Boek

Zelfdoding bij kinderen en jongeren

Preventie en hulpverlening bij suïcidaal gedrag

Sara Mermans

Zelfdoding bij jongeren blijft een groot probleem. Dit boek biedt inzicht en reikt kapstokken aan voor hulpverlening en preventie. Dat gebeurt met veel theorie.

Cijfers

Het boek start logisch met een beschrijving van het thema en hoe suïcidaliteit bij kinderen en jongeren tot uiting kan komen. Aan de hand van cijfermateriaal wordt duidelijk gemaakt hoe kinderen kijken naar dood en suïcide, en welke factoren hierbij invloed hebben.

De auteurs kijken ook naar welke groepen meer kwetsbaar zijn, hoe het proces naar suïcide bij kinderen en jongeren loopt en hoe je signalen kan opvangen.

Hulpverlening en preventie

In het deel rond hulpverlening komen verschillende begeleidingsvormen aan bod. Bij elke aanpak horen theoretische kaders en praktijkvoorbeelden. Het boek wil ook haar actualiteitswaarde waar maken: internet en sociale media worden besproken als mogelijke vorm van onlinehulp.

‘Ook preventie wordt uitgespit.’

Vanzelfsprekend spit dit boek de mogelijkheden van preventie uit. Daarbij wordt uitgebreid ingegaan op de algemene geestelijke gezondheid bij kinderen en jongeren. Het belang van veerkracht en de ondersteuning daarvan worden uitgewerkt.

Ook selectieve preventie passeert de revue, onder andere via initiatieven die sleutelfiguren in en rond de school ondersteunen.

Omgeving

Er is niet alleen aandacht voor de jongere. Ook zijn omgeving komt aan bod. Hoe omgaan met zelfdoding in de omgeving van een jongere of een kind? De nadruk ligt hier op het begrijpen van de suïcide van deze dierbare.

Tot slot worden enkele bijzondere thema’s en doelgroepen uitgelicht. Aandacht gaat hier naar de groep holebi- en transgenderjongeren, naar de gevolgen bij een gebrek aan zelfzorg en naar de rol van de media.

Vooral theorie

Dit boek bevat veel theoretische informatie. Het geeft stof tot nadenken en biedt een helder perspectief op suïcide bij jongeren en kinderen. Als hulpverlener mis ik echter handvaten voor de praktijk. Vanuit dit boek komen weinig echte tips of praktijkklare tools voor het werken met kinderen en jongeren.

‘Ik mis handvaten voor de praktijk.’

Je krijgt een beter beeld van de problematiek, de mogelijke ontwikkelingspaden en de bestaande hulpverlening. Dit kan handig zijn bij het doorverwijzen. Maar wanneer je zelf aan de slag moet, kan dit boek weinig hulp bieden.

Slotsom: ik las een boeiend boek voor mensen die op zoek zijn naar theoretische informatie en tips voor het uitwerken van hun preventieplannen. Het kan inspirerend werken en een richting geven aan projecten die rond dit thema werken. Ben je echter op zoek naar ondersteuning en tools voor de praktijk, dan is dit boek minder interessant. Het is een onderzoeksverslag eerder dan een leidraad op maat van de praktijk.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelfdoding bij kinderen en jongeren

Preventie en hulpverlening bij suïcidaal gedrag

Karl Andriessen, Karolina Krysinska, Caroline Andries

Leuven | LannoCampus | 2014 | 359 p