Boek

Dingske

Een beeldboek over dementie

Bart Corneillie

Het is voor niemand makkelijk om te praten over dementie. Dit gaat zeker op voor personen met een verstandelijke beperking. Nochtans is het meer dan ooit belangrijk. Door de hogere levensverwachtingen worden ook mensen met een handicap veel meer geconfronteerd met dementie, bij zichzelf of in hun nabije omgeving, familie, groepsgenoten, vriend(in)…

Het beeldboek ‘Dingske’ is gemaakt als hulpmiddel bij het praten over dementie met zowel volwassenen met een beperking als met kinderen. Het biedt de kans aan de kijkers om woorden te geven aan wat de beelden bij hen oproepen en laat hen zo reflecteren op wat ze meemaken, zien of voelen. Er is gekozen voor een tekenboek omdat tekeningen een veilig medium bieden om de kijker zachtjesaan op verhaal te laten komen over wat het betekent te leven met dementie.

De handleiding is geschreven om mensen die dit boek willen gebruiken met personen met een handicap, hierbij te inspireren en te helpen. Er wordt kort beschreven hoe het beeldboek gebruikt kan worden, rekening houdend met de persoon of de groep waarmee je het boek wil bekijken. Heel beknopt en bevattelijk wordt de actuele visie op dementie weergegeven, en de visie van de auteurs op personen met een (verstandelijke) handicap. Ze schrijven zich met hun beeldboek en handleiding helemaal in het burgerschapsparadigma in en in de visie op ‘kwaliteit van bestaan’, waarop iedere persoon recht heeft.

Het grootste deel van de handleiding bestaat uit een bespreking van de individuele beelden van het beeldboek en geeft de gebruiker tips en mogelijkheden om het beeldboek ‘op maat’ van personen met een verstandelijke beperking te gebruiken als instrument om hen over dementie te informeren en/of met hen hierover in dialoog te gaan.

Ongetwijfeld een belangrijk hulpmiddel voor wie met mensen met een verstandelijke handicap het moeilijke thema van dementie ter sprake wil brengen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dingske

Een beeldboek over dementie

Sofie Sergeant en Patrick Verhaest, met tekeningen van Saar De Buysere

Antwerpen | Garant | 2010 | 26 + 51 p | 40 + 10