Column

Aan Matthias Diependaele, minister van de daad bij het woord

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

© ID / Ivan Put

Geachte heer,

U hebt miljarden in uw schuif liggen om er huizen mee te bouwen voor de 170.000 burgers die wachten op een sociale woning. Helaas worden uw bouwplannen langs alle kanten tegengewerkt: de Chinezen kwamen met corona en Poetin is Oekraïne binnengevallen.

Bovendien liggen vele Vlaamse burgemeesters dwars. Ze gaan liever aan de slag met projectontwikkelaars die voetbalstadions en winkelcentra neerpoten dan met aannemers die sociale woningen bouwen. In Limburg zijn er nu zelfs minder sociale woningen dan een jaar geleden. Maar het zal u niet beletten om uw wachtlijst die langer is dan de langste wachtlijst die minister Beke ooit had, drastisch in te korten.

U gaat een dik half miljard uit uw schuif halen en aan privé-investeerders geven. Die gaan daar dan uit pure goedhartigheid betere sociale woningen mee bouwen dan we ooit zagen. Ze zullen hun ervaring met woonzorgcentra en forensische psychiatrische centra ten volle inzetten, want dat zijn absolute topvoorbeelden.

‘Ongetwijfeld zullen ook de spaarboekjes van de burgers die in de Pandora Papers staan grondig worden nagekeken.’

U hebt ook detectives ingehuurd die op een jaar tijd ontdekten dat 189 sociale huurders eigendom in het buitenland bezitten. 0,1125 procent van het aantal sociale huurders! Alstublieft! Zij kunnen terecht fluiten naar hun sociale woning en zo slinkt uw wachtlijst in één klap tot 169.811.

De volgende stap is ongetwijfeld dat uw detectives gaan onderzoeken welke eigenaars van Porsches en Maserati’s optrekjes in het buitenland bezitten waar ze geen belastingen voor betalen. De logeerkamers in hun villa’s kunnen uw wachtlijst verder verkorten.

U hebt nu ook dapper beslist dat de bankrekeningen en de spaarboekjes van wie op uw wachtlijst staat, grondig zullen worden nagekeken. Een alleenstaande die daar meer heeft opstaan dan wat een Volkswagen Polo met airco kost, mag het vergeten. De wachtlijst zal andermaal drastisch slinken.

‘Ik ben blij met de stappen die u zet om de rijkste armen te kortwieken.’

Ongetwijfeld zullen nu zeer binnenkort ook de bankrekeningen en de spaarboekjes van de burgers die in de Pandora Papers staan grondig worden nagekeken. Wellicht kunnen uw bankrekeningcontroleurs minister Van Peteghem ook uitleggen hoe hij een vermogensregister voor alle Belgen kan installeren want die mens krijgt dat niet geregeld.

Intussen ben ik blij met de stappen die u alvast zet om de rijkste armen te kortwieken. Ik ga ervan uit dat ik nu pijlsnel zal opschuiven op uw wachtlijst waarop ik onlangs mijn vijfjarig jubileum heb gevierd.

Ik groet u dan ook met de meeste Hoogachting,

Fr. De Meester,
In de volksmond gekend als Dikke Freddy

Reacties [12]

 • edna de winter

  Héél erg bedankt voor uw nimmer aflatende inzet!!!!

 • Carmen Haezebrouck

  Beste Mr. Diependaele, mijn betoog gaat niet over wachtlijsten al vind ik het schrijnend dat u geld in de prive woningbouw steekt en niet in de sociale woningen, wat mij dwars zit, ik woon in een sociale woning, meer bepaald een appartement op het tweede verdiep onder een zwart niet geisoleerd dak, waar het in de zomer dodelijk warm is en in de winter bangelijk koud, ook de muren zijn niet geisoleerd en de grote ramen van dubbel glas waar een echte goed geisoleerde woning 3 dubbele beglazing zou moeten hebben! Daarbij word er aan die ramen nooit onderhoud uitgevoerd, bijgevolg zijn er veel ramen die nog amper kunnen sluiten( zitten er al meer dan 20j in) als er veel wind is waait het door mijn hele appartement van voor naar achter, en dat in een tijd dat we met zijn allen energiezuinig moeten zijn, hier lukt dat dus niet! Als u echt geen raad weet met uw geld voor woningbouw kan u mss stimuleren dat ze tenminste de isolatie aanpakken, of blijven we sociaaltarief prijzen krijgen? Grts

 • Stine

  Dank u wel Freddy.zoals altijd…
  ik heb reeds tweemaal een jubilee gevierd op die manier.in een andere stad dan wel
  .ik kon de zee niet missen.er wordt gebouwd.en sociale erbij.en ja.
  Blb
  Maakt vooruitgang
  Ook in wat we vragen….een goot,
  Een Voordeur
  Een binnendeur.er zitten ook jubileums op ,sommige zelfs dertien jaar.kwestie van geduld te hebben.

  maar de VVV voor verbetering vatbaar))) zijn toch veel minder.momenteel bravo Blankenberge!!eerlijk kan ook.ik schrijf veel bedankkaartjes.
  Personeel blij maken in deze 44 jr oude ….xxxx waar altijd iets kapot is
  Is beter dan tegen de muur te schoppen
  Ik zet veel bloemen.ECHTE. tegen de muur
  Zelfgezaaid.ook klaprozen.nooit meer oorlog…
  Vandaag
  Het voeg valt er toch uit..geen vlees.en geen reis
  Zonnebloemen , échte en veel linten voor Oekraïne…. vluchtelingen komen kijken.elke dag..
  Ze wonen in de straat
  Tijdelijk
  Stonden te huilen vanmorgen.ivm Odessa. Aan mijn deurtje.onder de linten…

  No More war. Ateljee Stine uitkerke

 • Jan geerts

  Op luchtbal antwerpen, staan reeds 2 jaar 107 splinternieuwe appartementen LEEG problemen met oplevering
  Goed bestuur ? Hoeveel mensen kunnen geholpen worden en wat een verlies aan inkomen

 • M

  Hier dezelfde schrijnende dreiging!
  De helft van mij Pensioen aan huur alleen. De laatste 6 jaar enkel overleven: geen vlees tenzij af en toe wat gehakt, brood bij de bakker vragen de eendjes te gaan voeren… de korsten gaan naar de eendjes, de rest in mijn diepvries. Douchewater én spoelwater vd wasmachine wordt opgevangen om toilet door te spoelen en te kuisen. To good to go-paketjes ophalen aan 30%. Géén vakanties, géén uitstapjes, géén restaurantbezoekjes zelfs geen koffitje gaan drinken. Geen ijsje eten met de kleinkindjes. Geen verjaardags-of kerstkadootjes meer voor de kinderen. Géén culturele activiteiten meer. Lidmaatschap bij de single vereniging opgezegd…TVabonnement opgezegd. Enkel de goedkoopste groenten en fruit kopen… in de keuken en badkamer wordt al jaren géén verwarming meer op gezet…. 2 broeken en 3truien aan in de winter en onder een deken in de zetel met de radio aan. En dat allemaal om te kunnen sparen zodat er iets is als je zorg nodig hebt.
  Een schande!!

 • Hilde Bogaerts

  Ik kan geen huis kopen,ik krijg geen sociale woning, en binnen een paar jaar krijg ik een pensioen waar ik amper een studio kan van huren. Maar deze minister doet niks voor mij en mensen als ik,ouderen die geen eigen huis hebben kunnen kopen. Ik wil 1 ding, een eigen Tiny house,maar die wetgeving kan in Vlaanderen niet uitgewerkt worden zoals in Wallonië wel kan. Hier draait alles om geld en rechten voor mensen met nog meer geld. Maak als minister van wonen 1 keer een juiste beslissing voor alleenstaande en ouderen en jongeren,zodat we niet afhankelijk moeten zijn van jullie sociale woning plannen voor 2024 die niks met sociaal te maken hebben. Geef iedereen een kans op een betaalbare woning. Doe iets waar veel mensen echt iets mee zijn. Wees 1 keer moedig en zorg dat de wetgeving voor Tiny houses in orde komt.

 • De Baets Alex

  Ik heb een grote matras met rits
  Kunnen veel euro’s in
  Kan die wel mee verhuizen

 • Koenraad Lefebvre

  Mooi verwoord, Freddy, elke keer kijk ik uit naar jouw stil betoog, maar deze keer extra hard, omdat ik zelf ook bij die groep hoor met zuur verdiende spaarcentjes en wonende in een sociale woning.
  We worden plataf gediscrimineerd, zo simpel is het.
  Eindelijk heb ik een bestemming voor mijn spaargeld. Een dikke BMW. Zo kan ik tenminste sociaal blijven wonen.

  En mijnheer de minister, hebt u er al over nagedacht wat u dat zal kosten? U moet voor elke controle een notaris inroepen (en een deurwaarder, dacht ik?) om de sommen te kennen op de rekeningen van die mensen. Dat zal geld kosten..
  Zou u zich niet beter bezig houden met het eigenlijke probleem, de sociale huisvesting zelf?

 • Godelieve Neukermans

  dankuwel. Ik zou het niet zo klaar gezegd krijgen. Wat gebeurt er met de mensen die na enkele maanden huren van een ‘gewoon’, duur huis, géén spaarcenten meer hebben?
  Mogen ze dan weer aanschuiven?
  En hoe kunnen mensen die sparen om -eindelijk- een eigen huis te kopen aan een lening geraken?

 • olga Van de Vloed

  Wordt deze brief ook echt naar de Minister gestuurd? Ik hoop het, dan kan hij erover nadenken , wat ik ook hoop… maar of het zal helpen?
  Toch bedankt voor deze satire, plats een en ander in juist daglicht

 • Bezorgde medemens

  Wat jammer dat minister Diependaele geen voeling heeft met de realiteit van gewone mensen. Als je een riant loon hebt (Wat hem gegund is) dan heb je er geen idee van hoe moeilijk het is om een bedrag voor je oude dag bijeen te sparen. Je wil als ouder niet dat je kinderen daarvoor moeten opdraaien. Dus… sparen. Niet omdat er over is. Maar door in de winter de verwarming op 17/18 graden te zetten. Door je nooit een vakantie te gunnen. Door geen vlees, laat staan eens een wijntje op het menu te zetten. Door geen lid te worden van een vereniging. Kortom, door jezelf steeds zo weinig mogelijk te gunnen. De daardoor bijeen gespaarde centen zullen nu voor sommige mensen een straf bovenop zijn. Of denkt de minister dat het een fijn vooruitzicht is, dat je ooit voor je verblijf in het zorgcentrum financiële hulp moet vragen. Of voor wanneer onvoorziene gezondheidsproblemen krijgt, de rekeningen niet zal kunnen betalen. Mag het menswaardig blijven. Dat is rechtvaardigheid. 250…. is zo op

 • Heidi Degerickx

  Zoals steeds: sublieme, spot-on satire! Broodnodige zuurstof voor ons allen 🙏❤️

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.