Verhaal

Straathoekwerk weerlegt broodjeaapverhalen: ‘Nee, speed doodt het coronavirus niet’

Cis Dewaele

Straathoekwerkers zijn in heel Vlaanderen nog steeds aan het werk. In moeilijke omstandigheden blijven ze de straat opgaan. Waarom? En wat doen ze daar? Cis Dewaele (SAM vzw) doet het uit de doeken.

Dossier:  
straathoekwerk

© Flickr / Farhad Sadykov

Vinger aan de pols

Waarom gaan straathoekwerkers nog de straat op?

Straathoekwerkers stellen vast dat veel kwetsbare mensen nauwelijks op de hoogte zijn van de gevaren van het coronavirus. Ze hebben ook geen kennis van de maatregelen die de overheid uitvaardigde.

‘Straathoekwerkers houden voeling met wat er leeft.’

Daarom blijven zij op straat gaan om mensen te sensibiliseren en mensen te informeren. De veiligheidsmaatregelen die de overheid zijn burgers oplegt, worden door werkers op straat gecommuniceerd. En foute verhalen worden weerlegd.

Op straat houden straathoekwerkers ook voeling met wat er leeft, hoe mensen omgaan met de crisis, waar er noden zijn. Die bevindingen geven ze door aan de lokale overheid. Die signalen uitsturen is nu heel belangrijk. Een stad of gemeente kan maar goed haar werk doen als ze de juiste informatie hebben.

Hulp nodig?

En natuurlijk kijken straathoekwerkers of er hulp nodig is. Sommige werkers helpen de voedselbedeling, die nu anders georganiseerd wordt. Er worden voedselpakketten verdeeld, soms slaapzakken voor diegenen die nergens binnen kunnen, spuitenruil wordt verdergezet…

Werkers proberen ook zo veel mogelijk mensen te zien. Daarvoor bellen zij aan bij mensen thuis. Let wel, binnengaan doen ze niet meer. Maar aan de voordeur spreken met iemand kan nog wel. Ze maken een praatje om te zien of alles oké is. Als er iets moet gebeuren, schieten ze in actie. Soms doen ze bijvoorbeeld boodschappen.

Straathoekwerkers hebben ook extra beschermend materiaal bij: alcoholgel en plastieken handschoenen. Alcoholgel om regelmatig de handen te desinfecteren. Natuurlijk kan dit ook met zeep, maar alcoholgel is handig waneer je geen water hebt. Handschoenen komen van pas om papier of andere spullen vast te pakken.

Thuiswerken doen straathoekwerkers ook. Ze proberen van thuis uit met hun gasten contact te onderhouden. Ze bellen, gebruiken Whatsapp en Messenger of sms’en. Telkens om te horen hoe het ermee gaat en om te kijken of ze iets kunnen doen. Ook met cliënten in de gevangenis of in een instelling wordt contact gehouden.

Broodjeaapverhalen

Ik deed deze week een eerste telefoonronde naar alle straathoekwerkprojecten. En wat stellen straathoekwerkers vast?

Mensen die op straat leven zijn zeer slecht tot niet geïnformeerd. Er circuleren veel valse verhalen en tips die werkers moeten ontkrachten. Nee, speed doodt het virus niet. Nee, corona gaat niet weg door te gorgelen met azijn. Wees gerust. Net als op sociale media doen op straat veel broodjeaapverhalen de ronde.

‘Mensen die op straat leven zijn zeer slecht tot niet geïnformeerd.’

Er circuleren ook veel racistische filmpjes onder cliënten. Deze video’s worden gedeeld met teksten als: “Zij verspreiden het virus”. Straathoekwerkers hebben nu een belangrijke rol in het verspreiden van de maatregelen van de overheid en het doorprikken van verkeerde informatie.

Mensen die dakloos zijn lopen meer gevaar om het coronavirus op te lopen en zijn ook voor anderen een groter gevaar op besmetting. In deze crisis zou elke dakloze direct onderdak moeten krijgen, zowel ter bescherming van zichzelf als ter bescherming van de volledige samenleving. Hotelkamers opvorderen is dan een slimme beslissing. In ieder geval moeten vrederechters onmiddellijk stoppen met mensen hun huis nog uit te zetten.

Houd contact!

Belangrijk voor alle sociale professionals, niet alleen straathoekwerkers of sociaal werkers die outreachend werken: houd contact met je cliënten! Informeer en sensibiliseer je mensen. Dat is altijd de basisopdracht. Vaak is het zo dat als jij het niet doet, niemand anders het doet.

‘Hotelkamers opvorderen is een slimme beslissing.’

Ga op straat je cliënten, patiënten, gasten, burgers zoeken. Of bel hen en stuur berichten. Er zijn zelfs werkingen die hun gasten nu helpen vanuit het raam. Dat levert de juiste afstand en het zorgt ervoor dat burgers toch nog bediend worden. Prachtige oplossing. Creativiteit boven alles.

En aarzel niet peer-to-peer-support te gebruiken. Sommige cliënten hebben aanzien in hun groep. Als sociale professional kan je vragen dat ze op sociale media de juiste maatregelen en tips delen. Lever hen de juiste info aan. Die vind je online in alle vormen en talen. Dat werkt heel goed qua sensibilisering en je waardeert op die manier cliënten in hun rol.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.