Opinie

G4S grijpt naast Antwerpse daklozenopvang

Een pyrrusoverwinning?

Sven Svensson

Multinational G4S trekt zich in Antwerpen terug als uitbater van inloopcentrum De Vaart, het zorghostel en het zorgteam. Dat is een ferme opsteker voor al wie commercialisering van zorg niet ziet zitten. Een private speler werd uit de markt geduwd. Maar is dit wel een overwinning?

vermarkting

vermarkting

© ID/ Jan Van der Perre

Geen maat voor niets

De woordvoerder van OCMW-voorzitter Fons Duchateau reageerde meteen op deze onverhoopte omslag. Die reactie doet vermoeden dat er nog veel werk aan de winkel is.

Volgens de woordvoerder is heel de vermarkting geen maat voor niets geweest. Dankzij al dat getouwtrek tussen gesubsidieerde en private spelers zal de Antwerpse dakopvang De Vaart in de toekomst negen uur per dag openblijven, een pak langer dan vandaag.

‘Er is nog veel werk aan de winkel.’

Over het feit dat gebruikers dankzij deze vaudeville hun begeleiders kwijt zijn, lezen we niets. Ze moeten voor de zoveelste keer een nieuwe vertrouwensrelatie opbouwen. Want ‘hun’ begeleider heeft intussen ander werk gezocht en gevonden. De collatoral damage is groot, zoals Luc Muraille, de gewezen teamcoördinator van De Vaart eind 2016 al goed wist in te schatten.Bogaerts, N. en Goris, P. (2016), ‘Succesvol inloopcentrum strijdt voor behoud’, Sociaal.Net, 19 december 2016.

Voor alle duidelijkheid

Een vastberaden OCMW-voorzitter wijst er op dat de samenwerking met G4S is afgesprongen omdat bleek dat het dossier niet waarheidsgetrouw was. Er werd uitgepakt met partners die daarvan zelf niet op de hoogte waren. En leugens zijn een slechte basis om samen in zee te gaan. Bravo overigens voor de Antwerpse oppositie, want zij bleven de kat de bel aanbinden.

Voor alle duidelijkheid: dat betekent nog niet dat de deur voor private ondernemers nu definitief op slot is. Wat betreft commercialisering van zorg en neutralisatie van het middenveld, is de OCMW-voorzitter nog geen millimeter opgeschoven.

Glas half vol

We kunnen natuurlijk ook zeggen dat het glas half vol is. Deze Antwerpse strijd tegen vermarkting heeft heel wat positieve effecten. Al wie op een actie aanwezig was, kon vaststellen dat ook de dak- en thuislozen met luide stem meetrokken aan de kar van verzet. Meer zelfs, de sneeuwbal is aan het rollen gegaan doordat zij handtekeningen begonnen te verzamelen.

‘Dak- en thuislozen trokken mee aan de kar.’

Ook de reactie van kandidaat burgemeester Kris Peeters dat een private speler niks te zoeken heeft bij de uitbating van een daklozenopvang, is een belangrijke opsteker. Dit toont aan dat een aantal beleidsmakers de bekommernissen van het middenveld delen.

Nieuwe netwerken

Dit incident was ook voor het jonge Sociaal Werk Actie Netwerk een kans om gelijkgezinden bij elkaar te brengen. Cliënten, opleidingen, studenten, sociaal werkers, middenveldorganisaties hebben veel geleerd de afgelopen periode. Er zijn netwerken opgebouwd en banden gesmeed.

Het is duidelijk dat sociaal werkers niet meer stilzwijgend alle beslissingen van het beleid zullen accepteren. Als het nodig is, zullen we onze stem laten horen. Niet enkel onze stem als sociaal werker, vooral zullen we blijven strijden om de stemlozen een stem te geven. Want wat als we dit niet meer zouden doen?Van Bouchaute, B. en Cristiaensen, P. (2017), ‘De politiserende opdracht van het sociaal werk. Zorg dat mensen die uit de boot vallen hun stem verheffen, Sociaal.Net, 11 juni 2017.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.