Boek

Werken met een arbeidshandicap

Gids voor werkgevers

Johan Depreitere

Wat valt er te verwachten van een werknemer met een arbeidshandicap? Is dat een meerwaarde voor de organisatie? Waar is ondersteuning te vinden? Dit boekje vertrekt vanuit de realiteit dat er nood is aan degelijke informatie zodat meer mensen met een arbeidshandicap aan de slag kunnen.

Direct en duidelijk

De auteurs gebruiken het woord ‘arbeidshandicap’ omdat dit nog steeds het meest gangbaar is, meer dan het recent geïntroduceerde ‘arbeidsbeperking’. Dit typeert meteen de stijl van het boek: direct en duidelijk voor iedereen, zodat de aangeboden informatie onmiddellijk in de praktijk kan renderen.

‘De aangeboden informatie rendeert onmiddellijk.’

Het boek start met het uitvouwen van een algemene visie, weliswaar zeer praktisch gericht. Die gaat ervan uit dat mensen met een beperking competenties hebben en een meerwaarde kunnen bieden in organisaties. Hier speelt uiteraard de maatschappelijke context mee, met elementen als visie op handicap en financieel-administratieve kwesties.

Informatie en leidraden

Het boek informeert helder over de praktijk van het werken met een arbeidshandicap. Zo komen aan bod: het zoeken en vinden van werk, de ondersteunende instanties, de mogelijke subsidies en het specifieke probleem van het vervoer van en naar het werk. Die informatie is niet alleen interessant voor werkgevers, maar ook voor de persoon zelf, zijn netwerk, hulpverleners, scholen…

Naast die praktische informatie worden ook principes uitgewerkt. Die kunnen fungeren als richtlijnen voor organisaties die personen met een handicap willen tewerkstellen. Ook die aanbevelingen blinken uit in helderheid en bruikbaarheid.

Zo legt het principe van de ondersteuning uit dat het interessant is om te werken met contactpersonen, wegwijzers en rolmodellen. Het principe van de verwachtingen benadrukt de nood aan een open houding en een open communicatie van alle medespelers. Verder zijn er nog de principes van inclusie, budget, geval-per-geval-aanpak en training. Deze principes worden op een zeer praktische manier verduidelijkt en geïllustreerd.

Bruikbare wegwijs

Dit is een bijzonder praktisch en bruikbaar boekje. Wie nog weinig weet van de materie zal op een snelle en efficiënte wijze basiskennis opdoen. Wie er al veel van weet, zal het overzicht en de duidelijkheid waarderen en op die manier ook zijn kennis aanscherpen.

‘Dit is een bijzonder praktisch en bruikbaar boekje.’

De informatie wordt op een klare en overzichtelijke manier gepresenteerd, met tussendoor tips en getuigenissen in aparte leesblokjes. De delen waarin het over visie gaat, blijven heel praktisch. Veel interessante informatie, maar ook niet té veel, waardoor het boekje leesbaar blijft en doet wat het belooft: de lezer goed en snel wegwijs maken in de materie.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Werken met een arbeidshandicap

Gids voor werkgevers

Dorien Meulenijzer, Ann Heylighen, Maddy Jannsens

Antwerpen | Garant | 2014 | 83 p