Column

Dikke Freddy aan Ben Weyts, minister van Onderwijs, Sport en Dierenwelzijn

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

© ID / Frederiek Vande Velde

Geachte heer Weyts, beste Ben,

Er wordt beweerd dat sinds het begin van de metingen in ons landje nooit zo veel broodnodige overheidssubsidie aan bedrijven, industrieën, bouwpromotoren en vennootschappen werd gegeven als tijdens het voorbije jaar.

‘De sluiting van openbare zwembaden verloopt dubbel zo snel als die van niet vergunde varkensstallen.’

Misschien ligt daar wel de reden voor de teloorgang van de biodiversiteit in de openbare dienstverlening. Door mensen bemande loketten zijn met uitsterven bedreigd. In Planckendael werden het voorbije voorjaar meer jonge ooievaars geboren dan er in heel Vlaanderen sociale woningen werden gebouwd. Het aantal bus- en tramhaltes vermindert sneller dan het aantal vlindersoorten. Er zijn stilaan minder postbussen en geldautomaten dan loslopende wolven en naar verluidt verloopt de sluiting van openbare zwembaden dubbel zo snel als die van niet vergunde varkensstallen. Het openbare zwembad dreigt een curiosum te worden.

De kinderen van mijn buren hebben alleszins nooit een openbaar zwembad gezien. Ze kennen alleen het plonsbadje dat hun vader opblaast om het op al te hete dagen tussen de vuilzakken op ons gemeenschappelijke koertje te zetten waar ze dan zoveel kabaal maken dat ons binnenkoertje op de Blaarmeersen gaat lijken.

Om ze even stil te krijgen heb ik hen proberen uitleggen dat het in mijn jonge jaren een normale schoolactiviteit was om naar een openbaar zwembad te gaan om daar te leren zwemmen. Ze hebben mij met open mond aangekeken.

Volgens onderzoeken zou onze schoolgaande jeugd niet zonder fouten kunnen schrijven en last hebben om te rekenen, maar werd ooit al onderzocht of ze nog wel kunnen zwemmen? Hoe moeten ze zich redden wanneer ze ooit – God behoede het – in wankele bootjes op de vlucht de zee moeten oversteken?

‘Onze schoolgaande jeugd zou niet zonder fouten kunnen schrijven en last hebben om te rekenen, maar werd ooit al onderzocht of ze nog wel kunnen zwemmen?’

Gelukkig worden nu toch maatregelen genomen om het zwemmen opnieuw in te burgeren. In eerste instantie worden alvast de villabewoners bediend.  Een kameraad heeft mij op zijn smartphone laten zien dat het mogelijk is om een subsidie tot 1.500 euro (dat is 261,5 euro meer dan mijn leefloon) te bekomen indien men een warmtepomp aanschaft om het water van zijn privé-zwembad te verwarmen.

Als onverschrokken minister van Dierenwelzijn vaardigde u al drastische maatregelen uit zodat alle tijgers in dierentuinen nu over een eigen zwembad beschikken en de dolfijnen zullen binnenkort zowel een overdekt als een openluchtzwembad krijgen. Kan u die dappere lijn niet doortrekken als minister van Onderwijs en Sport? Terug openbare zwembaden in alle dorpen en steden! Opnieuw schoolzwemmen, zowel bij de katholieken als in de athenea!

Ik zal u ten zeerste dankbaar zijn omdat de rust op ons binnenkoertje mij echt wel dierbaar is.

Intussen verblijf ik met de meeste Hoogachting,

U kent mij uit eerdere briefwisseling als Dikke Freddy

Reacties [4]

 • Nicole Butin

  Ik ben een dikke fan van dikke Freddy ! Zoals hij alles verwoordt is mij niet gegeven. Dank je dat je dat voor ons doet.

 • Marie-Rose terryn

  Dank u wel Freddy, ik ben een dikke fan van u al jaren. Ik heb op doktersadvies leren zwemmen en nu 63jaar later doe ik dat nog 2x in de week. Ook heb ik 20j bij de Deurnese ijsberen gezwommen. Mijn 4 kinderen en 4 kleinkinderen heb ik begeleid bij watergewenning. Maar voor mijn achterkleinkindje zal dit warschijnlijk niet meer kunnen in openbaar zwembaden. Kunnen die eigenlijk niet onder beschermd monumenten geplaatst worden, zodat ze er later nog eens kunnen gaan kijken: Daar heeft ons bomma, onze papa/mama nog gezwommen. In lagere school hier is wekelijks zwemmen afgeschaft, zwemlessen moet nu in de privé op eigen kosten. Hier is het gemeentelijk zwembad gesloten ,in plaats van te herstellen. Er was wel geld voor Hocky , Paddel, tennis. Ter compensatie van het verstoorde uitzicht voor omringende vila”s kregen ze spontaan toelating binnen en buitenzwembaden te instaleren. Zo werkt dat hier nu. Zwemmen is fysisch belangrijk, versterkt het zelfvertrouwen,weerbaarheid en contacten

 • LUK HULPIAU

  Goed gedaan. Zo is dat inderdaad in ‘ ons ‘ Vlaanderen ‘😢

 • Josée laurent

  Beste Freddy
  Dank u voor de brieven.
  Je verwoordt alle ongenoegen op een grappige wijze maar je zit er altijd boek op

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.