Column

Dikke Freddy aan Ben Weyts, minister van afkalvende schoolresultaten

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Ben Weyts

© ID / Bart Dewaele

Geachte heer Weyts, beste Ben,

Het zal weer een klap in uw gezicht geweest zijn dat geleerden hebben ontdekt dat onze schoolgaande jeugd voor de zoveelste keer kolossaal achteruit boert in de vakken rekenen, schrijven en lezen. Het is te hopen dat die jongeren, eens ze er de leeftijd voor hebben, wel in staat zullen zijn om ordentelijk deel te nemen aan de verkiezingen. Zo niet valt te vrezen dat uw opvolger ook een mens zal zijn die niet kan rekenen, schrijven en lezen. En dan?

Allerhande kwatongen gaan u andermaal de schuld geven van de slechte rapporten die de geleerden presenteren. Nochtans kan u er niks aan doen, u staat tenslotte niet voor de klas.

‘Naar het schijnt is wie scheel ziet van de honger absoluut niet in staat om te leren rekenen, schrijven en lezen.’

Daarnaast zijn er trouwens nog allerhande oorzaken die niet tot uw domein behoren. De kinderarmoede zou in ons landje van melk en honing de voorbije twintig jaar verdubbeld zijn en daardoor zitten er nu in elke klas verschillende kinderen die van de honger niet naar de koer kunnen gaan. En naar het schijnt is wie scheel ziet van de honger absoluut niet in staat om te leren rekenen, schrijven en lezen.

Er zijn dwazen die beweren dat het een oplossing zou zijn indien alle kinderen op school eten zouden krijgen. Maar dat voorstel hebt u krachtdadig van de hand gewezen. Het zijn al eeuwenlang de ouders die voor eten moeten zorgen en niet de minister van onderwijs! De ouders van die arme kinderen moeten maar eens een voorbeeld nemen aan Fernand Huts en aan Marc Coucke. Waar een wil is, is een weg! Alstublieft.

Bovendien is het misschien niet echt slecht dat de kinderen niet langer kunnen rekenen, schrijven en lezen. Sinds de achteruitgang van de schoolresultaten begonnen is, zegt Sinterklaas elk jaar dat er geen stoute kinderen meer zijn. En wat hebben we uiteindelijk het liefst? Voor ge het weet loopt het hier vol Greta Thunbergs en andere activisten die de boel overhoop zetten.

Ik ben u dan ook met Hoogachting dankbaar voor uw standvastig beleid,

Frederik De Meester,

U kent mij uit eerdere briefwisseling als Dikke Freddy

Reacties [3]

 • Mieke Forier

  Inderdaad is het de plicht van de ouders en geen enkele ouder wil zijn kind naar school sturen zonder iets voor de lunch en kleine speeltijden. Er bestaat geen wetgeving ter zake maar onderwijsaanbieders vinden het nodig om allerlei eisen op te leggen over wat moet en mag en niet mag in de zogenaamde brooddoos. Zonder enige expertise in de voedingsleer menen juffen te moeten prijzen en bepalen dat bruine boterhammen met kaas, kerstomaatjes en mandarijntjes plus plat water de beste voeding is en kindjes die dat meebrengen worden de hemel in geprezen. Minder goed maar nog steeds ok zijn witte boterhammen met choco en fruit voor de speeltijd. Laat ouders toch meegeven aan hun kinderen wat ze willen eten en drinken, melk,fristi, fruitsap, thee…Stop met op te leggen wat er in de brooddoos moet zitten en alle kinderen zullen voldoende snacks mee hebben voor voldoende energie te om te leren.

 • Agnes

  Altijd een heerlijk stukje tekst over een spijtig genoeg meestal schrijnend onderwerp. Bedankt Dikke Freddy!

 • Jarumski

  Voor wiskunde onderwijs is er maar 1 manier:

  Mathematical Mindset van Jo Boaler. Zo eenvoudig is het.

  Eén van de centrale ideeën is the vinden in “a mathematician’s lament door Paul Lockhart”, voor de rest schijnt in Vlaanderen niemand bezig te zijn met de MANIER waarop kinderen best worden benaderd bij het aanleren van wiskunde.

  Paul Lockhart’s paper is gratis te vinden op het net.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.