exel

Mijne Heren,

Het schijnt dat de duizenden buitenlandse diplomaten die in België verblijven onwaarschijnlijk veel verkeersboetes krijgen en zo goed als geen van hen die boetes betaalt.

Het schijnt dat een familie loslopende wolven in fietsparadijs Limburg onwaarschijnlijk veel bambi’s, pony’s en schapen doodbijt waardoor de overheid vervolgens onwaarschijnlijk veel schadevergoeding moet uitbetalen.

Het schijnt dat de 1.217 rijke Belgen die voorkomen in de Pandora Papers niet kunnen slapen door een knagend geweten, net als de 732 even rijke Belgen die in 2015 vermeld werden in de Panama Papers die nu helemaal vergeten op hun luxejacht op de Middellandse Zee tussen de bootjes met vluchtelingen laveren.

‘Het schijnt dat de 1.217 rijke Belgen uit de Pandora Papers niet kunnen slapen door een knagend geweten.’

Het schijnt dat in Las Vegas de verkoop van elf schilderijen van Picasso 85 miljoen euro heeft opgebracht.

Het schijnt dat de fabriek die in Zwijndrecht voor onwaarschijnlijk veel miserie zorgt door gore vuiligheid in de grond en in de Schelde te pompen zo goed als geen schadevergoeding betaalt.

Het schijnt dat een liter kerosine waar de vliegtuigen mee vliegen ongeveer evenveel kost als een fles plat water in de supermarkt.

Stel dat u die duizenden diplomaten simpelweg verplicht om hun verkeersboetes te betalen.

Stel dat u die familie loslopende wolven bij een diplomatieke missie cadeau kan doen aan bijvoorbeeld Vladimir Poetin (die mens heeft tenslotte plaats genoeg in zijn toendra om ze daar echte vrijheid te geven).

‘Stel dat u die fabriek in Zwijndrecht een even fenomenale boete geeft als het fenomenale sluikstort waar ze voor gezorgd heeft.’

Stel dat u dat half voetbalstadion dat voorkomt in de Pandora en de Panama Papers van hun schuldgevoel verlost door ze gewoon belastingen te laten betalen.

Stel dat u elf schilderijen die toch al lang in de kelder van het Museum voor Schone Kunsten liggen te verkommeren zou kunnen verkopen aan bijvoorbeeld Fernand Huts (die mens heeft tenslotte plaats genoeg in zijn Katoennatie om ze daar tentoon te stellen).

Stel dat u die fabriek in Zwijndrecht een even fenomenale boete geeft als het fenomenale sluikstort waar ze voor gezorgd heeft.

Stel dat u op een liter kerosine evenveel accijnzen zou heffen als op een pakje sigaretten.

Zou u dan niet genoeg geld verzameld hebben om de elektriciteits- en de gasrekening van alle Belgen te halveren? Het zou mij goed uitkomen en de kans is groot dat u de volgende verkiezingen wint. We worden er allemaal beter van, zelfs de wolven.

In volle vertrouwen op uw daadkracht, groet ik u met de Meeste Hoogachting,

Frederik De Meester,
Op vele van uw kantoren ook gekend als Dikke Freddy.

Reacties [10]

 • laura

  Stel dat de minister de stem van burger zou vertegenwoordigen ipv deze van de machtige van grote bedrijven
  Stel dat er openbaarheid is van bestuur en de burger in alle openheid vragen kan stellen en die beantwoordt krijgt, niet in een standaardbrief, maar met een echt antwoord op de gestelde vragen
  Stel dat het parlement terug een barak wordt waar de burger vertegenwoordigd wordt en niet die van de partijbonzen
  Stel dat de tegenstem niet gecensureerd wordt, of weggezet als idioot en extreem r&l maar in debat gaat met hen
  Stel dat de media er terug was om de overheid aan de tand te voelen ipv te volgen en polarisatie te veroorzaken.
  Stel dat het gevoerde beleid zou geëvalueerd zou worden zodat men gefundeerde conclusies zou kunnen trekken wat in een crisis geen overbodige luxe zou zijn
  Stel dat we terug vertrouwen op de natuurlijke immuniteit
  Stel dat er gezocht wordt om het vertrouwen met de burger te verhogen ipv afstand te creëren
  Stel dat we wat rust zouden inlassen….

 • Marleen Willems

  Weer eens goed en raak geformuleerd, ik lees je columns altijd met veel plezier!

 • Sabine Maene

  Merci Dikke Freddy! Helaas ontbreekt het aan politieke moed en als die er al is bij sommige heren en dames in Brussel, ontbreekt het de meerderheid aan politieke wil.

 • Jürgen

  Het zou heel anders kunnen. Maar jammer genoeg regeert het kapitaal. Die hebben macht. En wij als ‘kleine’ burger die hard werkt om no g iets te kunnen sparen en onze kinderen een toekomst te verzekeren kijken lijdzaam toe. Er gaat veel geld verloren. Same shit, different day?
  Ik steun uw pleidooi. En ik hoop dat België één van de komende weken eens plat gaat. De middenklasse krijgt het al moeilijk, en wat dan met mensen die het moeten doen met een uitkering of minder kansen hebben op vandaag. We moeten de barricaden op.

 • Qvick José

  Volledig eens met Dikke Freddy !! Vroeger kon ons land geregeerd worden met een tiental ministers. On sland maakt zich belachelijk want straks zijn er meer politiekers dan mensen in ons land. UIt de grote pot grabbelen is gemakkelijk, heel grote politieke fouten maken mag ook, ze blijven politiekers, onaantastbaar…..

 • wouter martens

  Dikke Freddy , u riskeert me zulk een subversieve , weldoordachte , actieplannen een reeks kogels te vangen … voor uw veiligheid : slank spoedig af – minder kans dat ze u te grazen nemen … Het ga je goed , bedankt voor je bijdrage dit land op de rails te zetten … op welke hoogte het perron komt zien we later wel :)

 • Greet

  Stel dat ministers niet cumuleerden en anderen ook iets gunden.
  Stel dat indien zij fouten maakten,dat ook zouden toegeven en ontslag zouden nemen.
  Stel dat we 9 ministers van gezondheid zouden vervangen door 1.
  Stel dat we bij deze hoge energieprijzen eens de taksen 6 maand zouden afschaffen.
  Stel dat we arbeid en vermogen eerlijk zouden verdelen.
  Stel Stel Stel… ik zou terug fier zijn om eenBelg te zijn.

 • hilde

  Stel dat deze regering afgeslankt wordt, de ministers met enkele kabinetswerkers zouden moeten rondkrijgen wat gemakkelijk zou kunnen. De ministers die niet werken door ziekte of gewoon afwezig zijn omdat ze andere mandaten hebben gewoon niet zouden betaald worden dan zou er heel wat geld vrij komen om tegemoet te komen aan de daling van de energieprijzen

 • Anna Maria Irena Herman Goris

  Bedankt voor je pleidooi en volledig akkoord

 • dirix guido

  Beste dikke Ferdy ,
  Ik ben volledig eens met jou , maar eerst zou dan politiek fatsoen gecreëerd worden .zij wisten dit maar hielden hun mond in het verleden .Wat mij opvalt is dat de laatste jaren het volk in opstand komt en aan de kaak stelt dat deze heren dan pas mee heulen (dit noem ik ook populaties)
  Besef maar eens dat vroeger de ministers een voor een een handje en een foto in de krant met de grootste dictators ( dit in eigen belang en niet voor de bevolking)om daarna dezelfde hoogwaardige bekleders omdat het volk in opstand kwam mee het hoofd van deze dictaturen afhakten , maar zij blijven hun handen in onschuld behouden ,terwijl zij mee deden aan deze corruptie .
  Anders gesproken zijn deze hooggeplaatste Heren enkel bezig met economisch belang maar niet met de gezondheid ,van de bevolking

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.