Verhaal

“Ik wil meewerken aan de oplossing”

Sociale professionals in de politiek

Lisa Develtere

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen laat Sociaal.Net zes sociale professionals aan het woord die zich politiek engageren. Vandaag is het de beurt aan Bert Van Der Auwera, sociaal ondernemer en kandidaat op de Aarschotse Open VLD-lijst. “Ik ga in de politiek uit idealisme.”

Bert Van Der Auwera staat op de tweede plaats op de Open VLD-lijst in Aarschot.

Bert Van Der Auwera

Bert Van Der Auwera staat op de tweede plaats op de Open VLD-lijst in Aarschot.

Wie is Bert Van Der Auwera?

Ik ben 50 jaar, ingenieur en een geboren en getogen Aarschottenaar. Ik ben gehuwd en heb twee zonen. Ik heb heel lang een hoogtechnologisch bedrijf gehad dat wereldwijd actief was. We ontwikkelden technologie die voeding sorteerde. Met vier vennoten startten we het bedrijf op vanuit een garage en hadden op het einde een 300-tal werknemers. Zes jaar geleden werd het overgenomen door een Noorse groep, gespecialiseerd in recyclage. Een van mijn zonen heeft autisme. Op het moment van de overname werd hij zeventien. Wat zal hij doen als hij ouder is? Waar zal hij wonen? Dat is altijd een zorg voor een ouder. Eerst wilden mijn vrouw en ik huisvesting oprichten. Maar eigenlijk is ergens slapen minder belangrijk dan een doel hebben in het dagelijks leven. Daarom hebben we een bistro opgericht: Harte Troef.

‘Iedereen heeft beperkingen en troeven.’

Harte Troef is geen gewone horecazaak? 

Mijn zoon en een tiental andere mensen die niet in het gewone arbeidscircuit terecht kunnen, werken mee in Harte Troef. Ze hebben niet allemaal autisme. Er werken ook mensen met andere ‘troeven’. We spreken niet over beperkingen. Dit is een taboe binnen Harte Troef. We pakken daar niet mee uit. We willen niet dat mensen uit sympathie iets komen eten of drinken. Eens kijken wie die ‘troeven’ zijn. Nee, de bedoeling is dat ze mee werken met de rest van het personeel. Ze willen gewoon zijn. De naam symboliseert een hart voor mensen, niet met een beperking, maar met troeven. Want iedereen heeft beperkingen en iedereen heeft troeven.

Veel horecazaken raken al snel in het slop. Hoe loopt het bij Harte Troef?

Het is intussen een gekende zaak in het Aarschotse. Er werken een vijftiental ‘gewone’ mensen en een tiental andere mensen. We wilden iets op lange termijn bouwen. Het is geen vzw. Als alles zou draaien op vrijwilligers bestaat het gevaar dat deze het al na enkele jaren beu zijn, want horeca is een harde stiel. Gelukkig hadden we de middelen om ons door de eerste jaren heen te slaan. Want een bank gaat voor een horecazaak weinig op tafel leggen. Maar voor ons ging het niet om rendement, maar om het sociale doel. Ik heb gezorgd dat het opgestart raakte en toen het rendabel werd, heb ik iemand gevraagd voor de uitbating. Ik ben een ondernemer, geen manager.

Ben je daarnaast nog op een andere manier beroepsmatig actief?

Ik ben nog met een bouwproject in Aarschot bezig. Het is een soort van overdekte foodmarkt dat we met een aantal ondernemers willen opstarten. Ik draag ethisch ondernemen hoog in het vaandel en ben een sociaal georiënteerde ondernemer. Ik zou dus graag ook een sociaal luik koppelen aan dit project. Daarnaast zit ik maandelijks in de raad van bestuur van Apojo, een grote voorziening voor mensen met troeven in Aarschot. Dat is vrijwilligerswerk. Hiervoor volg ik ook wat er beweegt in de gehandicaptenzorg, zoals persoonsvolgende financiering. En een dik jaar geleden is de politiek aan mijn mouw beginnen trekken.

Hoe ben je in de lokale politiek verzeild geraakt? 

Ik volgde de nationale politiek altijd al vanop de zijlijn. Politiek heeft immers veel invloed op ondernemerschap. Zeker als je met veel personeel werkt. Ook de interesse in de lokale politiek is er altijd wel geweest. Daar kan je echt verschil maken. Vorig jaar kreeg ik de vraag van Open VLD om op de lijst te komen staan. Na veel gesprekken ben ik op die vraag ingegaan.

‘In de lokale politiek kan je echt het verschil maken.’

Wat motiveerde je om de stap te zetten?

Je voelt dat de doorsnee mensen de buik vol hebben van politiek. Ze zeggen altijd dat de beste schippers aan wal staan. Maar ik ben iemand die als er een probleem is graag het ruime sop in springt. En als er een storm is er probeert door te varen. Ik voel me beter wanneer ik heb kunnen meewerken aan een oplossing dan wanneer ik niets doe. Dat is de ondernemer in mij die naar boven komt. Politici moeten ondernemen, want als je als politicus geen initiatief neemt, gebeurt er niets.

Waarom koos je voor Open VLD? 

Er zijn een aantal partijen die me wel goed gezind waren, maar op gemeentelijk vlak speelt die partijpolitiek veel minder. Ik ben katholiek opgevoed, sociaal, ondernemer en ik hou van de natuur. Dus ja, wat ben je dan? Ik kan me wel vinden in het liberale gedachtengoed. Dat iedereen zijn mening mag uiten, zijn eigen keuzes mag maken. Het is duidelijk dat Open VLD in Aarschot echt streeft naar vernieuwing, modernisering, openheid en transparantie. Gwendolyn Rutten, die de lijst trekt, heeft mij overtuigd. We zijn complementair. Zij is gepokt en gemazeld in de politiek, ik niet. Maar ik ben dan weer een rasechte ondernemer. We zijn een goede tandem.

‘Ik ben katholiek opgevoed, sociaal, ondernemer en hou van natuur.’

Het is al een tijdje geweten dat je in de politiek gaat. Hoe reageerde je omgeving? 

Velen reageerden verrast: “Gij in de politiek? Je hebt altijd dingen kunnen realiseren, je zal met je kop tegen de muur lopen.” Ik weet dat de politiek trager gaat, dat het niet eenvoudig is en dat je compromissen moet sluiten. Maar in een onderneming bots je ook op weerstand. Op dat vlak is het niet zo verschillend. Zolang alles open en transparant verloopt, kan ik er mee leven. Als we in het bestuur kunnen geraken, ga ik zes jaar mijn best doen. Niet om daarna meer stemmen te halen, maar om echt een verandering teweeg te brengen.

En hoe reageren de mensen van Harte Troef?

De mensen met troeven zijn enorm blij dat ze daar werken. Ze weten dat ik de bezieler ben. Dus die zijn altijd blij als ze me zien. Tegenwoordig zeggen ze: “Ah, hier, de politieker.” Voor 90% van de mensen is de politiek een ver-van-hun-bed-show. Ik ga er in uit idealisme. Ik zou niet weten hoe je er anders in kan gaan. Toch niet uit eigenbelang? Ik maak mijn leven eigenlijk moeilijker dan het is.

‘Ik maak mijn leven moeilijker dan het is.’

Wat zijn de grootste uitdagingen in Aarschot? 

Ik zou de politiek in Aarschot graag ombuigen naar iets modern. Je kan een stad vergelijken met een beursgenoteerd bedrijf, waarbij de inwoners aandeelhouders zijn. Je moet jaarlijks je doelstellingen formuleren en daar open en transparant over communiceren. Haal je ze niet, leg dan uit waarom. Achterkamerpolitiek is dus niet meer aan de orde.

Je bent een sociaal georiënteerde ondernemer. Zie je ook op sociaal vlak uitdagingen in Aarschot?

Zeker. Er kunnen meer inspanningen gedaan worden om de vierhonderd mensen die geholpen worden bij Apojo en die niet in het normale arbeidscircuit terecht kunnen, beter te integreren in de lokale economie. Er is ook een groot maatwerkbedrijf, Entiris. De stad heeft met hen een overeenkomst voor onder meer het groenonderhoud. Ik heb gehoord dat dat geschrapt zou worden. Daar gaan mijn haren van overeind staan. Je moet daar net meer werk van maken.

Reacties [1]

  • Goossens Paul

    Dit is echt een man naar mijn hart. Bert doet het zeker niet uit eigenbelang, echt zoals hij zegt gaat hij zijn leven moeilijker maken. Hoop echt dat ze het halen en Gwendolyn de nieuwe burgemeester word. Dit zou het beste zijn wat Aarschot kan overkomen. Er zal dan niét meer gepraat worden over ” Palermo aan de demer” maar binnen enkele jaren over een “voorbeeldstad” .

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.