Boek

Overprikkeling voorkomen

Vaardigheden en technieken voor (jong)volwassenen met autisme (ASS) en/of ADHD

Melissa Winters

Overprikkeling is een thema dat vaak aan bod komt binnen onze begeleidingen van personen met autisme. De theorie is welgekend, maar het ontbreekt aan methodieken om de cliënten vaardigheden aan te leren hoe ze met deze prikkelgevoeligheden om kunnen gaan.

Veelbelovend

De inleiding van het boek is veelbelovend. De schrijfster wil een breed doelpubliek bereiken en wil zowel een werkboek voor professionelen als een zelfhulpboek voor personen met autismespectrumstoornissen (ASS) schrijven.

‘Werkboek voor professionelen en zelfhulpboek voor personen met autisme.’

Olga Bogdashina, een pionier op het gebied van waarneming en zintuigelijke ervaringen bij mensen met ASS, schrijft: “Dit boek laat mogelijke strategieën zien die mensen met autisme helpen met hun omgeving om te gaan. Hierbij wordt gebruikgemaakt van hun kracht om te functioneren terwijl hun zwakheden worden overwonnen.” Veelbelovend dus!

Prikkelverwerking

Het eerste deel van het boek beschrijft de theorie rond prikkelverwerking, zintuigen, waarneming en overprikkeling. Dit deel bevat duidelijke en concrete informatie. Voor professionals die dagelijks met autisme te maken hebben, is de uitleg volledig maar ook erg basic. Dit maakt het boek wel toegankelijk voor alle type lezers, ook personen met ASS zelf.

De indeling van het boek heeft een aantal voordelen voor personen met ASS. Geen grote hoeveelheid tekst op één blad, duidelijke titels, belangrijke zaken in een kader, voorbeelden staan apart. Er werd duidelijk rekening gehouden met de doelgroep.

Het laatste hoofdstuk van dit deel bespreekt de resultaten van de groepsbegeleiding die men geeft met de methodiek uit het boek. Het zijn veelbelovende cijfers: men spreekt van een verbetering wat overprikkeling betreft met 60 à 70% na het volgen van de cursus en opvolging thuis.

Voorkomen

Het tweede deel van het boek gaat over het voorkomen van overprikkeling. Drie grote doelen worden beschreven: signaleren (welke prikkels en de symptomen), herkennen (in welke situaties) en doen (actie ondernemen). Bij elk doel wordt er voldoende uitleg gegeven, met voorbeelden en hulpmiddelen.

Zo is er een vragenlijst waarmee de persoon met ASS een beeld kan krijgen van zijn zintuigelijke ervaringen. Er zijn ook verschillende voorbeelden van dagschema’s en werkstructuren. Deze hulpmiddelen zijn zeer praktisch en overzichtelijk opgesteld. Ik probeerde ze zelf al uit in de thuisbegeleiding en ervaar ze als zeer nuttig. Bovendien kan je ze ook downloaden en printen.

Grenzen

Leren omgaan met de eisen van de omgeving en het leren opkomen voor eigen grenzen komt als laatste deel aan bod. Hier gaat het voornamelijk over assertiviteit als belangrijke vaardigheid om je eigen prikkels af te grenzen. Dit deel vind ik minder bruikbaar als zelfhulpmiddel, omdat hier vaak ondersteuning van buitenaf of door hulpverleners bij nodig is. Er staan wel bruikbare tips in, maar deze lijken mij enkel toepasbaar met begeleiding en sturing.

Het laatste hoofdstuk gaat over interne prikkels, gedachten en gevoelens. Mensen met ASS worden hierdoor vaak overprikkeld. Dit hoofdstuk biedt weer heel wat hulpmiddelen, maar de uitleg is erg beperkt, waardoor het minder bruikbaar is als zelfhulpinstrument.

Verwachtingen ingelost

Het boek lost zijn verwachtingen grotendeels in. Het leest vlot en bevat duidelijke en concrete informatie. Dit maakt dat het leesbaar is voor zowel professionelen als personen met ASS. Het tweede deel van het boek rond prikkelmanagement kan zeker gebruikt worden als zelfhulpmiddel. Het derde deel vind ik persoonlijk enkel bruikbaar voor professionelen omdat dit meer sturing en begeleiding vergt.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Overprikkeling voorkomen

Vaardigheden en technieken voor (jong)volwassenen met autisme (ASS) en/of ADHD

Barbara de Leeuw

Amsterdam | Uitgeverij SWP | 2015 | 128 p | 19,90 euro