Column

Brief van Dikke Freddy aan de Raad van State

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Raad van State

© Unsplash / Tingey Injury Law Firm

Aan de leden van de Raad van State

Geachte dames en heren,

Ik groet u meneer de eerste voorzitter, en ook u meneer de voorzitter, en ook alle veertien kamervoorzitters, alsmede alle achtentwintig staatsraden. Het moet prettig werken zijn in uw achtbare instelling waar geen onderlinge haat en nijd kan heersen omdat u allen voor het leven bent benoemd.

Graag bezorg ik u enkele voorstellen om de wetten van dit land op eenvoudige manier te wijzigen zodat toch meer Belgen dan nu gelijk voor de wet worden.

  • Is het mogelijk om in de Grondwet op te nemen dat ook mensen die geen computer of smartphone bezitten (of die zulke toestellen niet kunnen bedienen), moeten kunnen deelnemen aan alle activiteiten in de samenleving? En dit zonder dat ze er extra kosten voor moeten betalen. Het is niet eerlijk dat voor sommigen een onnozele bankoverschrijving meer kost dan een gesneden brood dat ze broodnodig hebben.
  • Ik verneem dat overwogen wordt om de reglementen aan te passen opdat ook parlementsleden, die al maanden met een doktersbriefje thuis zitten en hun volle pree blijven ontvangen, met het bezoek van een controlearts vereerd kunnen worden. Is het niet simpeler om alle Belgen die met een doktersbriefje thuis zitten hun volle loon (of uitkering) te laten behouden? Op die manier hoeft niemand in te leveren en kunnen de controleartsen elders worden ingezet. In de ziekenhuizen zijn handen tekort.

Kan er een regeling worden getroffen waardoor alle bewoners van sociale woningen gratis op vakantie kunnen in een buitenlandse woning van een andere subsidietrekkende medeburger?

  • Er is ongelijkheid tussen de Belgen die in een gesubsidieerde woning wonen. Bewoners van sociale woningen mogen geen eigendommen in het buitenland bezitten, maar bewoners van koninklijke paleizen of van huizen met zonnepanelen op het dak mogen zo veel eigendommen in het buitenland hebben als ze willen. Misschien kan een regeling worden getroffen waardoor alle bewoners van sociale woningen één keer per jaar gratis op vakantie kunnen gaan in een buitenlandse woning van een andere subsidietrekkende medeburger.
  • In de wachtzaal waar ik zat na het krijgen van mijn vaccinatiespuit werd beweerd (het zou natuurlijk kunnen dat mijn zegsman beneveld was door de pikuur met AstraZeneca die hij net had gekregen) dat de lonen van de parlementsleden gekoppeld zijn aan de lonen van u allen die ik hier aanschrijf. Deze vernuftige regeling zou ervoor zorgen dat de parlementsleden opslag kunnen krijgen zonder dat ze zichzelf opslag moeten geven. Ik vind dat ook hier alle Belgen gelijk voor de wet moeten zijn. Is het geen gedacht om telkens wanneer uw loon stijgt (ongeacht of het om een indexering of om een echte loonopslag gaat) de lonen, de uitkeringen en de pensioenen van alle Belgen met exact hetzelfde bedrag te laten stijgen? Het gedoe over het altijd weer mislopende en kosten- en tijdverslindende loonoverleg tussen werkgevers en werknemers zal daarmee ook ineens van de baan zijn.

In afwachting van een snel groeiende gelijkheid tussen alle Belgen groet ik u met de meeste Hoogachting,

De Meester Frederik,
In sommige kringen ook gekend als Dikke Freddy.

Reacties [5]

  • Geert Desmet

    Meesterlijk, meneer De Meester

  • Alexandra

    Scherp en gevat zoals altijd!

  • hilde lambrechts

    “Misschien kan een regeling worden getroffen waardoor alle bewoners van sociale woningen één keer per jaar gratis op vakantie kunnen gaan in een buitenlandse woning.” Dus als je het geluk hebt om een sociale woning te huren dan zou je ook nog eens beloond worden met een gratis verblijf in het buitenland? Wat met de Belgen die dit geluk niet hebben, werken aan een minimumloon, met gepensioneerden met een klein pensioen, zieken of gehandicapten die huren in de reguliere sector? Als je een uitkering krijgt van het OCMW dan geniet je van enorm veel voordelen, wordt je vrijgesteld van water heffing en de bijdragen aan de mutualiteit. Recht op Sociaal telefoontarief, Sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit, Korting op Diftar-factuur, Verhoogde tussenkomst voor gezondheidszorgen, en de sociale maximumfactuur en je krijgt voor een beperkt bedrag een jaarabonnement op De Lijn! Reken maar uit wat dit betekent voor diegenen die net uit de boot vallen! Is dit geen discriminatie?

    • Bianca

      Ik ben er van overtuigd dat al de mensen die uit de boot vallen heel goed begrijpen wat het is om net niet uit de boot te vallen maar daardoor net heel wat steun missen. Ik lees en hoor bij de mensen in beide situatie een vraag naar meer menselijkheid en inkomensrechtvaardigheid. Dat kan als de mensen die veel verdienen mee kiezen voor meer rechtvaardigheid en menselijkheid.

  • Vie

    Ik denk dat de dames en heren die hier worden aangeschreven, dikke Freddy geen ongelijk kunnen geven, als ze eerlijk zijn…

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.