Opinie

Down the road: ‘Het zesde seizoen was er beter niet gekomen’

Patrick Vandelanotte

GRIP, de mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap, vindt dat het zesde seizoen van de populaire VRT-reeks ‘Down the road’ er beter niet was gekomen. “Dit is geen inclusieve beeldvorming.”

© VRT

Geen inclusie maar segregatie

Momenteel zendt VRT 1 het nieuwe seizoen van ‘Down the road’ uit. In deze populaire reeks neemt reisleider Dieter Coppens, vergezeld door begeleidster Saar Pelgrims, zes jonge mensen met het downsyndroom mee op een avontuurlijke reis.

Binnen GRIP hebben we dit grondig doorgesproken en wij vinden dat dit zesde seizoen er beter niet was gekomen. Dit is immers geen inclusieve beeldvorming. Als mensenrechtenorganisatie van en voor mensen met een handicap probeert GRIP de beeldvorming rond mensen met een handicap te beïnvloeden. We vinden dat dit soort programma’s niet bijdraagt tot inclusieve beeldvorming, noch van mensen met het downsyndroom, noch van mensen met een handicap in het algemeen.

‘Het programma bevestigt de perceptie dat mensen met downsyndroom best deelnemen aan activiteiten met andere mensen met downsyndroom.’

Het grootste probleem is dat het geen diverse groep is die op reis vertrekt, maar alleen maar mensen met downsyndroom. De deelnemers aan het programma worden geselecteerd op dit ene kenmerk, waardoor de nadruk per definitie op de handicap komt te liggen.

Het programma bevestigt de perceptie dat mensen met downsyndroom best deelnemen aan activiteiten samen met andere mensen met downsyndroom. Zo lijkt het alsof ze geen deel uitmaken van de samenleving. Alsof ze leven in een aparte omgeving, samen met andere mensen met een handicap. Geen inclusie dus, maar segregatie.

VRT legt ons advies naast zich neer

Het is niet de eerste keer dat we onze kritiek laten horen. In 2021, na het vierde seizoen, gaf GRIP reeds het advies aan de VRT om te stoppen met ‘Down the road.’

De VRT legde dit advies naast zich neer en blijft komen met nieuwe seizoenen. Dat het programma hoge kijkcijfers haalt, speelt hier zeker in mee.

De meningen over het tv-programma zijn verdeeld. Het grote publiek, en ook heel wat mensen met een handicap en hun ouders, vinden dit aantrekkelijke televisie en goed voor mensen met een handicap.

Echte gelijkwaardigheid

Mediafiguur en komiek William Boeva, ervaringsdeskundige met een handicap, schreef vorig jaar in een open brief dat hij het niet eens is met de manier waarop personen met een beperking in beeld worden gebracht. “Ik snap dat zo een programma bestaat om te laten zien wat die mensen kunnen. Maar dat draagt niets toe aan inclusie”, zei hij erover.

Bij de opstart van dit nieuwe seizoen weerklonk meteen: “Vol goede bedoelingen, maar niet meer van deze tijd.” Ook een aantal experts in beeldvorming lieten eerder hun kritiek horen.

Susan Vertoont (UGent) die onderzoek doet naar de representatie van mensen met een handicap op de Vlaamse televisie wees bijvoorbeeld op de hiërarchie die in het programma zit: “Dieter Coppens, de aardige presentator zonder handicap, bezorgt de zes deelnemers de reis van hun leven. Het impliceert een hiërarchie. Die programma’s zijn met de beste bedoelingen gemaakt, maar als we echte gelijkwaardigheid willen, kan het ook anders.”

Onduidelijkheid over rechten

Een bijkomend punt van kritiek is dat het programma de kijkers niet altijd correct informeert over mensen met downsyndroom en hun rechten, zoals werk.

‘Vol goede bedoelingen, maar niet meer van deze tijd.’

Zo is er vaak onduidelijkheid over de tewerkstelling van de deelnemers. Men vermeldt bijvoorbeeld dat ze werken in een cafeetje of een andere zaak, maar het gaat in feite over vrijwilligerswerk.

De facto is deelnemer Anneleen een van de weinige mensen met downsyndroom in Vlaanderen die een betaalde job heeft. GRIP telde tot nu toe nog maar één andere persoon.

Aan vervanging toe

We willen genuanceerd zijn in onze beoordeling. Het is duidelijk dat de programmamakers er alles aan doen om de deelnemers respectvol in beeld te brengen. Het programma heeft ook een aantal pluspunten voor de emancipatie van mensen met het syndroom van Down. Maar als format is het duidelijk niet inclusief en daarom best aan vervanging toe.

Wij vragen de VRT om te investeren in programma’s waar mensen met een handicap samen met andere mensen in beeld komen bij gewone activiteiten, eerder dan in een reisverslag waarin mensen met een beperking “hun grenzen moeten verleggen”. Investeer dus in echte inclusieve beeldvorming.

‘We hopen op voortschrijdend inzicht bij de VRT.’

Dat vraagt de Vlaamse Regering in haar beheersovereenkomst met de VRT trouwens ook. Dit sluit aan bij de verwachting van de Verenigde Naties om personen met een handicap inclusief te portretteren. Het VN-Verdrag Handicap stelt namelijk dat staten “media moeten aanmoedigen om personen met een handicap te portretteren op een wijze die overeenstemt met het doel van dit Verdrag”. Het doel van het VN-Verdrag is inclusie.

Door mensen met downsyndroom aanhoudend te portretteren in een niet-inclusieve setting, gaat de VRT met dit programma in tegen zowel de Vlaamse Regering als de VN.

En ja, de openbare omroep maakt ook programma’s die op het goede spoor zitten. Maar dat is geen argument om met ‘Down the road’ te blijven doorgaan. Als de VRT beweert te werken aan inclusieve beeldvorming, moet dit programma stoppen. We hopen op voortschrijdend inzicht bij de VRT.

Reacties [145]

  • Marjo

    Een prachtig programma waar tijdens de reis juist gewerkt wordt aan ‘inclusie’. Namelijk door mensen met Down hun grenzen te laten verleggen in een voor hen veilige omgeving. Zij ervaren hier dat ze meer kunnen en dat kunnen mensen weer toepassen in hun dagelijkse leven (meer zelfstandig mee gaan doen)
    Dieter en Saar doen dit fantastisch.
    (Mening van iemand met meer dan 40 jaar ervaring met mensen met een verstandelijke beperking en elke andere mening mag er van mij ook zijn.)

  • Pleegmama

    Prachtig programma, zo herkenbaar allemaal.

    We hebben 4 pleegkinderen met een mentale beperking, het is niet evident om je weg te vinden in deze wereld voor hen. Alleen wonen gaat niet, werken gaat niet ze komen 1 voor 1 in de volwassen pleegzorg. 4 mooie meiden waar een buitenstaander weinig of niets opmerkt van hun beperking. Daar ligt dan het probleem wat ze niet zien wordt niet geloofd en telkens weer vechten. Het zou fijn zijn om ook deze kinderen jong volwassen in het programma terug te zien en niet alleen down. Maar anders dan anderen en toch onderweg. Hoe hun weg vinden in deze wereld waar ze niet altijd aanvaard worden, waar er dikwijls geen oplossing voorhanden is. De overheid te weinig rekening houd dat dit ook mensen zijn met dromen.

    Doe er zeker nog seizoenen bij. Onze meiden genieten van het programma. Succes.

  • Xoxosaar@hotnail.com

    Wat een onzin weer. Het geeft juist een prachtig beeld van hoe normaal deze mensen kunnen zijn. Ik sta perplex van de gesprekken die ze hebben. Zou ik anders allemaal niet weten. Denk hierdoor zelf aan het werken in dit werkveld. Tegenwoordig allemaal tere zieltjes die overal wat van vinden. Zijn die mensen gelukkig? Vinden ze het leuk? Is het echt wat je ziet? En de mensen thuis genieten er ook van? Nou: niet zo zeuren.pfffff 2024 gezwets (en met mij denken nog duizenden mensen er zo over)

  • Joke uit Nederland

    Down the road moet blijven!! Geweldig programma en geweldig hoe Dieter en Saar met de mensen omgaan.

  • may verheijen

    het zesde seizoen van down was er teveel aan.
    Het staat ver van de realiteit. Deze mensen gaan niet op reis naar Canada om rotsen te beklimmen>.
    Het programma moet dichter bij de realiteit blijven en een beeld geven wat deze mensen echt kunnen bereiken

  • Sien Van Boven

    Met dit programma heeft het ruime publiek, ook wij, een veel betere kennis en inzicht en begrip kunnen opbouwen voor mensen met het sindroon van Down. Het ruime publiek kent deze groep nog onvoldoende.
    Waarom niet mikken op beide soort programma’s? programma’s met een gezonde mix en programma’s waarbij we juist de kans krijgen om een specifieke doelgroep op een respectvolle manier te leren kennen?

  • Haazen dirk

    Jongens, wat is het toch erg gesteld met jullie theoretische prietpraat. De bevolking heeft juist de kans gekregen om mensen met een downsyndroom beter te leren kennen. Het was hartverwarmend voor gewone mensen. Recht uit het hart! Hopelijk laten de programmamakers zich niet beïnvloeden door jullie puur intellectuele bedenksels. Unief mensen staan zeer ver af van de gewone man. Chapeau programmamakers…!

  • Chris Buyse

    Bravo voor de makers van dit programma. Draagt bij tot een beter begrip en bevestigt dat mensen met Down heel veel te bieden hebben en een zeer waardevol leven kunnen hebben.

  • Jaime Vanhoudt

    Ik snap niet dat jullie hier zo negatief over praten. Ik vind juist dat ik een heel ander beeld krijg over mensen met Down syndroom. Dat dit een groep is van allemaal mensen met dezelfde problematiek doet er niet toe. En ja het zou leuk zijn als er een programma volgt met verschillende mensen met verschillende vormen van handicap. Maar doet niks af aan dit programma. Jammer van de negatieve commotie hieromtrent.

  • Van den Broeck leen

    Respectvol programma ik zie het probleem niet ! Proficiat aan de makers !

  • rahous moehmena

    Laat mensen met een ‘beperking’ (wat een belediging) schitteren onder elkaar, zonder dat u hen verplicht zich te vernederen, door te wedijveren met anderen zonder beperking. Mannen koersen ook niet tegen vrouwen (zij hebben trouwens geen beperking, het zijn gewoon geen mannen). Dit soort ‘ethische’ diskussies duwt ons onderwijsniveau omlaag…

  • Michiel

    Toch vreemd dat er nergens de opinie van personen met down wordt gevraagd, toch zeker in een artikel over inclusie.

  • corry.gabriels49@gmail.com

    Ik vind het een fantastisch programma en heb zoveel geleerd hoe zorgzaam de mensen me elkaar omgaan in voor en tegen slag ,ik gehuild en gelachen,en erken veel van vroeger toen ik met kinderen met down heb gewerkt,boos kwaad lief en zeer aanhankelijk met elkaar omgaan,een lieve lust om e zien proficiat aan Dieter en Daar voor hun inzet,het is niet zomaar een reisje van plezier de moeilijk heden moet je er bij nemen en proberen veel te praten met de mensen wat goed en slecht is liefde geven je krijgt er zoveel van terug in het het20jaar gedaan he als begeleiding op de schoolbus en nog steeds als ze me zienkomen .
    Komen ze spontaan een goed dag zeggen ook al ben ik 74 jaar de vriendschap blijft bestaan .Doe zo verder Dieter en Saar ik blijf jullie volgen het is mooi om te zien .Doe er nog vele reizen bij .🙋🙋🙋🙋

  • Anja Lameir

    Terechte bedenking dat mensen met Down syndroom niet altijd realistisch in beeld komen. Maar toch wel een mooi programma, maar ik volg wel dat 1e reeks helemaal oké was, maar nu die droomreizen lijken mij er ook over. Het gaat hier in mijn ogen ook niet over de middenklasse van ouder(s).
    Toch ook een serieuse bedenking nu in programma ‘Familie’ van VTM. Bij het nieuwe personage met syndroom van Down werd er een vrij realistisch en mooi beeld geschetst van integratie in het gezin van Samira en Benny. Maar nu wordt er meegegaan in de droom om te kunnen autorijden. En ondertussen is hij al geslaagd voor het theoretisch examen, zelfs na ‘studeren’ op korte termijn….

  • Christof Van de Putte

    Helemaal akkoord. Heel fijn dat het kwam. Maar het moet gaan vooraleer de definitie over inclusie van mensen wordt vermarkt.

  • Mieke Beirinckx

    Goede tip Myriam, het gaat voor validen ook niet altijd over rozen, dat hoort bij het leven. Hierbij kunnen we elkaar wederzijds inspireren🤔

    • I. Verton

      Wat een ontzetten gezeur over Down the road! Ik vind het een geweldig programma en heb veel geleerd over mensen met het Down syndroom. Ze zijn slim en hebben voor ingewikkelde problemen heel simpele oplossingen. En nog veel meer positiefs!

  • Myriam Van Oosterwyck

    Schitterend beeld over het verleggen van grenzen, vallen en opstaan, succes. Doch dit is niet alleen zo bij het syndroom van Down, dit geldt voor elke mens.
    Misschien zou het niet slecht zijn om ook eens een programma, of een reeks te wijden aan het verleggen van grenzen, vallen en rechtstaan en succes bij valide mensen.
    Zo krijgen we een reëel beeld over het leren in het leven, en dan niets van zelf gaat. Als we oefenen, blijven proberen en terug proberen zullen we succes hebben.

    • Mieke Beirinckx

      Helemaal eens Myriam 🤔❣️

    • Mieke Beirinckx

      Goede tip, het gaat voor validen ook niet over rozen, en daar leren we van 🤔

  • Luc Van Rossen

    Beste GRIP, ik hoop dat jullie de reacties op jullie standpunt gelezen hebben. Hopelijk ook gesnapt dat jullie zelf misschien een beetje grip verloren hebben op het effect van jullie “actie”. Integratie betekent respect voor alle participanten, met volle begrip en waardering voor de eigenheid van iedereen. Dit veronderstelt waardering voor iedereen die ijvert voor een betere wereld. Blijkbaar timmert een programma als “Down the road” zuiverder aan de weg dan jullie. Zoek zelf eens een beetje integratie met mensen van goede wil en geef eens een beetje positieve kritiek op jullie eigen negativiteit. Dat is minder zuur.

    • Winston

      Amen🙏🏾

  • Guy Bruyninckx

    En toch, en toch, beste meerderheid van reageerders… inderdaad heel mooie, ietwat sentimentele tv, ‘breekt je hart van’ is er misschien net iets over. De doelgroep mensen met het syndroom van Down leent zich daar in deze individuele gevallen ook goed toe. Voor wie er niet mee bekend was/is vormt dat een introductie.
    Het blijft echter eenzijdig, en echt niet inclusief, niet representatief ook. Dat vind ik heel erg jammer. Ook en vooral voor de andere mensen met of zonder een (verstandelijke) beperking . Wablief?
    Vind ik dat dit programma moet afgebrand worden, neen, maar meer duiding en variatie’ in samenspraak met’ alle ‘stakeholders’ mag wel he, na zoveel seizoenen.
    Ik heb dus erg veel begrip voor de reacties van GRIP, jammer dat die zo makkelijk en vaak brutaal onder tafel geschoffeerd worden. Een echt wederkerig gesprek zou deugd doen, altijd bereid.

    • Mieke Beirinckx

      Als ik zie hoeveel deugd de deelnemers er aan beleven, hoeveel ze van elkaar leren, hoe ze elkaar helpend ondersteunen, mentaal en fysiek en wat het aan durf rond bepaalde activiteiten heeft opgeleverd is mijn conclusie dat er heel veel mensen de meerwaarde van dit programma hebben kunnen proeven. Hoe zou het zijn om in dit perspectief eens te luisteren naar hun ervaringen en wat het niet alleen bij hen maar ook bij hun ouders heeft teweeg gebracht. Daarnaast voel ik dat er heel veel kijkers geraakt zijn door de mooie, geduldige, grensverleggende en inlevende aanpak. Hoe fijn zou het zijn om te kijken naar wat het wél is, in plaats van te muggenziften rond wat er al dan niet ontbreekt. Voor mijn part, hartverwarmende televisie waar Temptation Island niet aan kan tippen ❣️

    • Joke van Delft

      Helemaal mee eens 👍

    • T Tijm

      Helemaal mee eens het is een mooi, oprecht en liefdevol programma

  • Saskia Gerritsen

    Ik ben het met deze stelling niet eens. Ik vind dat het programma juist weergeeft wat personen met down syndroom kunnen in diverse settings. Grensverleggend, moedig, gevoelig, intellectueel. In dit programma worden ze hierin gemotiveerd en geeft het de kijker een ander ruimer inzicht over mensen met het down syndroom. En dat is hard nodig. Waarom moet er zoveel negativiteit geuit worden bij zo’n mooi programma? Complimenten voor iedereen die dit programma mogelijk maakt en aan alle deelnemers van alle seizoenen, jullie zijn kanjers!

    • Marina Clevis

      Ik beaam dit volledig! Schitterende, hartverwarmende televisie! ♥️

  • Linda vanhoutte

    Ik vind het een mooi programma en er zijn altijd mensen met kritiek hoe is het mogelijk

  • Reej Masschelein

    Alle begrip voor de pleidooien om voorbeelden van inclusie extra in de verf te zetten. Maar dat hoeft toch niet uitsluitend deze bedoeling te hebben. In deze reeks is het opvallend hoe ‘volwassen’ de deelnemers omgaan met persoonlijke remmingen en interne groepsconflicten, en vaak een voorbeeld kunnen zijn voor veel van onze medeburgers zgn. zonder beperking. Chapeau!

  • Van den Broeck leen

    Een mooi programma met fijne mensen die hun grenzen verleggen niets mis mee worden goed begeleid !

  • Patrick Proot

    Allereerst vind ik het programma “hoffelijk, constructief en respectvol”.Het is geen programma dat wil beleren.Precies dat willen de criticasters doen, om hun superioriteit te bewijzen als noodzakelijke pedagogen die de gemeenschap een les willen leren. Uiteraard zou het goed zijn om bezigheid te verlonen als parallel werk, en soms is het ook echt werk. Maar men moet rekening houden met de draagkracht van de gemeenschap die ervoor moet instaan. En een supercompetitieve internationale economie op de achtergrond.

  • Marie-Rose terryn

    en wat met programas alleen met signoren? Of boer zoekt vrouw? Ik vond het een schitterende reeks. Maar het moet inderdaad niet blijven duren, en mag misschien ook eens van andere kanten bekeken worden. We leerden wel dat ook zij een redelijk normaal en leuk leven kunnen hebben en dus niet meer perse geaborteerd moeten worden. Dat vind ik wel heel belangrijk. En wat inclusief betekend? In de praktijk toch niet echt realiseerbaar. Maar als ze vrijwiliggers werk doen voelen ze zich waarschijnlijk wel aanvaard. Gaan ze echt fultime werken, dan verliezen ze alle voordelen en komen pas echt in de problemen. Het is niet zo simpel in de echte wereld.

  • Lianne Beckers

    Wij genieten van de puurheid van deze mensen en dat ze hun grenzen verleggen.
    Ze zijn een voorbeeld voor ons mensen.
    Zo kan je overal een probleem van maken.Ga als organisatie iets nuttiger doen

  • Helen

    Ik snap al die ophef niet, er zijn zoveel programma’s gericht op één doelgroep!
    Het lijkt mij juist prettig om met eensgezinde op vakantie te gaan. Door alle testen worden er steeds minder mensen geboren met het downsyndroom, over mensenrechten gesproken!!! Ik ben juist blij dat deze mensen door zo’n mooi programma in goed daglicht gesteld worden, zodat mensen van het oude stigmatiserend beeld afkomen over het downsyndroom. Zelf had ik vijf jaar geleden ook angsten toen onze zoon werd geboren met het downsyndroom, maar dat was ongegrond, het is een heerlijk kereltje dat volop in het leven staat 🥰

  • Etty Gommers

    Hoeveel mensen van degene die hier commentaar op geeft, heeft effectief een kind met “down” of een andere beperking? Juist ja, niet zoveel denk ik dan. Onze zus wel dus wij weten wel waar we over praten! Allemaal die meningen en statistieken en wat nog allemaal. Er gewoon los over!! Doe misschien eens de moeite om met die mensen te praten en te horen wat zij vinden en willen. Het wil niet zeggen omdat deze mensen beperkingen hebben die niet weten wat ze willen, of net niet. Jullie plaatsen de stempel “down” en ” beperking” op hun voorhoofd!! Dit is een fantastisch programma dat meer dan waardig genoeg is om op tv te komen! Moesten jullie zelf zo n speciaal kind hebben zouden jullie dat tenminste begrijpen. Maar wat je niet kent, begrijp je niet! Jammer, want dan zouden jullie wel anders praten. Allemaal gemakkelijk vanop jullie bureau met de koffiemachine en Royco soepje bij de hand! Hou jullie eens bezig met iets anders en laat deze mensen en programma’s met rust!

    • Jessica

      Chapeau🙏💞

    • Patrick Vandelanotte

      Etty, ik ben de auteur van dit standpunt en werk als coördinator op Gripvzw. Ik vind het goed dat er verschillende meningen zijn en ga hier inhoudelijk niet verder op reageren. Het standpunt van Grip staat in het opiniestuk en heeft dus voldoende ruimte gekregen. Maar waar wat ik even toch wil rechtzetten is jouw bemerking “moesten jullie zelf zo’n kind hebben zouden jullie het begrijpen”. Ten eerste wil ik erop wijzen dat Gripvzw een zelforganisatie is van mensen met een handicap. Binnen Grip zijn heel wat mensen met een handicap actief, ook ouders, ook mensen met Downsyndroom en ook ouders van. Ten tweede wil ik aangeven dat ik zelf vader ben van een volwassen dochter met Downsyndroom. Het standpunt dat we innemen over Down the road, daar gaat niet iedereen mee akkoord. Dat weten wel. Maar dit standpunt wegzetten omdat we niet zouden weten waarover we het hebben… nee, dat houdt geen steek.

  • Jessica Linders

    Al die oordelen altijd, zolang die prachtige mooie mensen er zelf voor kiezen om mee te doen en ervan genieten, laat ze ZIJN. Een van de weinige programma’s op TV waar ik nog met een glimlach en een traan van ontroering naar kan kijken en waar het nog ergens over gaat❤️

  • Nathalie

    Ik begrijp de hele commotie niet. Ik vind het programma top en zou het heel jammer vinden als er geen nieuwe reeks komt! Doe zo voort Dieter, Saar en VRT!

  • Sven Cavens

    Ik heb alle programas gevolgd en vond het supertof de afleveringen. Zo leren deze mensen leuke dingen met hun begleiders. Toffe reizen samen maken. Jullie doen dat goed down the road. Groetjes sven.

  • Wil van der Graaf

    Prachtig programma, mensen met het Downsyndroom zijn eerlijk , en wij gezonde mensen kunnen veel van hun leren .
    Dus we hopen op nog vele jaren dit programma. Dieter doet het geweldig

  • Maria Boudewijns

    Ik heb vooral gelezen dat mensen met een handicap en hun ouders dit wel goede TV vinden. En daar gaat het om.
    Al de rest heeft echt geen belang.

  • Herma Swart

    Ik heb alle ” Down the Road ” seizoenen gezien , zo wel de 2 Nederlandse als de 5 Belgische & seiz. 6 tot nu toe !
    Ik vind de programma’s respectvol naar de deelnemers toe . Ze worden tot NIETS gedwongen , alles mag , maar hoeft NIET !
    Dieter & Saar zijn geweldige begeleiders imo . 👍👍💙❤
    Alle deelnemers die zich inschrijven om mee te mogen doen , doen dit VRIJWILLIG !
    Het is een PUUR programma en op geen enkele manier disrespectvol .
    Het is gewoon een goede formule , als het over programmering gaat 👍
    Ik vraag me dan ook dikwijls af , WAAROM ER ALTIJD MENSEN ZIJN , DIE HET WILLEN DWARSBOMEN , TERWIJL ZE DAAR IMO GEEN GOEDE BEREDENERING VOOR HEBBEN !
    Laat Dieter Coppens en Saar met RUST ! Ga gewoon door VRT ! Ik kijk nu reeds uit naar seizoen 7 !
    Go Dieter & Saar ! Jullie hebben reeds zo veel nieuwe vrienden voor het leven gemaakt met verschillende deelnemers !
    Vooral Dieter & Kevin hebben ‘n TOP vriendschap opgebouwd samen !
    Liefs & MET ALLE RESPECT ,
    Herma Swart 💜💞💜

    • Adrienne Knoop

      Ik kijk met veel ple-ier naar down the road. Deze jonge mensen met down laten zien dat ze tot veel in staat zijn o.a. hun grenzen verleggen. Dat doen ze fantastisch menig een zonder down kan een voorbeeld aan hen nemen. Wat mij ook opviel is dat ze er voor elkaar zijn als het nodig is. Een knuffel een luisterend oor is voor hen geen probleem. Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen. En dan Dieter en Saar ik vind jullie geweldig, jullie zijn begripvol lief en waar nodig ook corrigerend. Dit is een zeer waardevol programma ik hoop er nog vele te zien.👍🍀♥️

  • Nicole Van der Vinck

    Ik vind Down the Road een prachtig programma. Deze mensen zo gelukkig zien is enorm. Het programma afschaffen zou een grote vergissing zijn. Bravo aan Dieter Coppens hoe hij met deze mensen omgaat en bravo dat hij erin slaagt hen de vakantie van hun leven te geven.

  • Lisa Meert

    Prachtig programma.zonder commentaar.

  • Charlotte

    Prachtig gemaakte televisie,
    Prachtige mensen, gewoonweg goed!!!
    Stop wat dat WOKE gedoe mannekes!!!
    Serieus..het is gewoonweg Goddelijk en denk er zo ver niet bij na..
    Die mensen genieten en verdienen hun reis en hun avonturen.
    De kijkers die een andere kijk hierop hebben… jah so be it?
    Mag een andere mening ineens niet meer?
    Het blijkt dat er vaak achter alles iets wordt gezocht.

    Just let things be!!!
    🩵 4 happiness

    • Herma Swart

      Helemaal met u eens Charlotte !
      Jammer genoeg is het programma hier in Nederland weg gepest na het 2de seizoen ! 👎👎👎 Gordon Heukelroth en Demi als begeleidster , presenteerden net als Dieter & Saar , een respectvol programma samen .
      Ik ben ook kwaad om alle ” heisa ” rond dit populaire programma ! Dat zegt toch genoeg ? Down syndroom jeugd sturen massaal in voor een plekje in een nieuw seizoen van Dieter & Saar … Down the Road … RULES !!!

      Liefs ,
      Herma 💜💞💜

  • Freddy Schoenmakers

    Het is één van de respectvolle programma,’s die ik volg.Hoe dit allemaal in beeld wordt gebracht chapeau aan de crown en de deelnemers
    Het geeft wel degelijk de problemen aan die kunnen voordoen ,en geeft ons duidelijk aan hoeveel respect men moet hebben voor hun ouders.
    Proficiat dit zo knap in beeld te brengen .
    TOP.

  • Jenny Seppenwoolde

    Top programma, neemt veel vooroordeel weg over down!! Zeker is het een groep met grote mate van zelfstandigheid, maar nog steeds met hun beperkingen. En…goudeerlijk!!! Hoe ze problemen oplossen onderling, kan menig mens van leren, en hoe Dieter en Saar dit doen is geweldig!!
    Wij genieten eindelijk van een programma waar iedereen zichzelf mag en kan zijn!!!

  • Els De Vrieze

    Het is een prachtig programma , ik kijk er altijd naar uit .
    Vooral hoe de begeleiding respectvol is tegenover de groep , oplossingen aangeeft op de meest humane manier .
    Door dit te doen als er een conflict is proberen de deelnemers zelf op dezelfde manier ermee om te gaan .
    Ik begrijp jullie reactie niet , hallo , het is inderdaad een groep met alleen Down syndrome mensen , blij dat deze ook eens in de kijker staan ….toch .

  • Steve

    Jammer om te lezen hoe er in de comments vooral naar de eigen ervaring wordt gekeken van de kijker.
    De mening van mensen die geen ervaring hebben met een beperking of met familie met een beperking moet minder zwaar doorwegen dan die van de experts en de ervaringsdeskundigen.
    Er is een duidelijk “probleem” met de framing in zulke programma’s. Probeer hier alstublieft aandacht voor te hebben en niet enkel je eigen kijkplezier.

  • Bunita

    Wat een gezeur. Het is een onwijs mooi en puur programma wat Dieter en Saar enorm goed doen. Vooral door blijven gaan met dit prachtige programma.

  • Wies, een trouwe kijker.⁰

    Een geweldig programma en het laat wel degelijk zien hoe het is om met een handicap op reis te gaan.
    Zonder down de road zijn de mogelijkheden voor dit soort ervaringen NUL.
    Er zijn wel georganiseerde reizen voor mensen met een beperking, Deze kosten nu niet bepaald weinig- gaan voor tien dagen naar een hotel ergens en dat was het dan.
    Oja, en of ze om 19.30 uur willen komen eten zodat de andere hotelgasten er geen last van hebben als zij om 20.00 uur komen.
    Hoezo gelijkheid- leve Down de raad en dat er nog vele reizen mogen volgen.

  • Marguerite Marguerite

    Ik vind persoonlijk een fantastische programma. Natuurlijk gaat het om de kijkcijfers. Jaloezie is een lelijk beestje. Laat jullie niet doen, programmamakers van Down the road. Het is hartverwarmend wat jullie doen. Beter dat, dan al dat geruzie in de regering en waarbij elk zijn goesting doet.
    Proficiat, Dieter en Saar.

  • Miki Van Camp

    Deze “reality” reeks geeft geen echt beeld van hoe een persoon met down zou kunnen zijn. In deze reeks lijkt het alsof mensen met down gewoon wat eigenaardige trekjes hebben. Wij hebben een zoon met down en ik kan zeggen dat er nog heel veel andere problemen zijn. Aan inclusief moeten wij nog niet denken. Wij nodigen Dieter uit om met onze zoon eens een uitstapje te doen.

    • Thierry Meerschman

      Goed gezegd… euhm geschreven. Inderdaad, mochten alle fans van het programma nu eens zelf op inclusieve reis trekken met een jonge man of vrouw met down, dan zouden ze de zaken waarschijnlijk wat genuanceerder zien. Ikzelf was 12 jaar leider bij akabe (scouting voor mensen die extra aandacht nodig hebben) en heb me altijd rot geamuseerd op kamp, maar moest ook heel erg paraat staan om van ´s ochtends tot ´s avonds en zelfs vaak ´s nachts voortdurend hulp te bieden (met veel liefde en goesting natuurlijk)

  • ANITA De Hoef

    Niet mee eens.
    Dieter Coppens laat deze groep ook zelfstandig handelen maar dit kan maar in beperkte mate.
    Hij moet veeeel geduld hebben en ook bijsturen met de groep.
    In het onderwijs is de integratie trouwens ook gefaald.

    • Madeleine

      Een zalig programma met respect gebracht!! En inderdaad “integreren” in de ruimst mogelijke zin van het woord wil men er tegenwoordig tot vervelens toe in porren maar in werkelijkheid is dit vele malen niet haalbaar!! Er zullen ten allen tijde verschillen blijven onder de mensheid en dat maakt het net mooi en boeiend😍

  • Andre

    Mooi programma liefst minder discussies laten zien wel aangename
    Momenten

    • Steve

      doe je ogen toe, dan zijn al je problemen weg!

  • Raf Bulterijst

    Beste Patrick, natuurlijk heb je gelijk en is dit geen inclusief programma. Dat is een open deur intrappen. Voor zover ik weet is er ook geen enkel inclusief programma. Maar ‘inclusiviteit’ is niet het enige dat van belang is; de groepsdynamiek tussen de deelnemers is ook belangrijk. Hen uit hun vertrouwde omgeving halen en hen laten ervaren dat ze allerlei dingen kunnen, die ze nog nooit gedaan hebben. Hen in contact brengen met andere culturen en milieus. Hen laten ervaren dat TV-kijkend Vlaanderen echt geïnteresseerd is in hen. Allemaal waardevol.
    ‘Inclusiviteit’ is ook geen absoluut doel; ook als een programma niet inclusief is, kan het bestaansrecht hebben en positieve effecten voor deelnemers en de bredere maatschappij.
    Als ik dan even kijk naar jullie Handboek Mediamakers (https://www.gripvzw.be/nl/artikel/466/handboek-mediamakers) dan kan ik toch enkel vaststellen dat Down the Road een groot stuk van jullie aanbevelingen in praktijk brengt.

    • Staes Elisabeth

      Akkoord, kort en bondig geformuleerd 👍
      OMI van een kleinkind met het syndroom van Down

    • Fatime

      Helemaal mee eens!

    • Ave

      Dit inderdaad! 👍

  • Willie

    Wat een onzin zolang de groep het zelf fij vinden wie zijn wij dan om te zeggen dat kan niet.
    Ik woon in Nederland en kijk iedere zondagavond ik geniet er van.
    Top gewoon doorgaan met het programma’s.

    • Mieke

      Heerlijk om deze mensen zo te zien genieten. Ik geloof niet dat je andere dingen hierachter moet zoeken. En Dieter doet het kei gezellig met de bups. Ga zo door. Verleg hun grenzen. Kijk er graag naar

    • Herma Swart

      Ik woon ook in Nederland , maar jammer genoeg hebben ze het programma hier gestopt na 2 seizoenen . Deze werden gepresenteerd door Gordon Heucelroth en assistente Demi .
      Ik ben blij dat Dieter en Saar gewoon DOOR BLIJVEN GAAN !
      Geweldig leuke programma’s en heel goed om te horen en zien , waartoe mensen met Down allemaal toe in staat zijn ! ( En natuurlijk beseft iedereen zich , dat er altijd uitzonderingen zijn in de vorm van Down ! Lichte en zwaardere gevallen )
      Maar dit mag geen reden zijn , om met dit populaire programma te stoppen !

      Liefs ,
      Herma 💜💞

  • Carla Slotegraaf-Ridder

    Ik vind het geweldig.
    Doorgaan hiermee.
    Geniet er telkens weer van.
    Knal hoe de deelnemers het doen en klaar krijgen.
    Ik zou ze veel dingen niet na doen.
    ALLEMAAL TOPPERS

  • Vanhoorne frieda

    Deze uitzendingen kunnen evengoed belicht worden in eigen land,is dit nodig dergelijke reiskosten te maken?onverantwoord van Dieter om het voor himself te maken,opnames net meer nodig op verre reizen,dit is gek en te extreem geworden

    • Linda

      Zo denk ik er ook over. Het lijkt meer en meer op een reisprogramma, hoe verder hoe beter. En die waaghalzerij hoeft daarom niet in een ander continent.

  • Lia Heide-Bosman

    Geweldige serie,ik kijk er met veel respect naar,Ik had zelf een broer met een beperking ( helaas overleden).Koester Dieter, zijn benadering van de mensen die met hem reizen,De probleempjes die er met de gasten zijn,goed en duidelijk oplost.Daar kunnen vele mensen iets van leren.Wij hebben respect voor Dieter en Saar.Een geweldig team.Nogmaals daar kan menig mens iets van leren.

    • Paul Van Buynder

      Beste,
      Via een programma als dit krijgen de wellicht vele kijkers, de gelegenheid binnen te treden in de denkwereld van deze mensen. Dat zullen deze kijkers toelaten om met minder schrik, afkeer en op een normale manier om te gaan met mensen met downsyndroom. De soms fysiek spectaculaire uitdagingen zijn er voor bedoeld om deze mensen hun grenzen te laten verleggen en te laten zien dat die ook binnen HUN bereik liggen, mits de nodige ondersteuning. Ik kan mij voorstellen dat ze binnen het gezin meestal (zeer) beschermend worden benaderd en mee omgegaan.
      Om bij een volgend seizoen niet verder in herhaling te vallen, lijkt het mij wel een idee om de groep meer verscheiden te maken.

  • Kurt

    Belachelijk! Nog nooit is er zo een mooi sereen beeld geschept over hoe mensen met het downsyndroom denken en het dagdagelijkse leven ervaren. Het heeft heel veel bijgedragen aan de perceptie en aanvaarding door de maatschappij. Stop dus met kritiek uit te oefenen op deze serie en de deelnemers die deze serie tot een van de mooiste aller tijden hebben gemaakt. Ik heb super veel respect voor hen en hou niet van mensen die, vanuit hun ivoren toren, op alles en iedereen kritiek geven.

  • KATELIJNE Van Snick

    Jullie voorstel met inclusie, wat ga je dan doen als iemand met syndroom van down verliefd wordt op iemand zonder zoals nu,maar bij Dieter gaan ze dat nog aanvaarden maar vrees veel verdriet en dubbel gevoel dat ze anders zijn en nooit de kans ertoe gaan hebben.Je kan iemand met syndroom van down niet vergelijken met andersvaliden. Aanvaarden is heel belangrijk om zich goed te voelen

  • Myriam Meijer

    En waarom? Als ik me verplaats in iemand die het downsyndroom heeft, lijkt het mij juist heel fijn om anderen te leren kennen die hetzelfde hebben. Die jou ook begrijpen dus… Ik denk dat juist als ze alleen maar met de “normale” mens omgaan, ze stok ongelukkig worden, omdat ze dan juist het gevoel hebben dat ze niet helemaal mee kunnen komen. En op deze manier kunnen ze samen lol hebben, vrienden maken, leren omgaan met verliefd worden (wat gelukkig regelmatig zo is in het programma)
    Ik zie alleen maar voordelen, mooi om te zien! En ik kan zelfs nog leren van hun positiviteit en eerlijkheid

  • Raman

    Geachte,
    Dit is een programma waar je naar kijk vol van bewondering hoe deze mensen in beeld worden gebracht, en veel respect voor de begeleiders.
    Er zijn veel meer kutprogramma ‘s die worden doorgezonden zonder inhoud ,en dat mag ook hoor maar breek zo een mooie reeks niet in de grond
    Tegenwoordig is er op alles negatieve commentaar

    • Rina

      Inderdaad,er kunnen andere programma´s geschrapt worden !!!!Groot gelijk!

  • Vryna

    Toch ongelofelijk dat er altijd over alles moet geklaagd worden. De mensen in het programma vinden het blijkbaar helemaal geen probleem en zijn zij niet juist de mensen die leven met het Downsyndroom? Alles moet worden afgebroken, becommentarieerd… Het programma heeft vele kijkers en als ook mensen met een handicap het geen probleem vinden, waarom wordt daar zo over doorgedramd?? En zo is het met alle onderwerpen tegenwoordig; iedereen mag een mening hebben, zolang het maar negatief is zo lijkt het wel. Trieste trieste boel…

  • Ceyssens Michel

    Beste,
    Ik heb in mijn carrière als kinesist en verpleegkundige veel omgang gehad met mindervaliden, ook mijn echtgenote is mindervalide. Dit tv-programma down the Road volg ik met een warm gevoel omdat deze personen ons o.a. ook tonen wat vriendschap, respectvol omgaan met elkaar en het bijna verloren gegane groepsgevoel betekent. In plaats van zoals deze mensen positief naar het leven te kijken bevinden jullie zich in het straatje van de verzuring in onze maatschappij. Jammer.

  • Claudia

    Weten jullie hoe de deelnemers aan het programma hierover denken?
    Vinden zij het misschien boeiend en verrijkend om deel te nemen? Jullie lijken te weten wat goed is voor hen – de definitie van paternalisme of betutteling. Laat ze hun eigen weg maar gaan!

  • Marleen Duprez

    Met plezier las ik de vele positieve reacties …mooi die waardering! Alleen kan ik niet onverdeeld positief zijn, gisteren voelde ik me een gluurder in de persoonlijke perikelen van deze mensen…
    Een volgende reeks, niet alleen Saar en Dieter, (inderdaad zeer lieve mensen), maar ook kandidaten zonder het syndroom van Down…gelijkaardige activiteiten, hiervan zou er iets te leren vallen voor ons, vind ik. Spreken we deze mensen aan als we er al eens mee in contact komen? Ik begrijp dus ook de kritiek van Grip! Het is niet omdat je een mening hebt dat je een zure gatenkaas bent. Misschien willen deze mensen net meer, dat deze mensen echt aanvaard worden in de maatschappij, samen leven en activiteiten doen, geen poppenkast om naar te kijken!
    Met een warme groet!

  • Serge Deproost

    Beste, ik ben het helemaal met je eens. VRT is enkel uit uit op “sensatie” en kijkcijfers. Mr. COPPENS zou beter moeten weten, maar je wordt betaald volgens de kijkcijfers. Maar daar wordt je “arm” van…

    • Pol

      Woke reactie. Je hebt je helemaal niet te mengen met anderen hun beslissing. Die mensen zijn super gelukkig, daar gaat het om. En dat de tv makers hiervan beter worden, so what? Zie het leven wat minder zuur, dan leef je langer.

  • Linda

    We kunnen nog heel wat leren van deze mensen : hoe ze hun problemen met elkaar durven bespreken is maar een voorbeeld. Kritiek kan men altijd leveren maar laat ons ook eens naar de positieve kanten kijken hé!

    • tina

      Vind ik ook dikke proficiat voor Dieter topmensen

  • Bondue Robert

    Heel mooi dat die mensen zich ook eens kunnen uit leven dit moet kunnen voort gaan heel mooie serie moet zeker blijven

  • Rudi De Graeve

    Door dit programma heb ik een veel beter beeld van de mensen met het syndroom en zal ik ze minder betuttelend benaderen. Doorgaan met dit programma VRT

  • Katja

    Ik vind het een topprogramma , heel zuiver en puur , prachtig om te zien zowel het programma als de mensen waar het om gaat.

  • Rijk hedwig

    Ik vind dit een correct programma. Het laat iedereen zien dat personen met het syndroom van down dezelfde gevoelens hebben als alle andere mensen. Ze dienen niet bekeken te worden maar aangezien als volwaardige personen. Voor mij is dit een prachtig programma, zeker beter dan de hedendaagse soapseries die enkel tonen hoe het leven niet in elkaar zit.

  • Noela Poortmans

    Ik vindt dat Dieter coppens en saar heel respectvol omgaan met de mensen en problemen binnen de groep worden altijd met de meeste zorg uitgepraat laat die mensen ook eens genieten en met andere down mensen samen zijn zal voor hun zeker tof zijn daar zei altijd tussen gewone mensen zitten respectvol programma

  • Patrick

    Als ik de reacties lees van Marc Herremans en andere leden van GRIP, dan vermoed ik dat ze akkoord zijn om Paralympics en andere G-sporten af te schaffen. Deze moeten dan allemaal ‘inclusief’ meesporten met de rest van ons. Of past dat dan weer niet in hun plaatje ? Is er tegenwoordig nog iets dat kan doorgaan zonder dat iemand er commentaar op heeft … of zichzelf in het zonnetje wil zetten ?

    • Mieke Beirinckx

      Patrick heeft de andere kant van de medaille goed belicht. Als je de redenering doortrekt, klopt deze parallel helemaal. Misschien ook iets om eens over na te denken 🤔

  • Margriet Goyens

    Ik vind het een fantastisch programma waarin deze jonge volwassenen leren hun plan trekken en zelfstandig groeien. Ze leren hun grenzen aangeven. Dieter en saar behandelen deze jonge mensen met respect en leren hun nieuwe ervaringen op doen. Veel respect voor de hele groep!! Zowel voor Dieter en saar als voor de jongeren met down syndroom!! Mooie mensen met hun eigen karakter en levenswijsheid. Dat ze nog jaren mogen meedoen!

  • Linda Vaes

    Ik vind dat als je Down the Road wilt verbieden op tv dan vind ik dat de uitzendingen van de Phaffs, de Verhultjes en de the sky is the Limit ook maar verbieden, want al die luxe in de tijd van nu is zeker boven alle verwachtingen wraakroepend. Hoe denk je dat mensen zich voelen die elke week de eindjes aan elkaar moeten knopen om rond te komen en hun kinderen veeeeel moeten ontzeggen terwijl zij het zomaar door ramen en deuren buiten gooien. Maak daar maar eens een punt van

    • Tonny Put

      Groot gelijk

  • Robyns sonia

    Ik vind dat in dit programma de mensen met het Down syndroom juist worden getoond zoals jij en ik met evenveel gevoelens met goede en slechte dagen, en dat ze zich kunnen uiten waar hun grenzen liggen . Ze worden behandeld als volwassen mensen, dat ze veel meer kunnen dan hun in een beschutte werkplaats te plaatsen.
    Ze mogen hun karakter tonen en laten zien dat wij nog veel van hen kunnen leren!
    Respect voor Dieter en Saar ! Ik heb een grote levensles gekregen.

    • Rina

      Inderdaad!!!

    • Conny Fellouh

      Helemaal mee eens. Ik werk zelf met mensen met beperkingen en 2 van mijn clienten voetballen in een Gteam. Zouden die dan ook met een regulier team moeten voetballen lagen ze elke week geblesseerd aan de kant. De maatschappij legt veel te veel druk op deze doelgroep en verwachten veel te veel. Laat ze hun eigen pad bewandelen binnen hun eigen beschutte wereld en dan komen ze er wel

  • Betsy

    Dieter en saar doen het geweldig ik kijk iedere aflevering hoop dat ze nog lang door mogen gaan

    • Robyns sonia

      Heb ook elke reeks gevolgd, en moet zeggen dat het een heel andere wereld vol verrassingen heeft geopend. Een wereld van mensen met een groot hart, oprecht en eerlijk en bij menigheidsverschillen zoeken zij een oplossing om het voor iedereen aangenaam te maken. Ze gaan niet slapen voor dat iedereen zich goed voelt.
      Fantastisch wie moet van wie een lesje leren, en Dieter en Saar gaan altijd op een volwassen manier met hen om waardoor ze de grootste opstakels aandurven.
      Over de reeksen kan ik alleen zeggen bedankt om van jullie te mogen leren jullie zijn super!

  • Rina

    Ik begrijp de kritiek maar als gezonde burger word je rijker aan informatie, begrip voor deze handicap en leer je er op een leuke,soms emotionele manier enorm van bij !!!!De verschillende karakters zullen wel degelijk uitgekozen zijn.De enige kritiek die ikzelf wil aanhalen is,´waarom moeten die reizen toch zo ver zijn,…..de Ardennen nodigen ook uit tot activiteiten….Ook financieel zal dat een aderlating zijn ….En is drie weken niet wat lang….

  • Isabelle De Coninck

    Zalig om te zien hoe Dieter met die mensen omgaat! Ze zijn wie ze zijn…..stop ze niet weg, ze hebben net als ons evenveel recht op plezier en geluk! TOPPROGAMMA!

  • Dominique Damme

    Vind het en top programma die mensen die er aan mee doen dat zie je zijn gelukkig want ze kunnen veel meer denk dat de ouders ze kort houden en hier mogen ze zijn wie ze zijn

  • Armand

    Wat is er mis met dit programma zit zelf in rolstoel moeten ze gelijk boeve een rol krijgen in exen

  • Kris Philips

    Waarom het zijn mensen net zoals iedereen gevoelens en wensen dus mag best ook eens aan bot komen

  • Anke Meers

    Als er kinderen meedoen aan zo’n programma is er ook hiërarchie tov de begeleiders. Zelfs met volwassenen en begeleiders. Niets speciaals dus. Enkel hartverwarmend en duidelijk leuk voor de ganse kliek… Wie ijvert voor het normaal zijn van handicaps, zou dit beter bekijken zoals andere programma ‘s met wat zij dan als’ normale’ mensen beschouwen => gewoon leuk voor degenen die het meemaken.

  • Jackie verspecht

    Onterechte opmerking typisch voor onze huidige steeds meer overgevoelige lange tenen maatschappij meer niet zoals steeds overreactie

    • Gis

      Volledig met je eens👍🏻

  • Katia Buysse

    Ik vind het programma top hoe Dieter en Saar omgaan met die kinderen is gewoon prachtig ,zo zien de mensen ook eens wat die kinderen (volwassen) allemaal durven doen om hun grenzen te verleggen chappeau…….en als William Boeve er iets tegen heeft moet hij zelf maar stoppen met zijn optredens of films want hij maakt zich echt belachelijk die kinderen niet .

    • Chris Claes

      Helemaal akkoord met Saskia!

    • Martine Van Speybroeck

      Ik ben akkoord met de positieve reacties, maar stop met het over die “kinderen” te hebben! Het zijn verdorie allemaal volwassen mensen met een beperking!

  • Marc Van Vlierberghe

    Onterechte opmerkingen ! Dit is een van de mooiste feelgood programma’s ooit gemaakt. De deelnemers worden met het meeste respect benaderd, en zij hebben veel meer in hun mars dan ooit vermoed. Dit geeft een andere kijk op wie mensen met het downsyndroom zijn. De avonturen en de locaties zijn mooi meegenomen in deze reeks. Chapeau voor de programmamakers, alsook voor de deelnemers. Dit verdient uiteraard nog méér.

    • Chris Claes

      Helemaal akkoord met Marc!

    • Dirk Trioen

      Heel mooi..het moet blijven.

  • Marie-Laure Martens

    Ideale gelegendheid om te tonen dat de downers ook gewone personen met een lichte handicap, maar met hun eigen denken en gevoelens. Vele mensen in deze maarschappij kunnen er zelfs een voorbeeld aan nemen!

  • Kim Sabbe

    Echt waar, vandaag de dag altijd maar kritiek, kritiek en nog eens kritiek…het is gewoon een feit dat deze mensen mét een handicap kunnen/mogen meedoen in een programma wat al inclusief is op zich. In een inclusieve samenleving heeft iedereen dezelfde rechten en dezelfde kansen om zelfstandig mee te doen op alle terreinen van het leven. Daarom moet er niet gemengd worden met mensen zonder handicap. Wat dan met de paralympische spelen of met de andere bezigheden/hobby’s die enkel bedoeld zijn voor minder beperkte mensen?
    Serieus geniet er gewoon van…

  • Kluh

    Het gaat inderdaad alleen maar over kijkcijfers bij de televisie. Ik heb ook al een reactie gemeld dat die serie in Canada doorgaat?? Kan dit niet hier in ons land doorgaan ?? Wat kost dit allemaal? Wie betaalt dit ? Kinderen van rijke ouders ?? Wat met de anderen ??

  • Trich

    TOp programma… een grote spiegel in essentie !!

  • Jacqueline

    Jammer dat er zo op gereageert wordt.
    Het programma heet Down the road.
    Gaat over het syndroom van Down.
    Dus niet over een niet aangeboren hersendefect,Alzheimer,parkinformatie dementie.
    Het zijn wel toffe jongelui die nog veel kunnen.
    Dat moet ook omdat je anders niet kunt laten zien hoe positief deze kinderen in het leven staan.
    Hou eens op met oordelen.
    Heb met ze gewerkt en geniet als ik ze zie!!

  • Katrein

    Heel mooi programma, de deelnemers beleven de tijd van hun leven. Knap van Dieter en Saar.
    Maar neen, je krijgt geen juist beeld van het leven met een beperking. Deze deelnemers worden sterk geselecteerd. Velen zijn niet goed genoeg. Je krijgt dus enkel een beeld van de sterken. En zelfs deze groep kan in onze maatschappij niet aan werk geraken. Enkel een paar halve dagen vrijwilligerswerk.
    Maar een vraag aan GRIP. Waar vind je echte inclusie ? Aanvaarding en respect zou best al tof zijn.

  • Monique

    Deze reactie is jammer, het is zo mooi om deze mensen te zien genieten en hun grenzen te verleggen

    • Jan Gorissen

      Dan begrijpt ge diepere reden van deze reactie niet. Dat genieten kan ook anders.

  • Frans Mertens

    Zijn wij niet allemaal gehandicapt of is er iemand die durft te zeggen dat hij/zij perfect zijn.
    Ik begrijp de commotie niet dat de ‘normale’ mensen er een probleem van maken en de ‘gehandicapte’ of zijn/haar entourage niet.

  • Jacqueline Maertens

    Heel goed programma,top voor al die mensen die daar aan deelnemen,moeten meer van zo’n programma’s komen.Bewondering daarvoor.

  • Valerie en Van de moortel

    Wat een zever, is een top progamma !!! Die mensen zijn zo puur en echt hopelijk volgen er nog meer.

  • Jan Steen

    Wat een gezever is dit artikel. Het programma is een duidelijke meerwaarde en toon die groep in een natuurlijke omgeving. Ik heb beter inzicht gekregen voor die groep, hun gedachtengang en hun reacties. En Dieter en Saar begeleiden die groep echt met hart en ziel. Dus GRIP ik vind dat jullie reactie totaal ongepast is.

  • Monique

    Ik vind dit een top programma. Mogen van mij nog twintig seizoenen bijdoen. En die William Boeva met zijn praat. Is het omdat hij dan zelf niet in schijnwerper sta. Go for it Dieter en Saar

  • Titiane

    Persoonlijk vind ik dit zo’n onzin. Ik kijk dit programma al 6 seizoenen met heel veel plezier, ook de Nederlandse versie vind ik erg leuk. De interactie tussen de deelnemers en Dieter en Saar is zo ontzettend oprecht en leuk. Voor mijn gevoel word er door Grip een probleem gezocht wat er helemaal niet is. De deelnemers hebben het mijnsinziens ontzettend naar hun zin en komen volledig tot hun recht. Heel fijn dat hun advies in deze genegeerd wordt👍

    • Vandebeek Jean-Pierre

      Uit dit uitstekend programma blijkt dat mensen veel van elkaar kunnen leren ook al hebben ze in dit geval specifiek dezelfde beperking. De toeschouwer krijgt een goed inzicht van de problematiek.

  • Tess

    Welke zure gatenkaas heeft dit geschreven. Ik heb veel meer begrip gekregen voor deze mensen. Ze zijn geweldig! Ik ben van ze gaan houden. Je bent gek om dit op deze manier te omschrijven.

  • P.Snojder

    Juist een geweldig programma het laat zien dat downers amders benadert moeten worden ze zijn niet zwakzinnig maar denken en reageren anders ze zijn te perfect daarom verbazen we ons en voelen we onze schaamte .vr gr Pia moeder van een downer

  • Jannie arendse

    Geweldig programma ,wij zijn echte fan van de groep ,zo eerlijk en hoe ze elkaar steunen, Daar zouden meer mensen een voorbeeld aan kunnen nemen. HOPELIJK blijft het nog lang op de buis

  • Katleen Decreton

    Ik ben ov3 leerling en zie het nuttig eens met saar en Dieter op vakantie te gaan

  • Marc Herremans

    Als mede-oprichter van GRIP begrijp ik uw commentaar van geen kanten.

    • Guy Bruyninckx

      Beste Marc, heel even woordje van steun. Debat moet er zijn maar sommige reacties doen aan Twitter, of ‘X’ denken. Sterkte in het opkomen voor.
      ik post mn korte mening nog hieronder.

    • Veerle de Wael

      Ik kijk al jaren naar Down the road, met veel plezier en bewondering voor het hele team. Toch begrijp ik het standpunt van Grip. Ik vind het echt jammer dat hier zoveel zure reacties op hun mening komen. Laten we asjeblief wat meer respectvol met elkaar omgaan, er is al genoeg miserie in de wereld. Je kan op een fijne manier je mening zeggen, zonder al dat zure.

  • Nicolle Maenhaut

    Het is een prachtig programma voor en van mensen met een specifieke beperking.
    Ik heb geen beperking, ben mobiel maar kan ook niet deelnemen aan de Olympische spelen, moet men het daarom verbieden?
    Een beetje tolerantie aub of spreek men uit jaloezie.

  • Marcel Geerts

    Laat de mensen die deelnamen zelf beslissen of het nuttig en leerrijk was om dit mee te maken. Kritiek zal er altijd zijn, voor mij persoonlijk mogen er nog meerdere seizoenen komen. Dieter en Saar doen dat goed. Proficiat aan VRT en de makers van dit programma. En Bouva moet niet zo negatief zijn over dit programma, hij lacht zelf met zijn eigen beperking en met zijn moppen kan ik ook niet lachen.

  • Johan Boon

    Ik ben vooral benieuwd naar hoe de deelnemers aan het programma en de doelgroep hiernaar kijkt. Want als zij het programma of hun deelname als positief ervaren, staat de ‘inclusiviteit’ van dit advies ook op redelijk losse schroeven.

    • Karin Van den broeck

      Helemaal mee eens, wie zijn er belangrijker dan de deelnemers.

    • Th.Br.

      Als vader van een downer die altijd naar down the road kijkt samen en vele malen wordt door zoon herhalingen bekeken met evenveel plezier. Alleen maar respect voor Dieter en Saar hoe begripvol zij omgaan met de vakantiegangers.

    • Heidi

      Mijn zoon is een Downie. Wij kijken naar DTR en hij vindt dat in 1 woord geweldig. Hij herkent zichzelf in de deelnemers en kan zich ermee identificeren, veel meer dan met ´normale´ mensen op tv. Hij zegt af en toe wel eens dat hij ook mee zou willen gaan om zijn grenzen te verleggen. Ik als ouder put er zelf ook inspiratie uit. Het geeft me moed om bepaalde dingen toch te ondernemen, ondanks de twijfel of hij het wel zal kunnen en de (soms moeilijkere) praktische kant die erbij komt kijken. Want hoe je het ook draait of keert en hoe mooi ´inclusie´ ook klinkt in theorie, ze zijn nu eenmaal ´anders´ dan de doorsnee mens (maar zijn we dat niet allemaal?) En dat mag omarmd worden in de maatschappij, graag zelfs! Maar ik hou niet van krampachtig inclusie opdringen omdat het ´woke´ is, het is simpelweg niet voor iedereen de beste optie in de huidige maatschappij. Hoewel daar wel een verschil is in een fysieke of mentale beperking, volgens mij. Je kan niet iedereen over dezelfde kam scheren

    • Jos Dierckx

      Prachtig programma.
      Ik vraag me wel af hoe de deelnemers verder leven. Hoe verwerken ze dat later. Proficiat !

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.