Column

Dikke Freddy aan de bazen van zijn onafhankelijke ziekenkas

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur.

Dikke Freddy

© Unsplash / Adam Niescioruk

Mijne heren,

Ik heb vernomen dat mijn onafhankelijke ziekenkas fuseert met een andere ziekenkas. Het nieuwe spel gaat Helan heten. En die naam zou onder meer gedrevenheid uitdrukken.

‘Geen enkele firma hield zijn burelen tijdens de coronacrisis langer gesloten dan de Belgische ziekenkassen.’

Wellicht zal die gedrevenheid ervoor zorgen dat Helan binnenkort de strijd wint met de andere ziekenkassen om een plaats te krijgen in het Guinness Book of Records. Geen enkele firma hield en houdt zijn burelen tijdens en na de coronacrisis langer gesloten dan de Belgische ziekenkassen. Terwijl uw bediendes al lang smoutebollen kunnen eten op kermissen en pinten pakken op terrassen, blijven de meeste van uw kantoren nog steeds potdicht gesloten.

Sommigen beweren dat het mogelijk zou zijn om na het maken van een afspraak een gesprek te hebben met een van uw ondergeschikten, maar dat zijn optimisten die de telefoon nog niet ter hand hebben genomen om een afspraak te maken. Want ook inzake telefonische hulpverlening maakt u kans om een eervolle vermelding in het Guinness Book of Records te krijgen. Het zal – wat dat betreft – een spannende eindspurt worden tussen uw diensten en die van Proximus, maar vooral de manier waarop u regelmatig na een kwartier wachttijd de verbinding botweg verbreekt maakt u tot grote kanshebber.

‘Ik ben blijven telefoneren, ik ben blijven wachten en ik heb uiteindelijk een vriendelijke mevrouw aan de lijn gekregen.’

Hoe dan ook, ik heb doorgebeten. Ik ben blijven telefoneren, ik ben blijven wachten en ik heb uiteindelijk een vriendelijke mevrouw aan de lijn gekregen. Ik heb haar uitgelegd dat mijn papierwinkel na een uithuiszetting een puinhoop is, dat er daarom een deurwaarder van een ziekenhuis (dat ten onrechte beweert dat ik geen ziekenkas zou hebben) dreigt langs te komen en dat mijn apotheker mij geen medicamenten meer kan leveren tenzij ik de volle pot betaal (waar ik de middelen niet voor heb). De vriendelijke mevrouw heeft mij laten uitspreken en heeft mij dan gezegd dat ik mijn problemen best in een videomeeting met de regiomanager bespreek.

Bij dezen vraag ik u beleefd of u mij, ten einde aan de videomeeting deel te nemen, een computer en een internetabonnement kan bezorgen. Ik meen dat ik daar recht op heb. Om dat recht te bewijzen stuur ik u bijgaand de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In artikel 21 staat dat eenieder het recht heeft om op voet van gelijkheid te worden toegelaten tot de overheidsdiensten van zijn land.

Uitkijkend naar de ontvangst van mijn computer en het bijbehorende internetabonnement groet ik u met de meeste Hoogachting,

Freddy De Meester,
Bij een aantal van uw dienst ook gekend als ‘Dikke Freddy’.

Reacties [9]

  • Jetty

    Weinig aan toe te voegen, enkel delen. Na de dood van mijn oude vader was duidelijk dat moeder, nochtans helder van geest en praktisch ingesteld, al het geregel niet kon opnemen. Van de uitleg van de verzekeringsmakelaar verstond ik, nochtans sociaal geschoold en enigszins geletterd, niets. Ik moest 3 keer terugbellen en uiteindelijk contacteerde ik de verzekering zelf. Mijn schoonzus hing een halve dag aan de telefoon met de mutualiteit en gaf het op. De mutualiteit, het moet gezegd, stuurde dan zelf allerhande formulieren op die ik invulde. Schoonzus (knappe kop nochtans) voelde zelfvertrouwen slinken door een ronduit onbeleefde bankmedewerker. Bellend naar de vakbond leerde ik de procedure van toetsen indrukken van buiten nadat 5 keer verbroken werd om dan te horen dat een ander nummer moest gebeld. Dat niet in gebruik was. Dit verlies van persoonlijke dienstverlening is ook verlies van sociaal weefsel én een recept voor eenzaamheid. Dit kan beter!!!!

  • Mieke Vogels

    Weer zo pijnlijk juist wat ‘Dikke Freddy’ schrijft!

  • Marleen Demuynck

    Ook ik heb mij gestoord aan de onbereikbaarheid van de ziekenkassen en zeker de onbereikbaarheid van de verantwoordelijken. Ook het veel langer dicht blijven na alle versoepelingen elders (horeca etc…) vond ik schandalig. Omdat je geen verantwoordelijken kan aanspreken noch klacht indienen bij gebrek aan telefoonnummers en mailadressen op de websites , heb ik tenslotte mijn verontwaardiging overgemaakt aan de betrokken ministers, die gelukkig nog een mailadres hebben maar ook daar kreeg ik nog steeds geen antwoord. Hoe kan het dat door belastingbetaler gesubsidieerde organisaties de mensen met de grootste noden op zulk een ongehoorde wijze in de kou laten staan.

  • Jean Ve

    Hoe kan het anders dat deze reacties me bekend overkomen! Zelf heb ik maanden (8) liggen communiceren met het ziekenfonds, om mijn eigen rechten te kunnen staven. 100% bewijs zwart op wit, keer op keer, gescand, gemaild, per post aan het ziekenfonds bezorgd. Om dan telkens een njet te horen, of het document is niet juist of vervallen enz. Dan heb ik het nog niet over hoe dikwijls ik telefonisch werd doorgeschakeld, om na 20 minuten terug bij de eerste persoon terecht te komen ofwel onderbreekt men de communicatie. Dagelijks help ik wel mensen die administratief en/of digitaal problemen hebben, en ervaar veelvuldig dat al die ivoren torens zelf de communicatie vaardigheden missen. Toch zijn er nog mensen binnen die organisaties die je wel te hulp schieten en doorgaan tot het opgelost is! Mijn ervaring is, hoe lager op de sociale ladder hoe meer deuren gesloten blijven! Gelukkig hebben we sterke sociaal werkers die er nog voor gaan.

  • Gretel Pardon

    De laatste 3 maanden heb ik meer dan ooit in mijn leven de signaalfunctie die sociaal werkers verondersteld worden op te nemen, vervuld ! Op die manier probeer ik mijn onmacht én mijn woede te kanaliseren naar iets positiefs.
    Maar het werkt niet.
    Er is iets anders nodig omdat de deuren van de mutualiteiten, vakbonden, VDAB, RVA, OCMW, de banken, de gemeentehuizen, … terug volledig open gaan en terug vrij toegankelijk zijn ZONDER eerst ontelbare menu’s aan de telefoon te doorspartelen om een afspraak te maken. Corona wordt nu als excuus gebruikt om deuren gesloten te houden. Het maakt mij zo kwaad !

    Misschien dat Sterk Sociaal Werk hierin een trekkersrol kan opnemen ?

  • Sarah Masschelein

    Beste Erik, wat jammer dat u het gevoel krijgt dat mensen zoals Freddy uit de boot zouden vallen bij ziekenfondsen. Ikzelf ben woordvoerster van Partena Ziekenfonds en OZ, binnenkort gaan we inderdaad fuseren en worden we Helan. Onze kantoren zijn inderdaad moeten sluiten tijdens de lockdown- om ons personeel en onze klanten te beschermen. We zijn altijd open gebleven op afspraak zodat we mensen – die online en telefonisch hun weg moeilijker vinden- kunnen bijstaan op kantoor. Verder kan iedereen ook gratis terecht bij de sociaal assistenten van onze Dienst Maatschappelijk Werk. We beseffen zelf maar al te goed wat voor een kluwen de gezondheidszorg kan zijn, en helpen iedereen graag om zijn/haar weg daarin te vinden.

    • Gretel Pardon

      Beste Sarah
      Ik herken heel erg wat Erik schrijft ! Met mijn 2 voeten in de praktijk kan ik met 100% eerlijkheid schrijven dat jullie manier van werken niet werkt voor mensen die geen of weinig digitale vaardigheden hebben, voor mensen die het Nederlands niet goed kennen, voor mensen in armoede, voor mensen wiens mentale gezondheid niet optimaal is,…en die lijst kan ik nog veel langer maken.
      Ik vind het jammer dat jullie denken dat jullie goed bezig zijn. Ja voor een bepaald deel van de samenleving zijn jullie nog toegankelijk maar voor degenen die jullie het meest nodig hebben, zijn jullie onbereikbaar. Mag ik jullie oproepen om hier intern mee aan de slag te gaan en vooral niet te blijven vastzitten in nadenken maar vooral snel over te gaan tot positieve actie !
      Veel succes en ik zeker bereid om feedback te geven
      Vriendelijke groeten

  • Martens

    Schitterend verwoord en helaas waarheidsgetrouw.Steeds meer diensten (en dan vooral de diensten in de gezondheidszorg) gaan er zomaar van uit dat iedereen over een PC en internet beschikt. Ook al dikwijls meegemaakt : ” oh meneer, u kan het downloaden en thuis even afprinten, dan kan u het gelijk opsturen..” Verschrikkelijk ! Dikke Freddy, ik zou ook pleiten voor een gratis printer van de overheid met bijgeleverde (onbetaalbare) inktpatronen..

  • Marie-Rose terryn

    ERG HE, IK KrEEG DRIE DAGEN VOOR AFSLUITEN VAN BELASTINGAANGIFTE EEN MAIL DAT IK VIA DOCCLE EEN BERICHT HEB DAT MIJN BELASTINGEN NOG NIET ZIJN AANGEGEVEN. IK KRIJG DAT NORMAAL ALTIJD PER BRIEF, BEN ONhANdIG MET INTERNET EN KREEG DOCCLE NIET OPEN. PER TELEFOON. werd medegedeeld dat ik zowiezo te laat ben per brief. Maar de lieve dame beeft alles geregeld per tel, waarvoor dank. Mevr terryn

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.