Boek

Schrijfgids voor Social Work

Ruth Malfliet

Schrijven in het sociaal werk. We doen het allemaal. Observaties, ondersteuningsplannen, verwijzingsverslagen, brieven naar ouders… Maar hoe schrijf je over en voor een cliënt? Hoe zet je een heldere boodschap op papier? Waar hou je best rekening mee? Daarover gaat dit boek. Het is geschreven voor studenten sociaal werk en sociale professionals.

Schrijver en lezer

Deel 1 gaat over de schrijver en de lezer. In communicatie is er steeds een zender en een ontvanger, een schrijver en een lezer dus. Het is van belang om stil te staan bij wie zij zijn. Want een schrijver neemt het eigen referentiekader, waarden en normen altijd mee in zijn schrijfproces.

Maar het is ook belangrijk te weten wie de lezer is. Een goede tekst beantwoordt de vragen van de lezer.

‘Het is belangrijk te weten wie de lezer is.’

Pak het schrijven best praktisch en strategisch aan. Het is een goed idee om te vertrekken vanuit de psychologische vragenreeks: Welke vragen zal de lezer zich stellen en in welke volgorde? Het eerste deel wordt afgerond door stil te staan bij de rechten en plichten die van toepassing zijn op het schrijven over mensen.

Schrijven en rapporteren

Deel 2 behandelt de verschillende tekstsoorten en hoe je ze moet schrijven. In een eerste hoofdstuk wordt het gebruik van een mindmap uit de doeken gedaan aan de hand van een casus. In een tweede hoofdstuk wordt er ingegaan op de één-op-één-communicatie met en over de cliënt. Naast enkele criteria die je kan gebruiken om te beslissen of je een e-mail of brief schrijft, worden er tips aangereikt bij het schrijven van mails en brieven.

Een volgende hoofdstuk gaat over rapporteren, ofwel schrijven over je cliënt. Een goed rapport is geen roman, wel een onderdeel van een cyclisch werkproces. Verschillende types van interne en externe rapportage worden besproken. Het laatste hoofdstuk zoomt in op een specifieke vorm van schrijven, namelijk schrijven in projecten.

Roze pagina’s

Op het einde van het boek vinden we nog enkele roze pagina’s terug getiteld ‘Tips en trucs voor een goede, leesbare en zorgvuldig onderbouwde tekst’. Dit is het meest concrete deel van het boek met heel wat onmiddellijk toepasbare tips, zoals APA-richtlijnen voor bronvermelding.

‘We schrijven vaak heel intuïtief.’

Schrijven in het sociaal werk. We doen het allemaal. En vaak heel intuïtief. Heel wat van de adviezen en tips in dit boek zitten al in de vingers, al is het dan op een onbewust niveau.

Veel nieuws heeft dit boek mij persoonlijk niet bijgebracht, al kan ik me voorstellen dat ik dit als student wel goed had kunnen gebruiken. Wat ik er nu toch van meeneem, zijn de laatste roze pagina’s waar onder andere de APA-richtlijnen nog in eens in herinnering worden gebracht.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.