Boek

Omgaan met pesten

Michiel Tyncke

Met grote nieuwsgierigheid heb ik dit boek gelezen. Er wordt veel geschreven en zeker veel gezegd over pesten. Dus was ik benieuwd naar wat dit boek mij kon bijleren.

Theorie

Het boek is opgedeeld in een theoretisch en een praktisch deel. In het theoretische deel worden de gelijkenissen en verschillen tussen plagen, pesten en ruzie uitgelegd. Hoewel deze opdeling voor velen wellicht niet nieuw is, laat het boek je er toch nog eens extra bij stil staan. Zeker omdat deze opdeling doorheen het boek terugkomt.

Wat de auteur zeer duidelijk uitlegt, zijn de verschillende rollen die kinderen en jongeren kunnen opnemen in een groep. Het slachtoffer of de gepeste en de pester of dader spreken voor zich. Ook van meelopers, helpers en verdedigers hebben de meesten al wel eens gehoord. De duidelijke definities van aanmoediger, buitenstaander en omstander waren voor mij best vernieuwend.

Ten slotte wordt stilgestaan bij het continuüm van gedragingen die mensen stellen om hun grens aan te geven. Dat gaat van sub-assertief gedrag, over assertief tot agressief gedrag.

De auteur verwijst zeer vaak naar wetenschappelijk onderzoek. Dit maakt het extra interessant voor professionals. Maar ze doet dat op zo’n begrijpbare manier dat het zeker geen storende factor wordt voor anderen, zoals ouders, die minder kaas gegeten hebben van wetenschap.

Praktijk

Gelukkig blijft het niet bij definities en theoretische beschouwingen. De auteur gaat in ook aan de slag met alle verschillende rollen. Er worden duidelijke richtlijnen en tips gegeven om met de gepeste en de pester (slachtoffer/dader) te praten en aan de slag te gaan.

Pesten is meer een groepsgebeuren dan een individueel gegeven tussen twee partijen. De preventie en aanpak van pesten moet zich dus ook naar dit groepsgebeuren richten. De buitenstaanders, omstanders en zeker de helpers en verdedigers krijgen bij deze aanpak een belangrijke rol toegewezen.

Begrijpen én aanpakken

Dit boek levert een duidelijke meerwaarde bij het begrijpen en aanpakken van pestsituaties. Hoewel veel zaken niet nieuw zijn, doet deze duidelijke weergave je toch nadenken over je eigen persoonlijk en professioneel handelen.

Het boek is vlot leesbaar en herkenbaar voor verschillende partijen. Aan te raden aan zowel hulpverleners, directies, leerkrachten als ouders.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.