Column

Dikke Freddy aan de heer Fons Duchateau

OCMW-baas van Antwerpen en promotor van de zelfredzaamheid

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

© ID/ Brecht Van Maele

© ID/ Brecht Van Maele

Geachte heer,

Ik kan alleen maar tevreden zijn dat er eindelijk iemand met visie en inzicht aan het hoofd van het OCMW van Antwerpen staat.

Uw voorgangsters, de dames Monica De Coninck en Liesbeth Homans, hebben de boel daar zodanig mismeesterd dat men niet anders kon dan ze beiden in alle stilte wegpromoveren tot minister. U kreeg de ondankbare taak om hun heilloze en geldverslindende puinhopen op te ruimen. Naar ik heb vernomen slaagt u er wonderwel in om de mank lopende werking van bijvoorbeeld de daklozenopvang te Optimaliseren.

‘Eindelijk iemand met visie aan het hoofd van het OCMW.’

Gedurende geruime tijd was ik vaste klant in de Vaart, het inloopcentrum voor daklozen in Antwerpen. Het was geen succes. De hulpverleners die daar vet betaald godganse dagen koffie dronken, deden niets anders dan mij in mijn vaart belemmeren. Ze hebben mij achter mijn vodden gezeten om grote kosten te maken om mijn papieren in orde te brengen. Ze stuurden mij naar dokters, tandartsen en schuldbemiddelaars die allemaal niets anders deden dan slapende honden wakker maken. Ze konden het niet verdragen dat ik in een parkeergarage sliep en ze brachten mij onder in een studio waar ik een allergie heb opgelopen. Ze kenden mij bovendien zodanig dat ze al wisten dat ik iets ging mispeuteren nog voor ik zelf op het gedacht begon te komen. Het was een martelgang waar u geen gedacht van hebt.

Of misschien toch wel. Want u hebt nu het wijze besluit genomen om die hulpverleners vierkant een schop onder hun kont te geven en ze te verplichten om eindelijk echt werk te gaan zoeken. De Vaart gaat voortaan uitgebaat worden door G4S, een firma die onder andere gespecialiseerd is in het bewaken van filmsterren en het opleiden van beveiligingsagenten. U zegt daarbij dat het accent vooral zal komen te liggen op het verhogen van de zelfredzaamheid van de daklozen en gelijk hebt u.

Ik ga ervan uit dat de daklozen onder de kundige leiding van G4S ter verhoging van hun zelfredzaamheid eindelijk een degelijke training in gevechtstechnieken zullen krijgen, iets waar die hulpverleners in de verste verte niet aan dachten. Door de jarenlange ervaring van G4S met filmsterren, voetbalvedetten, koningen en prinsen zullen zij ook in staat zijn om de daklozen betere manieren te leren, bijvoorbeeld aan tafel.

‘Eindelijk krijgen daklozen betere manieren.’

Naar ik vernam heeft G4S altijd en overal winst gemaakt en dus staat het als een paal boven water dat het inloopcentrum voor daklozen binnenkort ook winstgevend zal worden. Het zal u waarschijnlijk in staat stellen om bijvoorbeeld de Antwerpse Waterwerken een steuntje te geven, want die hebben het naar het schijnt zo moeilijk dat ze op meer en meer plaatsen de waterleiding moeten afsluiten.

U nogmaals dankend voor uw daadkrachtig beleid, groet ik u met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy

Reacties [1]

  • Viviane Vermeulen

    Geniaal! Felicitaties voor één van mijn lievelingsschrijvers! Iemand met een gouden pen maar ook iemand met gouden hart!

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.