Boek

Weer eensgezind in een nieuw samengesteld gezin

Sofie De Ruyter

Nele De Keyser is gespecialiseerd in de ondersteuning van nieuw samengestelde gezinnen. Ze neemt je mee in de specifieke dynamiek van die gezinnen.

Duidelijk onderscheid

Al in de inleiding krijg je een duidelijk onderscheid tussen een kerngezin en een nieuw samengesteld gezin. De auteur gaat hierbij uit van het klassieke gezin met aan het hoofd een vader en een moeder.

‘De auteur gaat uit van het klassieke gezin.’

Het is wel vreemd en wat oubollig dat geen melding wordt gemaakt van gezinnen waar twee vrouwen of twee mannen kinderen opvoeden. Gezien de actuele gezinsevoluties, is dat een verenging. Maar die kritiek valt makkelijk op te vangen bij een tweede druk.

Logische opbouw

De opbouw van het boek is logisch en duidelijk. De auteur vertrekt vanuit de typische gezinsstructuur bij een kerngezin. Ze onderscheidt naast gezinspatronen ook transactiepatronen. Herhaalde transacties vormen de patronen van hoe en wanneer er met wie een relatie is. Deze transactiepatronen regelen het gedrag, worden gewoontes, vormen samen de gezinscultuur.

Doordat je als lezer vanaf de start deze basisinzichten meekrijgt, is het eenvoudig om de complexiteit van een nieuw samengesteld gezin te begrijpen. En moeilijke woorden en ingewikkelde gezinsprocessen worden aan de hand van concrete voorbeelden uitgelegd.

Rollen en subsystemen

Vanuit deze gezins- en transactiepatronen kom je als gezinslid in een rol en subsysteem terecht. De verschillende leden van het systeem nemen rollen op die samenhangen met die subsystemen. De auteur slaagt erin om aan de hand van visualisaties deze termen duidelijk uit te leggen.

Als lezer volstaat een blik op de verschillende pictogrammen om bij de les te blijven. Zo wordt een stiefouder (vreemd dat de auteur niet spreekt over plusouders) in drie stappen op weg gezet om te reflecteren over zijn rol en betekenis in het nieuw samengestelde gezin.

Vanuit een algemeen kader rond opvoeding en opvoedingsstijlen word je als stiefouder uitgedaagd om na te denken over je aanwezigheid in het nieuw samengesteld gezin. Of welke plaats je daar van je partner krijgt.

Ervaringsdeskundige

Zelf ben ik een ervaringsdeskundige op dit vlak. Had ik dit boek negen jaar geleden gehad, dan had ik een aantal zaken anders aangepakt. Er is mij tijdens het lezen veel duidelijk geworden over rollen, subsystemen en communicatiestijlen.

De auteur schrijft ook dat er een nieuw samengesteld gezin met kleine kinderen heel wat anders is dan met pubers. Dat klopt! Dit boek biedt een wegwijs en houvast voor mensen die samenwonen in een nieuw samengesteld gezin, ongeacht de leeftijd van de kinderen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.