Column

Aan Geert Bourgeois

Minister-president van het Vlaams stuk van België

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Geachte heer,

Naar aanleiding van het aflopende jaar zou ik u, mede namens kennissen die ik leerde kennen in de wachtzaal van het OCMW, volgende reeks eindejaarsvragen willen voorleggen:

 • Mijn maandelijks leefloon is recent verhoogd met 16 euro en centiemen. Is het waar dat dat bedrag, op enkele centiemen na, zes keer kleiner is dan de Turteltaks die ik zal moeten betalen om in 2016 mijn licht te laten branden?
 • Mijn schuldbemiddelaar stelt dat ik mij geen nieuwe televisie mag aanschaffen omdat mijn schuldenberg, volgens zijn berekeningen, groter is dan mijn inkomsten voor de eerstvolgende drie maanden. Hoe komt het dat onze regering wel nieuwe bommenwerpers en nog een paar kleinigheden mag aankopen terwijl de schuldenberg van ons landje volgens mijn berekeningen, vele malen groter is dan de inkomsten voor de eerstvolgende drie maanden?
 • Vanwege te veel suiker in mijn bloed moet ik van mijn huisdokter tot mijn grote spijt overstappen van Cola op Cola Zero. Kunt u mij uitleggen waarom een mens desalniettemin ook op Cola Zero suikertaks moet betalen?
 • Is het waar dat ‘het kleefbriefje van de ziekenkas’ in de loop van het jaar 2016 voorgoed uit roulatie wordt genomen? (Nu hadden we eens iets dat ze nergens anders ter wereld hebben en nu beweren sommigen dat het zal worden afgeschaft.)
 • Waarom moet er iemand op een fluitje blazen vooraleer de trein kan vertrekken? Bij opstijgende vliegtuigen of afvarende schepen wordt er toch ook niet op fluitjes geblazen. Kan het voor de NMBS geen besparing opleveren indien die fluitjes worden afgeschaft?
 • Klopt het dat de minister voor armoe voor Antwerpen 3,25 miljoen euro subsidie gaat uittrekken voor begeleide maaltijden van 1 euro voor de arme mensen en hun kinderen?
 • Klopt het dat de dierentuin van Antwerpen 32,5 miljoen euro subsidie krijgt?
 • Denkt u dat er in de Antwerpse dierentuin tien keer meer beesten zitten dan dat er arme mensen in Antwerpen wonen?

Mijn kennissen in de wachtzaal van het OCMW zijn ervan overtuigd dat ik geen antwoord op mijn vragen ga krijgen. Zelf ben ik van een andere mening. In afwachting van uw schrijven, groet ik u met de meeste Hoogachting en wens ik u welgemeend een voorspoedig nieuw jaar.

Fr. De Meester,

In de wandelgangen beter gekend als Dikke Freddy.

Reacties [2]

 • Lode Goukens

  Blijf alsjeblieft van de fluitjes van de Spoorwegen af. Het is erfgoed en hoewel geen onroerend erfgoed dus gelukkig ook geen materie voor minister Bourgeois tenzij het onroerend is door bestemming (wat ik begin te vrezen).

  Besparen op kleintjes levert weinig op, terwijl besparen op grote budgetten meer oplevert. Van een leefloon valt nauwelijks te overleven. Een tip misschien is de overhead rond leeflonen snoeien en het saldo rechtstreeks aan de uitkeringstrekker uitkeren. Vraag het elke leefloner: besparen op kleine uitgaven helpt niet. Vroeger of later duikt er een tegenslag of onvoorziene kost op en de besparing is ribbedebie net als het genot van die kleine uitgaven zoals een boek, film of zak friet met stoofvlees. Ik wens de minister vooral het inzicht dat tactiek (salamisnijden) en strategie (saneren) niet hetzelfde zijn en dat geen enkele tactiek nut heeft als er geen strategie achte zit. Het verschil tussen opportunisme en prioriteiten. In een macchiavellistische bui zou ik zelfs durven beweren dat een kleine groep heel hard raken politiek veel interessanter blijkt dan een grote groep heel zachtjes raken. Het is niet omdat banken miljoenen klanten in deze periode met de filosofie van ‘vele kleintjes maken één grote’ de nodige euro’s lichter maken dat banken populair zijn.

 • terryn Marie-Rose

  Ik heb dat bundeltje in mijn bezit en vond het geweldig. Heb het al meermaals gelezen , en het blijft grappig .Maar het is spijtig genoeg zo herkenbaar.Situaties die nog steeds voorkomen.
  proficiat en nog meer van zat
  MRose

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.