Column

Aan Fons Duchateau, voorzitter van het OCMW van Antwerpen

Dikke Freddy wil De Vaart uitbaten

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Fons Duchateau

Fons Duchateau

© ID/ Brecht Van Maele

Geachte heer,

Om de Antwerpse daklozen vooruit te helpen had u beslist om de uitbating van De Vaart, het inloopcentrum voor daklozen, uit de handen te halen van het CAW, het zogenaamde Centrum voor Algemeen Welzijnswerk.

‘Ook de voormalige burgemeester van Brussel is een sociaal assistent.’

Niet zonder reden, want ongeveer de helft van de personeelsleden van dat CAW zijn sociale assistenten. Ook de voormalige burgemeester van Brussel is een sociaal assistent en het is duidelijk geworden tot wat voor malheuren dat allemaal geleid heeft. Ook zelf heb ik al bij herhaling mogen ondervinden dat vele sociale assistenten voor geen rede vatbaar zijn, zeker wanneer het gaat over mijn geldbeheer. Het zijn allemaal bewijzen voor uw stelling dat er met sociale assistenten geen land te bezeilen valt.

Het was uw voornemen om het daklozencentrum De Vaart te laten uitbaten door de firma G4S. Deze firma staat wereldwijd bekend vanwege haar kunde in de beveiliging van filmsterren, bankdirecteurs en politiekers. Zij zou voortaan ook de Antwerpse daklozen gaan beveiligen. Mijn kameraden en ikzelf keken er enorm naar uit om eindelijk dezelfde bescherming als filmsterren, bankdirecteurs en politiekers te krijgen, maar helaas zal het spel niet doorgaan. De firma G4S vindt geen personeel dat het aankan om daklozen te beschermen.

Uit de gazet verneem ik dat u waarschijnlijk niet anders zal kunnen dan De Vaart met hangende poten terug in handen te geven van de lachende sociale assistenten van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk. In uw plaats zou ik daar toch voorzichtig mee zijn.

Ik weet dat u vindt dat daklozen zelf het heft in handen moeten nemen en daarom bezorg ik u bij dezen, vrijblijvend, een offerte voor de uitbating van De Vaart. Samen met drie kameraden, allen ervaringsdeskundigen en momenteel zonder dak, ben ik bereid om De Vaart uit te baten voor de helft van de prijs die u normaliter aan de firma G4S gegeven zou hebben. Wij zouden zelf onze intrek nemen in De Vaart zodat alvast het gebouw permanent beveiligd is. Bovendien zou daardoor het cijfer van het aantal daklozen én van het aantal leefloontrekkers in Antwerpen direct met vier verminderd worden. Dat zijn harde cijfers die uw voorgangster, mevrouw Homans, nooit heeft kunnen voorleggen!

‘Ik weet dat u vindt dat daklozen zelf het heft in handen moeten nemen.’

Vooraleer wij een overeenkomst kunnen tekenen moeten er door uw diensten wel enkele dingen geregeld worden in De Vaart. De toiletten moeten hersteld worden want ze zijn verstopt omdat de sociaal assistenten van het CAW er hun C4-formulieren in hebben gegooid. En er is ook nood aan nieuwe stoelen want er staat in De Vaart geen enkele stoel meer waar dankzij uw deskundig bestuur geen poten van werden afgezaagd.

Omdat voorgaande zaken wellicht geen onoverkomelijke hindernissen zijn, kijk ik uit naar een voor alle partijen winstgevende samenwerking.

Met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy.

 

Reacties [2]

 • Jan Kuypers

  Ervaringsdeskundigen zijn geen schaamlap! Wie durft?
  Of was sociaal werk niet te koop? Ook niet als het voor de helft van de prijs is?

  Inderdaad, er bonk op!

  Alleen dat van die sociaal assistenten! We krijgen niet allemaal zitpenningen. Daar spreek ik hem over aan als ik nog eens cliënten ga spotten in de Nachtegaal…

 • terryn Marie-Rose

  Geweldig toch elke keer, zo bonk erop. I dringend geformuleerd. Met dank en doe zo verder. Ooit snappen ze de point misschien.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.