Boek

Geen gewone puber

Borderline en andere persoonlijkheidsstoornissen tijdig herkennen

Els Asselman

“Iedere puber heeft trekjes die weleens lastig zijn; maar pubers met een persoonlijkheidsstoornis hebben trekken die heel vaak heel lastig zijn, zowel voor henzelf als voor de mensen om hen heen.”

Persoonlijkheidsstoornissen bij pubers

Persoonlijkheidsstoornissen bij pubers… Een titel die mijn nieuwsgierigheid meteen prikkelt.

Is het immers niet zo dat persoonlijkheidsstoornissen pas na de leeftijd van achttien worden vastgesteld en gediagnosticeerd? En toch, iedereen die werkt met jongeren met psychische problemen ervaart dat persoonlijkheidsproblemen reeds tot ontwikkeling kunnen komen voor de volwassenenheid.

“Wat kan je doen als je kind persoonlijkheidsproblemen heeft?”

Noor Tromp, wetenschappelijk onderzoeker in een centrum voor Kinder- en jeugdpsychiatrie, schreef dit boek voor ouders en hulpverleners van pubers met psychische problemen. Ze legt op een duidelijke manier uit hoe een puber persoonlijkheid ontwikkelt. Wat zijn persoonlijkheidsproblemen en -stoornissen? Hoe maak je het onderscheid met psychisch functioneren eigen aan de puberteit? Wat kan je doen wanneer je vermoedt dat je kind persoonlijkheidsproblemen heeft?

Hoopvol

De auteur gebruikt veel herkenbare voorbeelden. Ze benoemt de moeilijkheden zonder te verbloemen. Ondanks de zwaarte van de problematiek van persoonlijkheidsstoornissen, brengt ze een hoopvol discours.

Ze doet dit met een pleidooi voor het in kaart brengen van het functioneren van een jongere in de dimensies van de vijfde editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM).

Interessant hieraan is dat er een meer genuanceerd en herkenbaar beeld van het functioneren kan worden weergegeven dan in diagnostiek in categorieën van stoornissen. Het brengt ook naar boven op welke domeinen of dimensies een jongere wel nog of minder problematisch functioneert.

Diagnoses

Tromp roept op tot bescheidenheid wat betreft het stellen van diagnoses: dit is en blijft de taak van een psychiater. Wel appelleert ze aan het buikgevoel van ouders die zich, vaak terecht, grote zorgen maken om het welzijn van hun kind.

“Een pleidooi voor nuance.”

Ze benoemt ook het gegeven dat persoonlijkheidsstoornissen bij jongeren soms verborgen zitten onder allerlei andere diagnosen, bijvoorbeeld depressie, angststoornis of ADHD. Hierdoor wordt de behandeling niet altijd gericht op de kern van het probleem. Co-morbiditeit maakt dit verhaal extra complex.

Zonder antwoorden te geven, geeft dit boek toch een gevoel van overzicht. Welke juiste vragen kan je als ouder stellen? Op welke valkuilen heb je te letten? Noor Tromp brengt orde in het denken over diagnostiek, beleving en ondersteuning van jongeren met persoonlijkheidsproblemen. Een pleidooi voor nuance dat bredere navolging verdient.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geen gewone puber

Borderline en andere persoonlijkheidsstoornissen tijdig herkennen

Noor Tromp

Amsterdam | Nieuwezijds | 2017 | 200 p