‘Hulplijn voor hulpverleners’ is een podcast voor sociale professionals. Laurens en Priscilla, allebei ook hulpverleners, gaan in elke aflevering aan de slag met een vraag uit het werkveld. Een expert in het thema geeft tips, inzichten en advies.
We kregen een vraag binnen van Frank, een leidinggevende in een woonzorgcentrum.Deze naam is een pseudoniem.Hij merkt dat bewoners zich racistisch uiten tegenover personeel met migratieroots. Hoe sensibiliseer je ouderen hierover? Hoe leg je uit dat ook kleine opmerkingen — micro-agressies — schadelijk kunnen zijn? En bovenal, hoe blijf je professioneel en zorgzaam, zonder je werkrelatie te laten beïnvloeden?
‘Hoe creëer je een inclusieve omgeving voor zowel personeel als bewoners?’
Deze aflevering raakt voor onze host Priscilla een gevoelig thema, aangezien zij zelf ook migratieroots heeft. Ze deelt haar persoonlijke ervaring over het omgaan met dergelijke situaties en hoe zij een balans probeert te vinden tussen het behoud van je professionele houding en het beschermen van je eigen grenzen.
Onze expert in deze aflevering is Saloua Berdai Chaouni, onderzoeker en docent aan de Karel de Grote Hogeschool en de VUB. Zij deed onderzoek naar racisme-ervaringen van divers personeel in woonzorgcentra en toont aan hoe we met deze complexe situatie kunnen omgaan, zonder het welzijn van de bewoners uit het oog te verliezen. Ze deelt praktische tips en inzichten voor het creëren van een respectvolle en inclusieve omgeving voor zowel personeel als bewoners.
Meer ontdekken over het thema van deze aflevering?
Op Sociaal.Net verschenen eerder al heel wat artikels over racisme, hoe je erop kan reageren en de impact en zorg voor slachtoffers. Dit zijn er enkele die je kunnen interesseren:
- Wat kun je doen als je racisme ziet?
- Sociale professionals getuigen over racisme in de zorg
- ‘Racisme is een chronische stressor, het schaadt de gezondheid en kost mensenlevens’
- Birsen Taspinar: ‘Racisme laat bij elk slachtoffer een wonde achter’
- Naima Charkaoui: ‘Racisme doet pijn. Mogen we dat alstublieft zeggen?’
- Helend schrijven om samen te helen van racisme
In 2022 interviewden we Saloua over de toegankelijkheid van ouderenzorg voor mensen met migratieroots. Zelf publiceerde doorheen de jaren verschillende artikels over haar onderzoeken op Sociaal.Net. Deze vind je allemaal hier terug. Ze publiceerde op de website van KifKif recent ook een artikel getiteld ‘Racisme, gezondheid en ouderdom: onderbelicht probleem in een vergrijzend Europa‘.
Op de website reacttoracism.be staan getuigenissen, strategieën en andere inspiratie gebundeld om te reageren op racisme. De podcast ‘React To Racism’ kan je hier luisteren.
Reacties [1]
Aflevering : Wat als cliënt iets racistische zegt…
Er moet nog wat gewerkt worden aan de volume-balans: telefoontje van vraagsteller nauwelijks hoorbaar, intro met te luide muziek.
En de gekende veralgemeningen: dé ouderen schrikken bij een medewerker van kleur (en dat ook nog direct gelijkstellen met racisme).