Seksualiteit en lichaamsbeleving bij verstandelijke beperking

Fons Geerts

Veel mensen met een licht verstandelijke en/of communicatieve beperking weten weinig van hun lichaam. Als je niet weet hoe je lichaam functioneert, kun je ook het onderscheid niet maken tussen wat prettig voelt (ja-gevoel) en wat niet prettig voelt (nee-gevoel). De nieuwe (Nederlandse) voorlichtingsfilm ‘Lief, Lijf & Leven’ en de bijhorende website moeten het bewustzijn over het eigen lichaam bij deze doelgroep vergroten en tegelijk hun weerbaarheid verhogen.

In de film worden alle facetten van de seksuele ontwikkeling belicht. Van kennis over het eigen lichaam tot de mogelijkheden en gevaren van internet en sociale netwerken, van seksueel misbruik en loverboys/girls tot het belang van weerbaarheid. Voor begeleiders is er een uitgebreide handleiding met interviews met wetenschappers, begeleiders, mensen uit de doelgroep zelf en voorbeelden uit de praktijk.

De ‘Lief, Lijf & Leven’-box bestaat uit vijf DVD’s met voorbereidend en begeleidend werkmateriaal voor begeleiders en zoomt in op vriendschap en relaties, je eigen lijf, seks: hoe en wat en waar het kan mis gaan? Bij ieder thema in de film zingen vier Nederlandse artiesten een speciaal door hen geschreven nummer.

Meer informatie via de begeleidende website. De dvd-box kost 249 euro en is hier te bestellen.

(Bron: Klik-nieuwsbrief, 27 mei 2015)

Reacties