Achtergrond

Straathoekwerk in beeld

Het verhaal van Marcel

Vincent Detaeye

Wat is straathoekwerk? Waarom moet het bestaan naast de klassieke hulpverlening? Om de meerwaarde van straathoekwerk aan te tonen, lanceert de dienst Preventie van de stad Mechelen een film: ‘Het verhaal van Marcel’.

straathoekwerk

Rondhangen op straat

Straathoekwerk blijft voor velen een onbekende werkvorm. Uitleggen wat straathoekwerk precies inhoudt, is niet zo simpel. Wat doen die nu eigenlijk, die straathoekwerkers? Ze hangen rond op straat, zitten op café en bezoeken mensen bij hen thuis. Wie vaak negatief bekeken wordt, proberen straathoekwerkers positief te benaderen.

Maar straathoekwerk is niet alleen een manier van werken. Straathoekwerkers verdedigen de rechten van wie uitgesloten wordt. Straathoekwerk kiest voor gelijkheid, voor solidariteit, voor emancipatie, voor sociale rechtvaardigheid. Straathoekwerk is niet alleen een methode, het is ook een keuze.

Straathoekwerk is nodig

Waarom is dat straathoekwerk nodig? Er is toch al een uitgebreid aanbod aan hulpverlening?

Sommige kwetsbare mensen vinden geen aansluiting bij die hulpverlening. De klassieke hulpverlening hanteert het onthaalmodel. Dit wil zeggen: in een vreemde omgeving voor de cliënt zoekt men naar zijn probleem of problemen aan de hand van zijn specifieke hulpvraag. Op basis van dit probleem gaat men de cliënt proberen in te delen in een bepaalde categorie zodat hij kan toegewezen worden tot een gespecialiseerde interventie. Dit alles gebeurt op het ritme van de organisatie en de middelen die de organisatie toegewezen krijgt.

En er is niets mis met de klassieke hulpverlening. Alleen heeft de klassieke hulpverlening nog te veel drempels die moeilijk te overbruggen zijn voor een bepaalde groep mensen. Opvallend is dat net de meest kwetsbaren van onze maatschappij diegenen zijn die er op één of andere manier niet in slagen aansluiting te vinden bij de hulpverlening.

Persoonlijke nabijheid, aandacht en zorg

Straathoekwerk hanteert daarom het actief model: de straathoekwerker treedt in de leefwereld van de gasten en past zich aan aan de gewoonten die daar gelden. De cliënt bepaalt zelf volledig het ritme van werken.

De focus van de relatie is ruimer dan alleen het probleem. Ook positieve verhalen komen aan bod. De volledige mens en zijn omgeving krijgen een plaats binnen straathoekwerk. Straathoekwerk baseert zich op principes van persoonlijke nabijheid, aandacht en zorg, met als ultieme doel om het vertrouwen in de hulpverlening, maar vooral in de samenleving te herstellen.

‘Het verhaal van Marcel’ neemt je mee in die wereld van het straathoekwerk.

Reacties

We zijn benieuwd naar je mening!
Blijf hoffelijk, constructief en respectvol

 

Elke reactie wordt gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.