Opinie

Rijbewijs B: springplank naar een job, maar onbetaalbaar voor jongeren in de jeugdhulp

Fran Lansbergen

Dat jongeren in de jeugdhulp op heel wat problemen botsen, is geen nieuws. Toch blijven volgens jeugdhulpverlener Fran Lansbergen nog knelpunten onder de radar. Ze begeleidt jongeren die willen leren autorijden. Helaas hebben ze geen geld voor een dure rijopleiding.

rijbewijs

© Unsplash / Blake Barlow

Jong en gretig

Monte Rosa vzw begeleidt jongeren die omwille van verontrustende opvoedingssituaties op eigen benen moeten staan. Soms nog wankel, maar toch enorm daadkrachtig en gretig naar de toekomst. Samen buigen we ons over de schooltaken, gaan we op zoek naar een studio, proberen we de band met het gezin te versterken of puzzelen we aan een nieuw opleidingstraject.

‘Krijg ik binnenkort dat rijbewijs te pakken?’

Hun toekomst staat of valt met de vraag hoe vlot ze over die lat van zelfstandigheid geraken. Dat vergt veel praktische vaardigheden en een voldoende portie inzicht. Kan ik mijn dag structureren? Tover ik met succes een gezonde warme maaltijd op tafel? Houd ik mijn budget onder controle?

Theoretisch rijexamen

Voor veel jongeren hoort in dat rijtje ook thuis: krijg ik binnenkort dat rijbewijs te pakken? Want wie zich met de wagen kan verplaatsen, heeft ook een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Monte Rosa geeft hen graag een duwtje in de rug. We ondersteunen deze jongeren, ook financieel, om hun theoretisch rijexamen succesvol af te leggen. Maar dat levert nog geen rijbewijs op.

De baan op

Eerst moet je nog vele uren oefenen op de rijweg. Daarvoor heb je een wagen en begeleider nodig. Voor veel jongeren is dat geen kopzorg, zij kloppen voor rijbegeleiding aan bij een ouder of grootouder.

En als die dat niet zien zitten, dan is er de rijschool. Die biedt een lespakket van twintig rij-uren, professioneel instructeur en propere wagen inbegrepen. Heb je die twintig uren achter de kiezen, dan krijg je een voorlopig rijbewijs. Onder strikte voorwaarden mag je dan tijdens een oefenperiode rijden zonder begeleider.

Klinkt goed, maar deze procedure kost al snel 1500 euro. En waar haal je een auto voor de oefenperiode?

Ronduit onrechtvaardig

Jongeren in de jeugdhulp zitten met de handen in het haar. Velen hebben die ouder, grootouder of bankkaart niet. Teleurgesteld moeten ze het plan lossen om met de auto te leren rijden.

‘Als ik naast dat rijbewijs grijp, mis is ook heel wat andere kansen in het leven.’

Een meisje dat ik begeleid vertelt hoe frustrerend het is: “Als ik naast dat rijbewijs grijp, mis is ook heel wat andere kansen in het leven. Veel werkgevers verwachten dat je een rijbewijs hebt. Die vacatures moet ik aan mij voorbij laten gaan.”

Opnieuw worden de kansen van deze groep jongeren beperkt. Dat is onrechtvaardig.

Samenleving ligt er niet wakker van

Zoals het een goed jeugdhulpverlener betaamt, ben ik eerst verontwaardigd over deze onrechtvaardigheid. Vervolgens ga ik op zoek naar oplossingen.

Helaas ligt de samenleving hier niet wakker van. Relevante diensten begrijpen niet meteen het probleem, laat staan dat ze een oplossing in petto hebben. Ik bel met de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) met de vraag of zij alternatieven aanbieden. Hun antwoord is voorspelbaar teleurstellend: wie geen auto of begeleider te beschikking heeft, kan gebruik maken van het lespakket van twintig uur.

Geld inzamelen

In afwachting van een betere oplossing, stropen we nu onze mouwen zelf op.

We rekenen op het warm hart van de lokale gemeenschap en zamelen geld in. Met dat budget willen we de rijlessen van onze de jongeren financieren.

‘Deze onrechtvaardigheid wordt te weinig structureel aangepakt.’

Zodra ze een voorlopig rijbewijs op zak hebben, kunnen ze zelfstandig verder oefenen met een deelwagen van Cambio. Zo’n rijleswagen kan je voorlopig enkel in Leuven, Gent, Mechelen of Antwerpen huren. Wij zitten gelukkig vlakbij Leuven.

Structurele aanpak

We hebben momenteel vijf jongeren die hun theoretisch rijbewijs aan het behalen zijn. Hopelijk halen we voldoende geld op om hen ook zicht te kunnen bieden op een rijbewijs B. Als ons dat lukt, is dat fantastisch nieuws voor deze jongeren.

Maar toch zal ik als sociale professional teleurgesteld blijven. Deze onrechtvaardigheid wordt te weinig structureel aangepakt. De samenleving staat erbij en kijkt ernaar.

Als we echt bekommerd zijn om de toekomst van deze jongeren, moeten we sleutelen aan een rijopleiding die voor hen financieel haalbaar is. Laten we daar werk van maken.

Reacties [7]

  • Tom Hoekstra

    Heel herkenbaar. Ik heb na vele jaren eindelijk mijn rijbewijs gehaald bij een motorrijschool, maar toen ik jong was en een baan wilde zoeken liep ik daar regelmatig in vast. Rijscholen zijn inderdaad duur en niet iedereen heeft er toegang toe. Mooi dat er geld ingezameld wordt voor deze jongeren! https://www.ed-ishak.nl/amsterdam-centrum

  • Bart

    Vanuit onze organisatie stimuleren wij het behalen van een rijbewijs bij elke jongere om meerdere redenen.
    Het theoretisch examen bekostigen wij altijd.
    Voor het volgen van de rijlessen gaan we in overleg met de jongere en de context. We kijken hoe de context kan bijdragen. Als dit niet haalbaar is zoeken we naar een symbolische bijdrage. Zo blijft de context mede-stimulator en mede-ondersteuner. Ook van de jongere vragen we een inspanning en bijdrage die haalbaar is. (Eigenaarschap) In elke situatie die dit vereist, zorgen wij dat het alsnog financieel mogelijk wordt.

  • HANIFA BALI

    ik ben ook een pleeggezin en heb 2 kinderen, ik zou dit ook graag zien als een bijzondere kost.

  • Nadia Al-Ali

    Inderdaad, dit was 25jaar geleden ook een groot probleem voor kinderen uit een tehuis. Ik heb hierdoor ‘pas’ op mijn 25ste mijn rijbewijs kunnen behalen (elk weekend bijgewerkt in de horeca) En inderdaad voor deze jongeren is het inventief zijn op en top, en zelf naar oplossingen zoeken.
    Ik vind het ook jammer dat op de dag van vandaag onze maatschappij met dit (en nog vele andere dingen) geen rekening houdt. Ik merk zelfs nog bij vele dokters dat het een gespreksonderwerp is dat ze mijden, te moeilijk om over ‘spoken’ uit het verleden te praten. Ik blijf er wel in geloven dat het ooit wel eens gaat lukken. :)

  • Rik Vandenabeele

    ocmw kwam in Brugge tussen voor 90% voor rijlessen bij een niet begeleide nu meerderjarige vluchteling in CBAW. (eenmalig!)

  • Danielle

    Bij pleegzorg als speciale kosten (kunnen) voorleggen?

    • Ervaringsdeskundige

      Ik heb een plaatsingsverleden …
      Ik heb 1 zomer keihard gewerkt, niet gefuifd en geen kledij gekocht (ik was 17 en al volgroeid). Ik heb de rijopleiding gekocht bij een rijschool. Gedurende de ‘stage’ heb ik niet kunnen oefenen want ik had geen wagen ter beschikking. Na drie pogingen kocht ik vlak voor het examen nog enkele rijuren bij. Ik kocht die samen met drie andere meisjes en deelden de kosten. Na vier pogingen (en toen 950€ later) had ik dat felbeheerde rijbewijs … doorzetten en jezelf heel wat ontzeggen en je komt er wel.
      @Danielle: dit zou ik ook graag zien als bijzondere kost voor het pleeggezin/home

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.