Beste Veerle,
Eind oktober ontmoetten we elkaar kort op het vijfentwintigjarig jubileumcongres van Uilenspiegel, de vereniging voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het was een bijzonder moment, weet ik nog. Krachtig en trots overhandigde je mij je boek, nauwkeurig als cadeau verpakt in groen papier, de kleur van hoop. Geen idee of symboliek belangrijk is voor jou, maar mij viel het op.
‘Krachtig en trots overhandigde je mij je boek.’
Je vertelde dat het veel voor je zou betekenen als ik het zou lezen en laten weten wat ik ervan vond. Maar terwijl je de vraag stelde, was er ook enige terughoudendheid merkbaar. Alsof je aarzelde, ongerust over het antwoord dat je zou krijgen.
Ik zei je dat ik pas in de kerstvakantie tijd zou hebben om het te lezen en te reageren, maar dat ik het zeker zou doen. Omdat belofte schuld maakt, schrijf ik je vandaag deze brief.
Onwaarschijnlijk voorrecht
Ik startte met de studie geneeskunde vanuit het vaste voornemen om psychiater te worden. Voor mij is psychiater het mooiste beroep ter wereld, ook al krijg ik dat niet altijd goed uitgelegd.
Ik maak er een erezaak van om elke student geneeskunde die een stage psychiatrie doet, te vragen wat zijn of haar professionele ambities zijn. Zelden is er iemand bij die richting psychiatrie wil.
Aan alle chirurgen-in-spe leg ik uit dat over twintig jaar de meerderheid van de heelkundige ingrepen door robots zal worden gedaan, veel accurater dan door een mens van vlees en bloed. Geestelijke gezondheidszorg daarentegen, zal altijd een vak zijn van contacten tussen mensen, van een behandelrelatie tussen arts en patiënt. Hier komen de meest moeilijke dingen aan bod, zaken die mensen nooit eerder tegen iemand hebben durven uitspreken.
‘Voor mij is psychiater het mooiste beroep ter wereld, ook al krijg ik dat niet altijd goed uitgelegd.’
Daar deelgenoot van worden, is een onwaarschijnlijk voorrecht. Het maakt je nederig, maar doet je tegelijkertijd groeien als mens. Een beetje paradoxaal allemaal.
De studenten en ik lachen vervolgens een beetje met mijn weinig succesvol promopraatje. Want dat is het tenslotte wel: ik kon nog niemand met het plan om chirurg te worden overtuigen om te kiezen voor psychiatrie.
Uit de naad werken
Ik ken veel psychiaters in Vlaanderen. Niet allemaal natuurlijk, maar wel erg veel. Ze werken zich uit de naad voor hun patiënten, vaak tot op het randje van burn-out of er net over.
Er is te veel werk in de geestelijke gezondheidszorg en er zijn te weinig psychiaters om al dat werk te doen. Maar toch wordt er met de moed der wanhoop verder gewerkt, verder geploeterd. Met het vaste voornemen om de psychisch lijdende mens met de grootste zorgvuldigheid te behandelen, te laten herstellen, zich beter te doen voelen.
Het zoveelste verhaal
Daarom grijpt het mij enorm aan te lezen dat het bij jou zo is misgelopen. Het zoveelste verhaal over een gebrek aan zorg op maat in psychiatrie, over de afwezigheid van gedeelde besluitvorming en participatie, over nodeloze dwang en nutteloze therapeutische keurslijven. Ik heb geen woorden voor dit soort onrecht, dat plaatsvindt in de meest kwetsbare momenten van iemands leven.
‘Ik heb geen woorden voor dit soort onrecht, dat plaatsvindt in de meest kwetsbare momenten van iemands leven.’
Ik ben verbijsterd omdat jouw getuigenis indruist tegen allerlei juridische bepalingen van kwaliteitsvol werken, tegen deontologie, tegen alles waar goede hulpverlening voor staat.
Maar ik voel ook hoop omdat die verhalen blijven komen. Hoop omdat moedige vrouwen, en dat streelt mijn feministische hart, deze misstanden blijven aanklagen en doorgaan met de strijd voor verandering en verbetering van de geestelijke gezondheidszorg.
Mildheid
In jouw boek staat een prachtige passage over een leerling die uit woede een stoel naar je gooide, maar daarvoor niet van de school werd weggestuurd. “Iedereen heeft het recht om fouten te maken”, was het motto van de directie, en jij was het daar mee eens.
‘Ik kan mij niet uitspreken over mensen en situaties waar ik niet bij betrokken was. Dat zou van verregaande arrogantie getuigen.’
Net als jullie vind ook ik mildheid een positieve eigenschap die ik zo veel mogelijk probeer in te zetten. In contacten met patiënten kost dat nauwelijks moeite. Naar collega’s toe ligt dat een pak ingewikkelder. Mildheid betekent dat er een wederkerige relatie is. Die heb ik niet met collega’s: in de geestelijke gezondheidszorg werkt elke hulpverlener soeverein, en heeft een eigen inspanningsverbintenis met de patiënten waarmee die werkt.
Mildheid zou dan betekenen dat ik een soort oordeel heb, en dat is expliciet niet het geval. Ik kan mij niet uitspreken over mensen en situaties waar ik niet bij betrokken was. Dat zou van verregaande arrogantie getuigen.
Mildheid zou hier ook kunnen suggereren dat ik het allemaal niet zo erg vind, en dat de pijnlijke situaties waar jij het slachtoffer van was, maar met de mantel der liefde moeten bedekt worden. Ook dat is absoluut onwaar.
Goedmaken
Is er dan niets dat ik kan doen? Op welke manier kan ik iets goedmaken van het onrecht dat jou en anderen is overkomen?
‘Ik verontschuldig me voor alle ellende die jij en anderen in de geestelijke gezondheidszorg hebben doorstaan.’
Over ongeveer elk andere maatschappelijke onrechtvaardigheid heb ik een duidelijke mening. Ik vind absoluut dat de Kerk zich moet verontschuldigen voor al het seksueel misbruik dat het leven van ontelbare mensen heeft verwoest. Ik ben overtuigd dat België zich moet excuseren voor al de gruwel die in Congo is gebeurd. Slavernij, rassenscheiding, uitbuiting? Plat op de buik en voorstellen doen om het goed te maken!
Betere zorg
Dat is niet anders voor de sector en het vak waar ik zo hard in geloof. Daarom wil ik ook oprecht verontschuldigingen aanbieden voor alle ellende die jij en anderen in de geestelijke gezondheidszorg hebben doorstaan.
Niet vanuit mijn vertegenwoordiging van de sector, want dat kan ik niet, maar voor de toekomst ervan. Ik hoop dat we uit onze fouten kunnen leren, dat er herstel kan komen, en dat de zorg substantieel beter zal worden door het verder doorzetten van de huidige mentaliteitswijziging.
Heel veel hoop dus, bij het begin van 2023. Het lijkt wel of ik een nieuwjaarsbrief schrijf. Zo heeft dat groene inpakpapier nog meer symbolische betekenis voor mij dan ik oorspronkelijk dacht.
Het ga je goed, Veerle, ik wens je het allerbeste in het leven met alles wat je onderneemt.
Hartelijke groeten,
Kirsten
Reacties [20]
Quid door de politie doodgeschoten man met psychische problemen in ziekenhuis Blasius te Dendermonde?
Het komt voor mij toch ietwat wanhopig over. En beweren dat er te weinig psychiaters zijn om al dat psychisch lijden te ‘behandelen’, zulke uitspraken zouden ondertussen toch niet meer van deze tijd mogen zijn?
Heel hartelijk dank voor deze brief, dit geeft hoop!
Een heel mooie moedige en realistische brief met veel waarheid en sterke intensiteit.
Kirsten , well done 👍☯️💡
kan ik ook bij psychiater Catthoor terecht als hulpverlener voor advies.
Hele mooie woorden van Kirsten Catthoor!!!!!
Zij is al geruime tijd behandelende psychiater van mijn zoon, en na een pijnlijk, frustrerend, en vooral uitputtend traject van bijna 10 jaar in verschillende voorzieningen met psychiater, eindelijk bij Dr. Catthoor terechtgekomen…..WAT EEN HERADEMING, en neen, helaas kan ook zij niet toveren, maar mijn zoon zei vanaf de eerste ontmoeting met haar; EINDELIJK EEN PSYCHIATER DIE MIJ SERIEUS NEEMT….
Mijn zoon, nu 32 jaar en ikzelf zijn zo dankbaar, want haar aanpak werkt! Heel ECHT!!!! En ik durf hoopvol zijn, hoopvol opdat zij studenten geneeskunde kan inspireren en door haar internationale congressen, collega’s en hulpverleners van GGZ wel kan ‘raken’ om beter te zorgen voor de kwetsbare mensen…..
Triestig dat onze gezondheid zorg nog steeds te weinig aandacht geeft terwijl dat er steeds Meer jongeren een groot probleem hebben we vergeten dat zij de toekomst van onze maatschappij worden
Beste mevrouw Catthoor,
Proficiat met je brief aan Veerle. Ik ga het boek zelf niet lezen. Ik ben moeder van een zoon met een kwetsbare persoonlijkheid. Ik ben ook lid van Similes en weet dat er nog veel werk aan de winkel is om de ggz beter te maken voor kwetsbare mensen, waaronder ik ook mezelf reken. Ik ben blij dat mijn zoon kan rekenen op een zo geëngageerde positief werkende psychiater. Doe zo voort, zou ik zeggen. Zelfs al is het moeilijk als mijn zoon hervalt na zeven goede jaren.
Beste
Ook ik maakte pure horror mee in 2022 in de psychiatrie in Belgie. Tot bedreigingen toe. Tot bestolen worden toe. Tot je laten rotten in je eigen urine wegens erge verzwakking en negeren van je fysieke gezondheidsprobl…. Erge vreselijke horror meegemaakt. Men liegt en bedriegt tegen patienten. Men misbruikt hun zwakke weerloze positie.. .. tot zelfs treiteren met inhouden van levensnoodzakelijke medicatie waardoor je helse pijnen doorstaat… Alles kan en mag hier blijkbaar.. want je bent toch dan de gek… De zot… En waarmee je mee de grond mag vegen… Zoals stuk vuil… Ik was zelf zotgverlener en was verbouwereerd over wat ik allemaal zag. Vroeg of laat stap ik hiermee naarbuiten over deze erge pure wantoestanden en erge misbruiken in deze rotte psy zorg. Dit is alles behalve zorg en louter pure pesterijen en treiteren tot soms dood pesten toe… Echt ronduit schandalig wat ik en lotgenoten al moesten doorstaan… Echt erg.
Kath, dank je voor deze gedurfde reactie. Ik ben het 100 % met je eens. Ik ben ex-vertrouwenspersoon van mijn pleegzoon (ontslagen omdat ik hem te goed bijstond). Ik kan getuigen van pure pesterijen en treiteren tot de dood toe in plaats van zorg. Ik schreef er een boek over onder de titel: “Mijn jarenlange strijd voor de rechten van een psychiatrische patiënt.”
Kath, dankjewel voor je gedurfde reactie. Ik ben het 100 % met je eens. Ik ben ex-vertrouwenspersoon (ontslagen wegens te goede bijstand aan mijn pleegzoon). Ik kan eveneens getuigen dat de psychiatrie zich schuldig maakt aan louter pure pesterijen en treiteren tot de dood toe. Daavan getuig ik in mijn boek:”Mijn jarenlange strijd voor de rechten van een psychiatrische patiënt”.
Dat patienten, expatienten , hulpverleners open en eerlijk praten is hoopvol . Maar de familie van deze patienten , die BEIDEN zo erg kunnen lijden , mogen ook opener beginnen praten en hun beschaamdheid voor die toestand kwijt raken . Buitenstaanders kunnen dan meer hun meestal negatieve mening bijschroeven .
Er is meer begrip nodig en dat kan niet zonder openheid .
Laat ons verder hopen .
Beste Kirsten, Lieve Veerle, ik las onlangs een artikel in het Nieuwsblad over gevangenen die op de grond slapen in de Nieuwe Wandeling in Gent. Dit mensonwaardig, maar dat is niet alles. Iemand, die psychisch niet in orde lijkt, wordt hierin ondergebracht, want . . . hier is een afdeling voor psychisch kwetsbare mensen . . . met een psychiater, die oordeelt over de toestand van de binnengebrachte gedeti-neerden. Nu krijg ik, vanuit mijn engagement bij Similes, de vraag, of een man van in de dertig, met een zeer laag IQ, daar op zijn plaats zit. Misschien dat je kan zeggen dat borderline een psychisch probleem is dat een gevangenis-opname van maanden rechtvaardigt . . . De man heeft “de politie beledigd” en wordt daar aan het oordeel van de gevangenispsychiater aan een oordeel onderworpen, die verklaart hem gek. Moet maanden wachten voor hij voor de KBM (Kamer ter Bescherming van de Maatschappij) mag komen en zit daar . . . . . hoegenaamd niet op zijn plaats.
Beste, ik zag daar ook erge dingen toen ik patienten als ambulancier moest gaan ophalen. Ronduit erg hoe men daar met alle gevangenen omgaat. Voor psychische steun en begeleiding zeker al niet ok voor mensen die al geen achterstand hebben. Laat staan voor zwakkeren. Ook veel agressie en oneerlijk gedoe tussen het personeel zelf. Velen werken er tegen hun zin. Uit meerdere bezoeken daar gezien spijtig genoeg… Vreselijk hoe mensen dan zich moeten herpakken in de maatschappij… Terwijl ze mogen wegrotten en nog niet correct behandeld worden en respectloos… Hoe moet je dan terug rechtop klauteren…
Het ego van de psychiatrie is groot…. psychiaters staan zelfs boven jeugdrechters…. kritisch meedenkende ouders worden op de vingers getikt… Macht en geweld… ook bij kinderen…. isolatie zonder begrenzing…. noem maar op…. Er is hoge nood aan modernisering van de GGZ ! Wat ze daar mogen…. daar zouden wij als ouders voor opgepakt worden wegens kindermishandeling. En neen…. jammer genoeg overdrijf ik niet. Het is diep triest gesteld in de GGZ
Dank aan Kirsten Catthoor voor deze prachtige, hoopgevende brief.
Beste veerle. Ik heb je boek niet gelezen.ik ga dat ook niet doen. Ik schrijf al van mijn 6 jaar. Ik hou van m’tensen die doen wat ik voorlopig niet wil.samen met jou veerle zal ook ik blijven vechten voor een gezondheidszorg. . En aan die mevrouw die jou zo een lieve brief heeft geschreven wens ik een fijne werkweek.l liefs inne
Ik ben O.K. en jij bent O.K., dat was 1970 of zo?!! Wie is van hout ? van Jan Foudraine, Ook zo’n aanklacht tegen de onmenselijke psychiatrie. Nu heb we gelukkig Traumasporen van Bessel van der Kolk!! Het wordt steeds duidelijker dat de psychiatrie met macht en geweld naar kwetsbare mensen werkt. Dat verklaren met hun persoonlijkheid en belangen durven ze nog steeds niet! Begin daar maar, dat is in Nederland zeer ernstig, en hard nodig!! Met alle ondersteunende ervaringen en getuigenissen. Zou het iets uithalen van uit die werkvloer? Nee, dat heeft het nog nooit gedaan! !
Dankjewel voor deze mooie hoopvolle brief, er is beweging…. van alle kanten. ❤️
Hopelijk wordt er -ook bij ‘het beleid’- rekening gehouden met alle hulpkreten van zoveel mooie, bezorgde ‘kwetsbare’ maar vaak heel sterke mensen en hun naasten.
De hoopvolle brief is een druppel, maar er is hoge nood aan respect en echte luisterbereidheid!
Zolang ik en wellicht velen -zelfs bij (gerenormeerde) artsen, hulpverleners, politie, leerkrachten, …- heel kwetsende en vernederende taal en handelingen vaststel naar prachtige, gevoelige mensen, is onze maatschappij slecht bezig! … En dan maar klagen dat mensen de slaap niet meer kunnen vatten, niet meer tot rust kunnen komen, … , ziek vallen of uitgeput raken om als laatste ‘redmiddel’ te vluchten in … medicatie, drank, drugs, … zelfdoding.
Mocht iedereen eens bij zichzelf beginnen met vriendelijk, begripvol en vredelievend door het leven te gaan!
IJdele HOOP of “naïviteit” zoals dat vaak wordt genoemd … ;) Ik kan maar hopen en mijn STEM LATEN HOREN, en liefdevol en verbonden verdergaan, niet?!
Het ga je goed!
Zeker lezen
Evi Hanssen: ‘Palliatieve zorgverleners zijn de vroedvrouwen van de dood’
‘AI biedt enorme kansen voor sociaal werk’
Monsterbrouwsel Fentanyl: ‘Ik wil het niet zien, maar kan niet stoppen met kijken’
Functionele cookies Altijd actief
Voorkeuren
Statistische cookies
Socialemediacookies