Column

Dikke Freddy aan Alexander De Croo, minister van Financiën

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Dossier:  
Dikke Freddy

© ID / Dieter Tielemans

Geachte heer,

Wellicht worstelen wij met hetzelfde probleem: een centenprobleem.

Door in mijn kot te moeten blijven worden mijn stookkosten opgejaagd en door het schrale aanbod in mijn voedselbank kan ik me niet aan de regels van mijn schuldbemiddelaar houden. En zo kan ik nog even doorgaan. Maar ook uw probleem valt niet te onderschatten. U zal de centen moeten vinden om, na de corona-oorlog, het land weer op te bouwen. Het is in dat verband dat ik u op een idee wil brengen.

‘Met het geld van de Panama Papers zou het ziekenpersoneel een blijvende opslag van 1000 euro kunnen krijgen.’

Omdat ik door regeringsmaatregelen een tijd zonder toiletpapier zat, heb ik -zoals het in mijn kindertijd gebruikelijk was- mijn hygiëne moeten verzorgen met krantenpapier. Het interessante aan deze manier van werken is dat een mens gazettenartikels leest die enkele jaren geleden verschenen. Zo ben ik al naar de koer geweest met artikels over de Turteltaks en over de Witte Woede. Maar ik kwam ook een zo goed als vergeten verhaal tegen over de Panama Papers.

Daarin werd gesteld dat meer dan 700 steenrijke Belgen op de Maagdeneilanden en op de Bahama’s kolossale bergen geld verdonkermaand hebben om er geen belastingen op te moeten betalen. Per abuis heb ik mijn achterste proper gemaakt met de portretten en de namenlijst van een aantal van die steenrijke Belgen. Zo niet had ik u de namen en de foto’s kunnen bezorgen. Waarschijnlijk hebt u ze ook niet meer bij de hand want blijkbaar is het verdere onderzoek naar die Panama Papers per ongeluk in de doofpot beland. Ik kan me toch niet herinneren dat ik er nog iets over gehoord heb.

Maar zou het geen gedacht zijn om die namenlijst terug op te zoeken? Misschien kunnen die meer dan 700 steenrijke Belgen als penitentie de kosten betalen die de cafébazen geleden hebben en de reserves van de voedselbanken weer aanvullen en er niet alleen voor zorgen dat het ziekenhuispersoneel een premie van 1000 euro krijgt, maar gewoon een blijvende opslag van 1000 euro per maand. Eventueel zouden ze ook aan de leeflonen iets kunnen doen, in afwachting van een volgende epidemie.

Dit alles zou uw centenprobleem voor een stuk oplossen en daarenboven kan het die meer dan 700 steenrijke Belgen verlossen van een knagend geweten waar ze ongetwijfeld mee zitten.

Ik groet u met hoogachting, en blijf in uw kot.

Frederik De Meester,

Ook gekend als Dikke Freddy.

Reacties [17]

 • wendy leyn

  Mensen/patiënten/bewoners/rechten. Blijkbaar een bijzonder moeilijke oefening waar nu nogal top down vanuit te weinig perspectieven wordt mee omgegaan?

 • wendy leyn

  Hallo,

  Nobody is perfect.
  Covid-19 als denkoefening en wie weet voor sommigen harde leerschool.
  Niks menselijks is mij vreemd.
  En toch zijn we dat blijkbaar met zijn allen vergeten.
  Veranderen vraagt tijd, heel veel tijd, oefening baart kunst, en dan nog helpt het maar een beetje.
  Gemeenschapszin zit plots noch met een vingerknip noch met een boze blik niet in onze genen.
  De mens is en blijft een driftmatig wezen. Een egoïstisch gewoontedier. Dommer dan dom als de drank is in de man en van zodra met twee of meer. Wijsheid en geweten dikwijls niet meer dan een laagje vernis.
  Gezond verstand laat me niet lachen.
  En dan noem ik nog al jouw en mijn kleine kantjes niet.
  Je suis un corporel. Libido en amour fysique moeilijk te temmen.
  Moeder waarom leven wij?
  Schiet niet op de pianist.
  Commentaren altijd meer dan welkom.

  Merci.
  Me and my skin.

  https://www.inspirerendlev

 • wendy leyn

  Dames en heren die aan de knoppen zitten,
  Goeie(?) Paasmorgen,

  Ik voel dat mijn bootje langzaam maar zeker water begint te maken. Als ervaringsdeskundige weet ik nu dat een depressie achter het hoekje schuilt. Ik zal wel niet de enige zijn die hier te maken mee krijgt. Denken jullie a.u.b. ook eens aan specifieke coronamaatregelen die de mentale spankracht van mensen helpen ondersteunen? En ja spreek me niet van een psy want ik heb er zelf een in huis.

 • Frieda

  Iedereen wil terug naar het gewone normale leven. Maar is dat gewone normaal wel zo normaal? De excessen van diegene die teveel op winst gericht zijn en te weinig op welzijn. Want dat is toch maar normaal. De prullaria die we produceren en de wereld rondsturen , want dat was toch normaal. De overbodige shopping want enkele nieuwe outfits en een twintig paar nieuwe schoenen dat verkoopt men toch als normaal. De uitbuitingen waar we van wegkijken, want dat behoort toch tot normaal? Er is zoveel dat we normaal zijn gaan vinden dat het helemaal niet is. In momenten van wanhoop weten we het wel, dan slaat het ontaarde normaal toe in ons bewustzijn en maakt ons redelijk denken abnormaal. Dan worden we depressief omdat we teveel ‘normaal’ zijn beginnen vinden. En zo kan ik nog even doorgaan …is het nu precies geen kans om daar wat bij te sturen, en eens goed na te denken over dat ‘back to normal ‘ zodat het echt ‘normaal’ wordt . En we niet gaan wraakshoppen en ongelimiteerd voortdoen.

 • wendy leyn

  Ik vrees voor een tsunami aan burn-outs en zelfs depressies bij onze keihard werkende hulpverleners. Sommigen zijn alleenstaanden en hebben nu dikwijls geen vangnet om samen op adem te komen. Het plaatst mij voor een ferm gewetensprobleem om de coronapolitie in al haar noodzakelijke gestrengheid haar zin te geven.

 • Faber

  Mooie brief en nog waar ook ! Er zijn zoveel dingen die we niet te weten komen . En gerechtigheid bestaat er niet , evenals medeleven .
  Kom aan mensen we leven hier maar één maal , doe het dan juist zodat je niet in schaamte en schande moet sterven .
  Er bestaat ook iets van sociaal zijn en dat heeft niets met politiek te maken , maar is de mannier om te laten zien wie je echt bent .

 • Jean marc frenier

  Chapeau Freddy, probleem opgelost zonder iemand pijn te doen. En vele andere een steun geven. Bedankt

 • Cardoen yves

  Niet enkel het ziekenhuispersoneel zou ervan kunnen profiteren maar ook vuilnisophalers,opvoeders,enz

 • Greta Dielens

  Dank Dikke Freddy ! Een zeer constructief voorstel! Ik hoop dat er ten minste begin wordt mee gemaakt in ‘de nieuwe orde’ die er na Corona moet komen. En Mijnheer De Croo : wees moedig, samen met de andere moedige collega’s die ons land ( hopelijk) rijk is. Niet langer (alleen maar) woorden, alleen daden zullen we tellen. Dank bij voorbaat.

 • wendy leyn

  Ik geloof niet in al die psy-experts die ons (tegen betaling) zullen helpen om weer recht te krabbelen. Laat ons eigenzinnig aan de slag gaan met een creatieve waaier van bottom-up zelfhulpgroepen, dat is ware “bindkracht”. En ja in de moeilijke tijden “maakt eendracht (opnieuw) macht”.

 • Jan Bral

  Dikke Freddy verwoordt hier exact wat bij mij en bij heel veel mensen in mijn omgeving leeft. Dikke pluim! En als iemand van die lijst hier vanwege corona opgenomen wil worden in een ziekenhuis, zou ik hem naar Panama verwijzen, eerlijk is eerlijk :-)

 • john setterffield

  Het is het moment om de fiscaliteit aan te pakken, eindelijk te werken aan eerlijke fiscaliteit door eigenaars van geld in belastingparadijzen aan te pakken en hier “fiscale constructies” voor de grote inkomens door te lichten.Een gewone werknemer(ster) hoeft niet naar “zijn fiscalist” te kopen om minder of geen belastingen te betalen. Het verschil met de kippen is dat de doorsneemens wordt gepluimd voor hij sterft, bij de kippen is dat omgekeerd.

 • André quaeyhaegens

  Deze met veel geld roepen nu om hun ma
  cht te behouden,maar het geld zal geen waarde meer hebben in de toekomst ,we gaan naar een nieuwe wereldorde,naar een perfecte wereld…

 • Mieke

  Nu vele burgers tot de essentie van het leven komen, zorgend en verbindend zijn, kunnen de ministers misschien over de kleuren en taalgrenzen heen één regering samenstellen, schaf al het federale af en het geld van de vrijgekomen ministerposten kan ruimschoots het financieel verlies van corona compenseren. Ze applaudisseren voor al die solidariteit, laten ze nu zelf de daad bij het woord voeren voor al dat handgeklap. Dan weten we dat ze het echt menen!

 • van brandt

  “vraag niet aan je land wat het voor jou kan doen, maar vraag wat jij voor je land kan doen” zijn de nog warme woorden van Mr. Jambon (NVA). Hij wil dat iedereen na de crisis het land mee heropbouwt. “Iedereen” zijn dus ook die 700 rijkste, en ook de bedrijven die iedere belasting ontlopen, en ook de politici die geld op hun rekening zien komen door geen regering te vormen om datzelfde land naar behoren te besturen…

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.