Boek

Mentaal Kapitaal

Versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out

Geert Vandamme

Ons brein vertoont ernstige tekenen van verwaarlozing, zo stelt auteur Elke Geraerts. Maar er is hoop. Wetenschappelijk onderzoek geeft vier belangrijke hefbomen die ons mentaal kapitaal weerbaar en veerkrachtig kunnen maken.

Burn-out

De hoogste tijd voor individu, bedrijf en overheid om burn-out en stressgerelateerde aandoeningen aan te pakken. De auteur onderbouwt die stelling met overtuigingskracht, cijfermateriaal en voorbeelden.

Bij bedrijven en overheid groeit de erkenning van de problematiek en worden er aarzelende stappen gezet. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Wie niet overtuigd is, leest best ‘Mentaal Kapitaal’.

Als geroepen

Dit boek kwam voor mij als geroepen. Ik zocht een manier om een halt toe te roepen aan mijn alsmaar denkende brein. Ik wist me moeilijk een houding aan te nemen midden de aanfloepende pop-ups, ringtonen en to-do lijstjes.

‘De auteur haalt de multi-task hype onderuit.’

Handige tips die ik kreeg op een seminar rond time-management hadden al een gunstige invloed op mijn workflow en wilskracht. Mentaal Kapitaal bevestigt dat ik op de goede weg ben.

De auteur haalt de multi-task hype onderuit, maar zoals ze schrijft, blijven we volharden in de boosheid. Multitasking laat ons niet sneller werken, maar juist trager. Daarenboven wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat multitaskers tot 40% minder productief en creatief zijn.

De vier hefbomen voor een verhoging van je mentaal kapitaal: zelfcontrole, bewust omgaan met je bewustzijn, focus en optimisme lijden erg onder het multitasken.

Succesvolle medemensen

De auteur pikt meer dan eens aan bij mensen waar we naar opkijken – de succesvolle medemensen – en ze leert van hen. De Amerikaanse psychologe Duckworth kwam tot de vaststelling dat mensen hun succes wijten aan twee eigenschappen: niet opgeven bij tegenslag, niet steeds op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen.

De combinatie van die twee eigenschappen noemt ze ‘Grit ‘ en deze grittest blijkt ook bij gewone mensen doorslaggevender te zijn dan de resultaten van toelatingsproeven en intelligentietesten.

Zelfcontrole en Gritt zijn sterk aan elkaar verwant. Zelfcontrole maakt dat je emoties, responsen en gedragspatronen kunt bijsturen wanneer je dat zelf wenselijk acht.

Onbewust bewustzijn

Bewust omgaan met je eigen bewustzijn is één van de volgende hefbomen. In een tijd van permanente afleiding glijdt onze geest voortdurend richting een toestand van onbewust bewustzijn.

De voorbeelden die de auteur geeft zijn herkenbaar. Ze geeft een vertaalslag aan het fenomeen van de mind-wandering om ermee aan de slag te gaan. Enkele werkbare technieken maken dat we ons niet langer hoeven te ergeren aan de uitstapjes-van-de-geest.

‘Een boeiend werk.’

Werken aan focus in een haast oneindige werkruimte is een uitdaging waar niemand aan voorbij kan, het nieuwe werken dompelt ons onder in infobesitas. Hier zet de auteur een pleidooi neer voor singletasking, en het bewust indelen van mentale en fysieke ruimte.

De tips voor een efficiënte mind-focus zijn handelingsgericht en efficiënt. Het is die efficiënte benadering van het geheel die Mentaal Kapitaal tot een boeiend werk maakt. Het lettertype is ondersteunend voor de focus van de lezer, en zo zijn er nog meer aspecten die ik in dit boek kan waarderen. Achteraan in het boek staan verwijzigingen naar relevante literatuur. Een register maakt het geheel compleet.

Reacties [2]

  • Lusine

    Een echte aanrader: ben al tweede keer aan het lezen 😉

  • Lode Goukens

    ik vond het een slecht boek, vol reclame en pseudowetenschap. Ik was blij dat het van de bib was en niet gekocht.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.