Webinar: Religie en sociaal werk

Donna Kerseboom

In onze superdiverse samenleving is religieuze solidariteit alom aanwezig. Van het Leger des Heils, over halal-voedselbanken tot hulp van de Pinkstergemeenschap. Het zijn er veel. Maar religie wekt ook wantrouwen. Wat met paternalisme en bekeringsdrang? Onderzoekster Mieke Schrooten en SAAMO-medewerker Mourad Attalhaoui spreken erover op 23 maart tijdens een webinar van Sociaal.Net en SAM, steunpunt Mens en Samenleving.

religie in sociaal werk

© Sociaal.Net / Lisa Develtere

Zeker nu de overheid zich steeds vaker terugtrekt, willen informele spelers de leemtes vullen. Het sociaal werk voelt zich soms ongemakkelijk bij dit soort vormen van solidariteit. Maar dat is slechts de helft van het verhaal.

Religieus engagement biedt ook kansen. Zo tonen deze initiatieven waar de maatschappelijke noden liggen. Ze bereiken ook groepen die het reguliere sociaal werk niet bereikt. En ze laten zien dat religie en levensbeschouwing nog wel degelijk aanwezig zijn in onze samenleving.

Mieke Schrooten is onderzoekster en docente sociaal werk aan de Odisee Hogeschool en de Universiteit Antwerpen. Als auteur van het boek ‘Sociaal schaduwwerk’ bracht ze het debat op gang over hoe informele sociaalwerkactoren en het formele circuit beter met elkaar kunnen samenwerken en hoe ze elkaar onderling kunnen versterken.

Mourad Attalhaoui is buurtwerkcoördinator bij SAAMO Antwerpen. Als opbouwwerker rondde hij enige tijd geleden het project ‘Moskeeën en islam in de stad’ af.

Inschrijven

Het webinar vindt plaats op 23 maart, van 10.30 tot 12.30 uur.

Deelname kost 10 euro. Schrijf je in via de website van SAM.

Meer lezen?

Ben je geprikkeld door religie en sociaal werk? Dan vind je deze artikels die eerder op Sociaal.Net verschenen zeker interessant:

‘Religie veroorzaakt nog steeds ongemak bij sociale professionals’

Burgerinitiatief: ‘Onze motieven werden keer op keer in vraag gesteld’

Voedselhulp in naam van God

Straatpastor over geloof en engagement

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.