Boek

Sociaal werk verbindt

Lies Debouver

‘Sociaal werk verbindt’ is een boek dat tot stand kwam na de gelijknamige studiedag die twee jaar geleden plaatsvond. Die studiedag was een organisatie van de opleiding sociaal werk van de Arteveldehogeschool in Gent.

Bundeling

Het boek bundelt de verschillende bijdragen van de studiedag. In korte hoofdstukken wordt ingegaan op de termen ‘vermaatschappelijking’ en ‘verbinding’ in het sociaal werk.

Sociaal werk verbindt is een boeiende samenstelling van teksten, het is een interessant stuk lectuur voor al wie met sociaal werk bezig is, of er interesse voor heeft.

‘Er komen mooie praktijkvoorbeelden aan bod.’

Er komen mooie praktijkvoorbeelden en succesverhalen aan bod. Patrick Prinsie en Joke Roels hebben het over het concept van buurtvervlechting. Luc Deneffe en Koen Elsen vertellen over Centrum Molenmoes, een organisatie in de bijzondere jeugdzorg waar de verbinding met de buurt en met de wereld centraal staan.

Verder is er aandacht voor het Mobiel K-team – een project van psychiatrische zorg voor kinderen en jongeren aan huis, de netwerkgroepen van LUS vzw en onlinehulp.

Vermaatschappelijking

De Nederlandse hoogleraar Hans Van Ewijk en filosoof Ignaas Devisch waren de kernsprekers op de studiedag. Zij kijken elk afzonderlijk kritisch naar het begrip ‘vermaatschappelijking’ en wat het kan betekenen voor sociaal werkers, en voor de maatschappij.

Devisch wijst er terecht op dat de politieke en sociale context van cruciaal belang is om individuen aan te moedigen (terug) meer verbinding te maken met, en zorg te dragen voor elkaar.

Gevangenisdirecteur Hans Claus levert misschien wel de meest verrassende bijdrage door te wijzen op het feit dat vermaatschappelijking ook moet toegepast worden in justitie. Met zijn betoog voor ‘community detention’ toont hij aan hoe dat vorm kan krijgen.

Boeiend

De verschillende schrijvers en de grote diversiteit aan benaderingen maken dit een boeiend boek. Tegelijk heeft het ook het nadeel dat je als lezer bij elk hoofdstuk in een andere sfeer en stijl terechtkomt. Net zoals op een studiedag, is het een uitdaging voor de spreker die volgt op degene voor hem om het publiek even enthousiast te houden.

‘Het boek worstelt met vakjargon.’

Sommige hoofdstukken waren dan ook interessanter dan andere. Dat heeft uiteraard voor een groot stuk te maken met persoonlijke interesse, maar ook schrijfstijl en taalgebruik hebben hier een invloed op.

Hoewel het beperken van vakjargon een standaardregel is voor wie ‘heerlijk helder’ wil communiceren, blijft dit een moeilijkheid in veel vakgebieden. Ook dit boek worstelt hiermee. Het maakt de bundel weinig toegankelijk voor mensen die niet verbonden zijn met sociaal werk. De term vermaatschappelijking alleen al is daar een voorbeeld van.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.