Column

Kom in Ninove wonen

Iwein Denayer

Iwein Denayer

Iwein Denayer is outreacher en preventiewerker bij CAW Halle-Vilvoorde.

Ninove

© Unsplash / Emiel Schalck

Ninove, 13 oktober 2024

Als alles goed/slecht gaat (u mag zelf schrappen wat niet past), word ik als Ninovieter vanaf december gedurende zes jaar elke dag wakker met het besef dat een extreemrechtse partij de lakens zal uitdelen in de stad waar ik woon.

‘Als mijn buurman vertelt dat hij in Ninove woont, schiet de hele klas in de lach.’

27 procent van mijn stadsgenoten heeft de handdoek in de ring gegooid en daarmee duidelijk gemaakt niet meer te geloven in wat politiek voor hen kan betekenen. 47 procent van de stemmers gaf Guy D’haeseleer en zijn team het fiat om de honger naar grote verandering te stillen.

Ik zou nu een heel betoog kunnen schrijven over het doen en laten van Forza Ninove. Dat ga ik niet doen. Ik wil u en mezelf een stapje voor zijn.

Fast forward naar vandaag

Mijn buurman laat mij via een berichtje weten dat hij vandaag in Kortrijk een gastles doceerde aan Hogeschool Vives. Als hij de studenten vertelt dat hij in Ninove woont, schiet de hele klas in de lach.

Het is de dag na aflevering #1 van ‘Wij Zijn Van Nienof’. Het één kan misschien met het ander te maken hebben.

Ik heb zelf gekeken en wat ik gezien heb, maakt me triest. Terwijl ik op klaarlichte dag stiekem mijn best doe om mee te lachen. Het lukt niet zo goed. Het is bitter paradoxaal. Merci, journalist Diederik Van den Abeele, om de shitstorm nog wat op te kloppen.

‘Zou je niet beter verhuizen?’

Sinds afgelopen zondag word ik zo goed als overal onthaald met één of meerdere grappen over Guy D’haeseleer, aka ‘Den Dikken’. Vrienden en collega’s vragen me hoe het is om in zo’n bizar hol te leven en of ik niet beter zou verhuizen.

‘Vrienden en collega’s vragen me hoe het is om in zo’n bizar hol te leven.’

Allemaal goedbedoeld wellicht. Een warm dekentje van cynische humor om de kilte wat te verdoezelen. Ik word er soms moe(deloos) van, maar dat verstop ik dan weer.

Bijtende minachting

Echter, wat mij het meest dwars zit, is het dédain van heel wat buitenstaanders over Ninove. Die bijtende minachting is een extra pak zout in de wonde. De polarisering wordt nog maar eens aangezwengeld en, nog meer dan anders, hangt er iets in de lucht dat naar haat begint te ruiken.

‘Wat mij het meest dwars zit, is het dédain van heel wat buitenstaanders over Ninove.’

Het is teleurstellend dat bij velen alle rede overboord gegooid wordt. Zelfs menig intellectueel mens vervalt in puberaal zwart-wit denken: ‘Ninove? Daar lopen we liefst letterlijk en figuurlijk omheen. Wij zijn de goeien en daarginds ligt een stad met een hele hoop slechteriken.’

Ninove heeft liefde nodig

De waarheid is uiteraard dat de zaken hier onwaarschijnlijk complex in elkaar zitten. Dat proberen te snappen, vergt een open blik, empathie en energie. Helaas, zaken die mensen steeds minder kunnen opbrengen. Wat Forza-stemmers verweten wordt, daar vallen weldenkende buitenstaanders eveneens aan ten prooi. Het resultaat is een berg vooroordelen, flauwe grappen en een beeld dat nauwelijks nog bijgesteld kan worden.

Wat heeft Ninove dan nodig? Mijn antwoord is heel eenvoudig: alles wat het van binnen en vooral van buitenaf nu niet krijgt: liefde, een luisterend oor en begrip voor wat deze stad zo complex maakt. Ik stel voor dat u meteen aan de slag gaat. Of misschien moet u hier maar gewoon komen wonen?

 

Reacties [8]

  • Linda De Wolf

    Ieder die het zelf niet meemaakt weet het steeds beter, ook zo in Antwerpen-Noord.

  • lieve van der stappen

    Stilaan wordt de media eindelijk ontdaan van haar “Absolute Heiligheid”. De laatste alinea biedt niet enkel een uitmuntende oplossing voor Ninove, ook voor alle gemeente én voor de wereld. dankjewel

  • Leen

    Heel treffend verwoord.
    Een invalshoek die ik met liefde zal gebruiken ;)

  • Heidi Degerickx

    Herkenbaar. Ik ken hetzelfde afgrijzen van de buitenwereld als ik zeg dat ik als Gentenaar in Aalst ben gaan wonen … 20 jaar geleden al :-) Eigenlijk was ik een trendsetter :-)
    ik woon er heel graag trouwens: de buren hebben er het hart op de tong en het kan even hard als hartelijk zijn! Kom uit uw gemeenschap van gelijkgezinden en gelijkgeschoolden en omarm verschil zonder veroordeling. Wij gaan met elkaar in gesprek en neen we zijn het niet eens over vanalles, maar wat we wel allemaal willen is mekaar kennen en warme buren voor mekaar zijn … inde kleine dingen. Dat weefsel houdt ons samen. Deze Gentenaar blijft een gentenaar in hart en nieren maar heeft tegelijkertijd de Aalstenaars in haar hart gesloten … en wat meer is: zij mij ook. Verbinding, respect en liefde voor mekaar als mens. Het zijn idd de sleutels (samen met het doorbreken van onverschilligheid tav de politiek en verkiezingen. Ga in dialoog, niet in debat.

  • Jan Vanwelkenhuysen

    Schitterend artikel. Hoogtepunt; oproep tot meer openheid van geest, en empathie! Ik kom al sinds jaren geregeld in Ninove, heb er nooit iets ‘contraars’ vastgesteld.. Ik ben dan ook net als Iwein zeer ontgoocheld over het niveau van de eerste aflevering over ‘de Ninovieters’. Wat ‘n eenzijdig beeld! Alsof Ninove alleen maar bewoners heeft (sorry voor de uitdrukking, maar zo kwam het bij mij echt wel over!) van een lager intellectueel niveau! Hopelijk wordt er in de komende afleveringen een meer genuanceerd beeld over deze stad en haar bewoners gebracht.

  • Sonja Vanhaelen

    Serene en correcte weergave.. Iwein ik hoop dat je verzoek ( liefde, begrip ..) massaal zal ingevuld worden.

  • Veerle Cosyns

    Prachtige analyse, ik kreeg er koud en warm van tijdens het lezen. Dank je wel

  • Anniek Chiau

    Mooie woorden. Alleen liefde en positief denken kunnen tegengewicht bieden. Elk op zijn manier.

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.