Boek

Seks, drugs + Asperger

Een handleiding voor de volwassenheid

Ine Verhaest

Dit boek is een vervolg op het eerste boek van Luke Jackson, ‘Mafkezen en het Aspergersyndroom’. In beide boeken vertelt hij op een heel open manier over hoe hij als persoon met Asperger de volwassenheid ervaart.

Theorie en ervaring

Dit autobiografisch boekt biedt een inkijk in het leven van de schrijver. Hij schetst zijn gezin en de context waarin hij opgroeide. Zo kan je als lezer de geschetste ervaringen in het juiste kader plaatsen.

‘Een inkijk in het leven van de schrijver.’

Daarna geeft hij een basisuitleg over de stoornis van Asperger. Of zoals hij het zelf verwoordt: “Een Asperger handleiding voor de leek.” Daarmee biedt dit boek een mooi evenwicht tussen theorie en ervaringen.

Sinds de DSM VDiagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, 2013.is de diagnose ‘stoornis van Asperger’ verdwenen. Men spreekt alleen nog van autismespectrumstoornis (ASS). De auteur gebruikt echter beide termen, wat soms verwarrend is.

Niets verhullend

De auteur schrijft niets verhullend over wat hij meemaakte tijdens de adolescentie en de volwassenheid. Het is duidelijk dat hij met zijn boek anderen hoopt te helpen. Hij spreekt je verschillende keren direct aan, waardoor je wordt meegezogen in zijn verhaal.

De ondertitel ‘Een handleiding voor de volwassenheid’ dekt zeer goed de lading. Zoals de titel verklapt gaat het over seks en drugs, maar daar blijft het niet bij. De auteur bespreekt een grote verscheidenheid aan thema’s: van puberteit tot pesten, van werkervaringen tot uitgaan.

Ondanks het feit dat het boek beladen is met vele directe en moeilijke boodschappen, blijft het voor de lezer toch luchtig. De zware problematieken worden vaak verlicht met humor. Dit maakt dat het boek zeer vlot leest.

Laagdrempelig

Het boek is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe het leven met Asperger precies is. Zowel voor ouders en hulpverleners als voor personen met autisme biedt het nieuwe inzichten over hoe jongeren met autisme de wereld ervaren. De schrijfstijl en de praktische tips zorgen ervoor dat het zeer laagdrempelig is.

Dit boek is zeker een aanrader voor mensen met weinig voorkennis. Als thuisbegeleidster bij volwassenen met autisme heb ik die voorkennis wel, net zoals mijn collega’s. Naast een heropfrissing van wat theorie en enkele praktische inzichten heeft dit boek me niet veel opgeleverd. Voor mensen die weinig afweten van autisme en zich hierin willen inleven, is het wel een must read!

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.