Boek

Burn-out bij hulpverleners

Hoe word je een vrije vogel in drukke tijden?

Tinne Op de Beeck

Dit boek is er voor hulpverleners die geconfronteerd worden met burn-out in hun werksituatie of bij zichzelf. Het biedt vooral basisinformatie. Verdieping ontbreekt.

Praktijkgerichte informatie

Het boek licht helder toe wat het is om als hulpverlener een burn-out te hebben en welke factoren een rol spelen in het ontstaan ervan. De auteur verwijst naar onderzoeksresultaten en diagnostische instrumenten. Dat gebeurt goed gedoseerd en altijd op een erg toegankelijke manier.

‘Ook preventie komt aan bod.’

Je krijgt als lezer veel praktijkgerichte, concrete handvaten mee. Die moeten behulpzaam zijn bij het herkennen van burn-out. Ze geven aan wat helpt om er weer uit te komen. Ook wat werknemers en werkgevers preventief kunnen doen, komt aan bod.

Burn-out bij hulpverleners

Vanuit de focus op burn-out bij hulpverleners wordt ingezoomd op een aantal specifieke fenomenen zoals compassion fatigue, secundaire traumatisering en vicarious traumatization. Nathalie Cardinaels legt deze begrippen helder uit en illustreert ze met voorbeelden. Iets wat ze trouwens de hele tijd doet.

Die voorbeelden komen vooral uit de gezondheidszorg, maar hebben wel betrekking op medewerkers in heel diverse functies. Daardoor zijn ze ook herkenbaar voor hulpverleners uit andere sectoren.

Van binnenuit

De voorbeelden maken duidelijk hoe mensen die opgebrand raken dat van binnenuit ervaren. Ook de veranderingen in het functioneren van mensen met een burn-out worden zichtbaar. Een aandachtspunt is het feit dat hulpverleners vaak een hogere drempel ervaren om hulp te gaan zoeken.

Dit boek richt zich in de eerste plaats op hulpverleners die zelf met een (dreigende) burn-out te maken hebben. Het bevat tips voor collega’s, leidinggevenden en werkgevers. Daarnaast richt het zich ook kort tot wie samenleeft met iemand met burn-out.

Begeleidingsproces

Dat de auteur beroepshalve mensen met werk-gerelateerde stress en burn-out begeleidt, is heel zichtbaar. Je kan je zo voorstellen dat de tips en vragen die ze aanreikt, direct bruikbaar zijn in het begeleidingsproces van cliënten. En dat er concreet mee aan de slag gaan, heel betekenisvol kan zijn.

‘De dynamiek van een begeleidingsproces valt weg.’

In het boek valt de dynamiek van zo’n begeleidingsproces jammer genoeg weg. Het resultaat lijkt dan ook op een oplijsting. Citaten van bekende en minder bekende wijzen en ervaringsdeskundigen moeten dat verteerbaar maken. Voor wie op zoek is naar een werkmodel om in de praktijk mee aan de slag te gaan, is de vorm waarin dit boek is opgevat wat omslachtig.

Psychotherapie

Waar de auteur de waarde van psychotherapie en coaching aangeeft, verengt ze dat tot hulp zoeken bij een psycholoog. Jammer, want andere psychotherapeuten buiten beeld houden is niet echt evidence-based. Mensen die psychotherapie overwegen krijgen wel wat houvast omtrent de verschillende stromingen die in geval van burn-out aan te bevelen zijn. En dat is dan weer wel waardevol.

Het boek mag dan bedoeld zijn voor hulpverleners, wie als hulpverlener al één en ander weet over burn-out, blijft wat uitdieping betreft toch wat op z’n honger zitten. Het boek richt zich eerder op een breed publiek met weinig voorkennis.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Burn-out bij hulpverleners

Hoe word je een vrije vogel in drukke tijden?

Nathalie Cardinaels

Leuven | Acco | 2015 | 160 p