Column

Dikke Freddy aan zijn schuldbemiddelaar

Aan de heer Job Verrezen

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

EUROS

Betreffende: vergelijkingen

Geachte heer Verrezen, beste Job,

Na de nogal heftige woordenwisseling die we gisteren in uw bureau hadden betreffende mijn persoonlijk begrotingstekort was het uw stelling dat ik meer moet vergelijken en nadenken vooraleer tot consumptie over te gaan.

Dat heeft ertoe geleid dat ik gisteren in café De Pelikaan mijn avond heb doorgebracht met vergelijken en nadenken. Ik had daarbij het voordeel dat er een klant aanwezig was die over een tablet en directe internetverbinding beschikte zodat bepaalde cijfers met wiskundige zekerheid naast elkaar gezet konden worden wat tot verrassende inzichten heeft geleid.

‘Zou het dan toch niet voor iedereen crisis zijn?’

Wist u bijvoorbeeld hoeveel de winst van Electrabel, alleen in België, in 2014 bedroeg? 114 miljoen euro! En weet u hoeveel, volgens uw papieren, mijn gecumuleerde schuld aan Electrabel bedraagt? 411 euro! Die mensen konden begrijpelijkerwijze niet anders dan mijn stroom afsluiten.

Wist u bijvoorbeeld hoeveel collega leefloontrekkers ik heb? 115.000! En weet u hoeveel vrolijke vakantiegangers er tijdens de paasvakantie met een vliegtuig van Jetair vanop de luchthaven van Oostende naar de zon vertrokken zijn? 115.000! Zou het dan toch niet voor iedereen crisis zijn?

Wist u bijvoorbeeld hoe groot het onoplosbare begrotingstekort van België voor dit jaar is? 3,5 miljard euro! En weet u hoeveel winst de meubelwinkel Ikea in 2015 gemaakt heeft? 3,5 miljard euro! En weet u hoeveel belasting de meubelwinkel Ikea betaalt? In café De Pelikaan is er gisteren luid gelachen.

Na bovenvermelde vergelijkingen en na diep nadenken begrijp ik vandaag nog minder dan gisteren waarom u zich zo buitensporig hebt opgewonden over de 62 euro schuld die ik in café De Pelikaan dien af te lossen.

‘In café De Pelikaan is er gisteren luid gelachen.’

Ik heb me bovendien vanmorgen via een voordelige kredietformule en dankzij een zogenaamde weggeefaanbieding bij Telenet een tablet met directe internetverbinding aangeschaft. Het zal mij in staat stellen om nog meer te vergelijken en na te denken. Ik ontkracht daarmee tegelijkertijd uw uitroep dat ik elk advies dat u me geeft klakkeloos in de wind sla.

Met Hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.